جستجو در مقالات منتشر شده
۴ نتیجه برای پنیر فراپالوده
حدیث رستم آبادی، حسین جوینده، محمد حجتی،
دوره ۱۴، شماره ۶۳ - ( ۲-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده پنیر ﺳﻔﯿﺪ، یکی از انواع رایج و معروف پنیر در منطقه خاورمیانه است. در ایران نیز این نوع ﭘﻨﯿﺮ در شکل فراپالایش، ﻣﺼﺮف ﻗﺎﺑﻞ ﺗﻮﺟﻬﯽ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﺟﺰء اﺻﻠﯽ ﺻﺒﺤﺎﻧﻪ دارد. با اﻓﺰاﻳﺶ آﮔﺎﻫﻲ ﻣﺮدم ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﻣﺼﺮف ﭼﺮﺑﻲ، ﺗﻘﺎﺿﺎ برای ﻣﺤﺼﻮﻻت ﻏﺬاﻳﻲ ﻛﻢﭼﺮب از ﺟﻤﻠﻪ ﭘﻨﻴﺮﻫﺎی ﻛﻢچرب افزایش یافته است. نمونههای پنیر سفید ایرانی فراپالوده در سه غلظت صمغ فارسی (۰، ۱/۰ و ۲/۰ درصد) و صمغ درخت بادام (۰، ۱/۰ و ۲/۰ درصد)، در سه سطح چربی (۳، ۵/۶ و ۱۰ درصد) از طریق اندازهگیری ویژگیهای فیزیکوشمیایی، حسی و رنگ با استفاده از روش سطح پاسخ ارزیابی گردیدند. تأثیر کاهش چربی و استفاده از دو هیدروکلوئید بهکار رفته روی پنیر فراپالوده تولیدی به وسیله نمودارهای سطح پاسخ بررسی گردید و سپس مطلوبترین نمونه پنیر کمچرب بر اساس مشابهت به نمونه شاهد پرچرب تعیین شد. نتایج حاصل از بهینهسازی حاکی از آن بود که با استفاده از غلظت ۲/۰ درصد صمغ فارسی و ۱۴/۰ درصد صمغ بادام و ۱۰ درصد چربی در فرمولاسیون پنیر سفید ایرانی فراپالوده میتوان پنیری کمچرب با ویژگیهای فیزیکوشیمیایی، حسی و رنگ مطلوب تولید نمود. همچنین، نتایج این پژوهش نشان داد که با بهکارگیری هیدروکلوئیدهای بومی به عنوان جایگزین چربی در فرمولاسیون پنیر کمچرب میتوان معایب مربوط به کاهش چربی را در این محصول بهبود بخشید.
فرشته ترابی، حسین جوینده، محمد نوشاد، حسن برزگر،
دوره ۱۷، شماره ۹۸ - ( ۱-۱۳۹۹ )
چکیده
در این تحقیق، اثر دوره نگهداری بر برخی خصوصیات پنیر سفید فراپالوده سینبیوتیک در مقایسه با دو نمونه شاهد پنیر غیرپروبیوتیک و پروبیوتیک مورد بررسی قرار گرفت. پنیر فراپالوده سینبیوتیک با فرمول بهینه مقدار ۴۳/۰ واحد آنزیم ترانسگلوتامیناز به ازاء هر گرم پروتئین، میزان ۲۴/۸ درصد محلول آبپنیر با املاح کاهش یافته (جایگزینی ناتراوه با محلول حاوی ۳۴درصد پودر آبپنیر دمینراله) و ۷۱/۰ درصد اینولین تولید گردید. در این پژوهش، از لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس La۵ بهعنوان باکتری پروبیوتیک استفاده شد. ویژگی نمونههای پنیر از نظر پارامترهای رنگ، آزمون پروفایل بافت (سفتی، پیوستگی، حالت ارتجاعی، حالت صمغی، قابلیت جویدن) و ویژگی حسی در طی مدت دو ماه نگهداری در یخچال و در فواصل زمانی ۳، ۱۵، ۳۰ و ۶۰ روز پس از تولید مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج آزمون پروفایل بافت نشان داد که پنیر سینبیوتیک در تمام مقاطع زمانی از میزان سفتی، چسبندگی، پیوستگی، حالت صمغی و قابلیت جویدن بالاتری (۰۵/۰p<) نسبت به دو نمونه شاهد پروبیوتیک و غیرپروبیوتیک برخوردار بود. هرچند میزان ارتجاعپذیری پنیر بهینه نیز در تمامی دورههای نگهداری بالاتر از دو نمونه شاهد بود، اما این اختلافات معنیدار نگردید. مقادیر سفتی، صمغی و قابلیت جویدن پنیر تا روز ۳۰ نگهداری در تمامی نمونهها افزایش و سپس تا پایان زمان نگهداری کاهش یافت. نتایج رنگسنجی نمونهها نشان داد که میزان روشنایی (L*) نمونه سینبیوتیک بهطور معنیداری (۰۵/۰p<) بالاتر از دو نمونه دیگر بود اما تفاوتی میان نمونهها از نظر شاخصهای a* و b* مشاهده نگردید. بهعلاوه، میزان روشنایی در تمامی نمونههای تولیدی طی دوره رسیدن کاهش یافت (۰۵/۰p<). براساس نتایج خصوصیات مورد ارزیابی، نمونه پنیر فراپالوده سینبیوتیک تولیدی از کیفیت بالاتری نسبت به دو نمونهی شاهد پنیر غیرپروبیوتیک و پروبیوتیک پس از دو ماه نگهداری در یخچال برخوردار بود.
غزال نصرتی، حسین جوینده، محمد حجتی، محمد نوشاد،
دوره ۲۰، شماره ۱۳۹ - ( ۶-۱۴۰۲ )
چکیده
پنیر سفید فراپالایش، نسل نسبتاً جدیدی از پنیرهای سفید است که با کمک فرایند اولترافیلتراسیون تولید میشود. این پنیر دارای بافتی نرم و مالشپذیر بوده و پس از گذشت مدت کوتاه رسیدگی وارد بازار میشود. لاکتولوز، یک ماده پریبیوتیک است که علاوه بر تأثیر مثبت بر رشد باکتریهای پروبیوتیک، اثر سلامتیبخشی آن بر سلامت انسان تأیید شده است. در این تحقیق، برای تولید پنیر سینبیوتیک، از پودر آبپنیر فراپالایش (پرمیت) با املاح کاهش یافته (DUWP) در سه سطح ٠، ١ و ٢ درصد، لاکتولوز در دو سطح ٠ و ١ درصد و از باکتری بیفیدوباکتریوم بیفیدوم به عنوان باکتری پروبیوتیک استفاده گردید. نمونههای تولیدشده از نظر خواص فیزیکوشیمیایی شامل pH، اسیدیته، رطوبت، سینرسیس، چربی، پروتئین، و نسبت نیتروژن محلول در آب به نیتروژن کل در مدت ٦٠ روز در دمای ٤ درجۀ سانتیگراد ارزیابی شدند. یافتهها حاکی از آن بود که افزودن DUWP و لاکتولوز بهغیر از پروتئین بر سایر ویژگیهای مورد بررسی معنیدار بود. مدت زمان نگهداری نیز بر تمامی ویژگیهای فیزیکوشیمیایی مورد بررسی اثر معنیداری داشت (٠١/٠>P). براساس نتایج این تحقیق مشخص گردید که بهترین نمونه با استفاده از غلظت ۱ درصد از هر یک از پودرهای لاکتولوز و DUWP بهدست میآید
غزال نصرتی، حسین جوینده، محمد حجتی، محمد نوشاد،
دوره ۲۰، شماره ۱۴۳ - ( ۸-۱۴۰۲ )
چکیده
امروزه، فرآوردههای غذایی عملگرا به عنوان رژیم غذایی سلامتبخش بهشکلی گستردهای مورد توجه مصرفکنندگان قرار گرفته است. همچنین، استفاده از میکروارگانیسمهای خاص مانند باکتریهای پروبیوتیک، امکان توسعه غذاهای نوین با قابلیت نگهداری مناسب را فراهم نموده است. در این پژوهش، به منظور تولید پنیر فراپالوده فراسودمند از پودر آبپنیر فراپالوده با املاح کاهش یافته (DUWP) در سطوح ٠، ١ و ٢ درصد و پودر لاکتولوز در سطوح ٠ و ١ درصد به عنوان ترکیبات پریبیوتیک استفاده گردید. بهعلاوه، از باکتریها بیفیدوباکتریوم بیفیدیوم بهعنوان باکتری پروبیوتیک استفاده شد. ویژگیهای بافتی شامل سفتی، پیوستگی، چسبندگی، ارتجاعپذیری، حالت صمغی و قابلیت جویدن و خواص حسی شامل رنگ، رایحه، بافت و طعم نمونههای پنیر سینبیوتیک در طی ٦٠ روز نگهداری (۱، ۳۰ و۶۰ روز) در دمای ٤ درجهی سانتیگراد مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که افزودن پودر DUWP و پودر لاکتولوز بهغیر از چسبندگی و حالت ارتجاعی سبب کاهش قابل توجه مقادیر ویژگیهای بافتی شد (٠٠١/٠>P). همچنین بهطورکلی، بهغیر از ویژگی چسبندگی و پیوستگی، سایر مقادیر پارامترهای بافت تا اواسط دوره نگهداری افزایش و پس از آن کاهش یافت. نتایج حسی نیز نشان داد که هرچند افزودن پودرهای DUWP و لاکتولوز سبب کاهش ویژگیهای حسی گردید، اما اختلاف معنیداری در اکثر موارد میان نمونه شاهد (فاقد پودرهای DUWP و لاکتولوز) و نمونه حاوی ۱% از هر یک از پودرهای مذکور مشاهده نگردید (٠۵/٠<P). بنابراین، براساس نتایج به دست آمده، نمونه سینبیوتیک حاوی ١% پودر DUWP و ١% پودر لاکتولوز به عنوان بهترین نمونه پنیر سینبیوتیک فراپالوده مشخص گردید. با توجه به پتانسیل این محصول در ارتقای سلامت جامعه و کاهش ابتلا به بیماری، تولید و مصرف این پنیر عملگرا پیشنهاد میگردد.