دوره 14، شماره 69 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 69 صفحات 319-329 | برگشت به فهرست نسخه ها

محمدی اکبرابادی الهه، عباسی سلیمان. امکان‏سنجی تولید پاستیل کم‏کالری با استفاده از اینولین و استویوزید. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (69) :329-319

1- دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
2- دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
چکیده  پاستیل‏ها از جمله فراورده‏های قنادی محبوب و پر مصرف می‏باشند که مصرف بالای آنها، به دلیل ارزش تغذیه‏ای پایین و محتوای شکر بالا، موجب برخی نگرانی ها می شود. بنابراین، هدف از انجام این پژوهش بررسی امکان تولید پاستیل‏های کم‏کالری و فراسودمند با استفاده از ژلاتین، انواع اینولین بلند (TEX) و کوتاه (CLR) زنجیر، و استویوزید (به جای شکر) می‏باشد به گونه‏ای ‏که رضایت‏مندی افراد دیابتی و دارای وزن بالا جلب شود. اینولین (TEX) در 6 غلظت 1، 2، 3، 4، 5 و 6 درصد (به ترتیب حاوی 9، 8، 7، 6، 5 و 4 درصد ژلاتین) و اینولین CLR در 5 غلظت 1، 2، 3، 4 و 5 درصد (به ترتیب حاوی 9، 8، 7، 6 و 5 درصد ژلاتین)  مورد استفاده قرار گرفتند (17 نمونه). سپس ویژگی‏های کششی، حسی و میزان رطوبت آن‏ها اندازه گیری شد.مطابقنتایج، هیچ یک از اینولین‏ها نتوانستند به طور کامل جایگزین ژلاتین شوند. با افزودن هر دو نوع اینولین، میزان بار بیشینه، کار و بار نهایی کاهش یافتند. هم‏چنین تفاوت معناداری در میزان تغییر شکل بار بیشینه بین نمونه‏ها با نمونه شاهد وجود نداشت. از لحاظ حسی نیز نمونه حاوی 6 گرم TEX، 4 گرم ژلاتین و 35 گرم شکر، پذیرشی برابر با نمونه حاوی 10 گرم TEX، 4/6 گرم ژلاتین و 1/0 گرم استویوزید (مدت زمان آون 12 ساعت) داشت. بنابراین نتایج این پژوهش نویدبخش امکان پذیری تولید پاستیل‏های فراسودمند است که نه تنها از منظر تغذیه‏ای محصولی سالم بوده، بلکه از لحاظ حسی رفتاری مشابه نمونه های تجاری موجود  دارد.

دریافت: 1395/1/21 | پذیرش: 1395/12/21 | انتشار: 1396/8/1