جستجو در مقالات منتشر شده


۴ نتیجه برای پارامترهای کیفی


دوره ۵، شماره ۱۹ - ( ۹-۱۳۸۷ )
چکیده

چکیده اثرات پارامترهای دما (۴۰ ، ۵۰ ، ۶۰ و ۷۰درجه سانتیگراد )  و سرعت جابجایی هوا (۱ و۲ متر بر ثانیه) و همچنین  ضخامت  بستر ۱] ۱(تک لایه) ،۳ و۵ سانتیمتر)[ برسرعت کاهش رطوبت و شاخص های کیفی فرآورده نهایی، شامل عدد پراکسید و درصد اسیدهای چرب آزاد روغن پسته با استفاده ازخشک کن های آزمایشگاهی با جریان متقاطع بررسی و شرایط بهینه خشک کردن تعیین گردید. با استفاده از نظریه انتشار و قانون دوم فیک ، ضرایب نفوذ موثر تعیین و توسط رابطه آرنیوس، میانگین انرژی فعال سازی خشک کردن نیز محاسبه گردید.
ناهید بغلانی، سید مهدی حسینی، سید علی جعفرپور، سید محمد موسوی، آی ناز خدانظری،
دوره ۱۵، شماره ۷۸ - ( ۵-۱۳۹۷ )
چکیده

در این پژوهش، تاثیر پوشش خوراکی کربوکسی‌متیل‌سلولز ۱% (وزنی/حجمی) حاوی عصاره گیاه مرزه بر کیفیت فیله ماهی شعری معمولی(Lethrinus nebulosus) در دمای یخچال بررسی شد. گیاه مرزه تابستانه با استفاده از حلال اتانول۸۰% عصاره گیری شد و ترکیبات شیمیایی عصاره توسط GC-MS مورد آنالیز قرار گرفت که در مجموع ۲۲ ترکیب شناسایی شد و کارواکرول (۲۸/۶۷%) ترکیب اصلی عصاره بود. فیله‌های ماهی شعری معمولی در پنج گروه: شاهد، CMC و CMC حاوی ۰/۵، ۱ و ۱/۵ درصد عصاره مرزه تیماربندی شده و در یخچال ( ۲±۴ درجه سانتیگراد) بمدت ۹ روز نگهداری شدند. طی این دوره، فراسنجه‌های بیوشیمیایی (pH، TVB-N، TBA و FFA)، میکروبی (بار باکتریایی کل و سرمادوست) و حسی (بافت، بو، رنگ و پذیرش کلی) برای همه نمونه ها تغییرات معنی‌دار نشان دادند(۰/۰۵˂p). در انتهای دوره نگهداری، پوشش کربوکسی‌متیل‌سلولز حاوی ۱/۵% عصاره به طور معنی ‌داری کمترین میزان TBA، FFA و رشد باکتریایی را نسبت به نمونه شاهد داشت (۰/۰۵˂p). مقادیر pH و TVB-N نمونه‌های پوشش‌‌دار در پایان دوره کمتر از نمونه شاهد بود و اختلاف معنی‌داری در میزان pH با نمونه شاهد نشان دادند (۰/۰۵˂p). در ارزیابی حسی، نمونه‌های پوشش‌دار ماندگاری بیشتری (۳ روز) داشته و خواص حسی نمونه‌های حاوی ۱ و ۱/۵% عصاره نسبت به نمونه شاهد به شکل معنی‌داری بهبود یافت (۰/۰۵˂p). بنابراین عصاره مرزه با دارا بودن خواص آنتی‌اکسیدانی و ضد‌باکتریایی به عنوان یک نگهدارنده زیستی طبیعی در ترکیب با پوشش خوراکی کربوکسی‌متیل‌سلولز، می‌تواند یک روش امیدوار‌کننده برای حفظ کیفیت و افزایش ماندگاری فیله ماهی شعری معمولی طی نگهداری در یخچال باشد.
رضا طباطبائی کلور، حسن یوسف نیا پاشا،
دوره ۱۹، شماره ۱۳۲ - ( ۱۲-۱۴۰۱ )
چکیده

ماهیت فسادپذیری میوه توت­ فرنگی (Fragaria×ananassa Duch.) یک فاکتور کلیدی است که مصرف آن به دلیل کاهش تازگی و ماندگاری پس از برداشت محدود است. شرایط بسته­ بندی مناسب، دمای ذخیره­ سازی پایین و ترکیب­ اتمسفر مطلوب درون بسته­ در حفظ ویژگی­های کیفی و افزایش ماندگاری میوه­های فسادپذیر ضروری هستند. در این مطالعه، فیلم­های بسته­بندی بر پایه پلی­لاکتیک اسید (شامل neat PLA، PLA/TA۱۰ و PLA/C۲۰A۱/TA۱۰) تحت دو ترکیب گازی مختلف (شامل ۱۰ KPa O۲+۱۵ KPa CO۲+۷۵ KPa N۲ (MAP-A) و ۱۵ KPa O۲+۱۰ KPa CO۲+۷۵ KPa N۲ (MAP-B)) و یک نمونه شاهد بدون تزریق گاز روی میوه توت­فرنگی تازه ارزیابی شدند. تأثیر تیمارهای اشاره شده بر برخی خواص فیزیکوشیمیایی میوه توت­فرنگی تازه نظیر کاهش وزن، مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون، pH و سفتی در دمای ۰C ۴ برای ۲۳ روز ذخیره­سازی براساس آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاٌ تصادفی مورد آزمون قرار گرفت. نتایج نشان دادند که کاهش وزن و سفتی میوه توت­فرنگی با گذشت زمان کاهش می­یابد در حالی که مقدار  pH افزایش یافت. مقدار مواد جامد محلول و اسیدیته قابل تیتراسیون همه تیمارها طی زمان ذخیره­سازی افزایش یافت و در پایان زمان ذخیره­سازی کاهش یافت. همچنین گزارش شد که میوه­های بسته­بندی شده در PLA/C۲۰A۱/TA۱۰ به دلیل نفوذپذیری بخار آب و نرخ انتقال اکسیژن کمتر نسبت به دو فیلم PLA/TA۱۰ و neat PLA باعث خصوصیات کیفی بهتر شد. همچنین ترکیب گازی MAP-A نسبت به MAP-B به دلیل دی­اکسید کربن بیشتر درون بسته­ها و میزان تنفس کمتر برای میوه توت­فرنگی مناسب­تر بود. بنابراین استفاده از فیلم نانوکامپوزیت با اتمسفر اصلاح شده برای نگه­داری میوه توت­فرنگی در دمای پایین پیشنهاد می­شود.

دوره ۲۲، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده

آب از منابع محدود و طبیعی که برای بقای انسان ضروری است. در بین منابع آبی، آب‌های زیرزمینی برای انواع فعالیت‌های انسانی از منابع ارزشمند محسوب می‌شود. درحوزه آبخیز دشت بجستان بهره‌برداری از منابع آب شرب به دلیل مشکلات عمده‌ای که در منطقه به لحاظ پایین بودن مقدار نزولات جوی و بالابودن میزان هدایت الکتریکی وجود دارد، بیشتر توسط چاه‌ها صورت می‌پذیرد. هدف از انجام این پژوهش پهنه‌بندی پارامترهای کیفی شرب آب‌های زیرزمینی دشت بجستان براساس طبقه‌بندی‌های استاندارد شولر و تهیه نقشه‌های کیفیت آب شرب و سپس روندیابی تغییرات کیفیت آب زیرزمینی از نظر پارامترهای مؤثر بر کیفیت آب شرب و نیز تعیین مناسب‌ترین نقاط براساس اطلاعات موجود در سطح منطقه است. ابتدا پهنه‌بندی پارامترهای شرب طی یک دوره ۸ ساله با درنظر گرفتن بهترین روش درون‌یابی انجام شد و مساحت طبقات به دست آمد. در مرحله بعد، اقدام به بررسی تغییرات روند کیفی آب شرب طی دو دوره ۴ ساله شد و درنهایت براساس روش پدافند غیرعامل محل‌های مناسب برداشت آب شرب براساس مقادیر مجاز TDS مشخص شد. نتایج نشان داد بهترین روش درون‌‌یابی برای پارامترهای کیفی آب، تخمین‌گر آماری (IDW) بود، همچنین در دشت بجستان ۵/۲۶ درصد از منطقه در کلاس نامناسب، ۶۶ درصد دارای کیفیت نامطبوع و تنها ۷ درصد از منطقه دارای کیفیتی متوسط از نظر شرب است. در انتها مکان‌های مناسب از نظر شرب تعیین شد؛ این مکان‌ها در اصل محل‌های برداشت آب جهت کشاورزی است و پیشنهاد می‌شود این چاه‌ها پلمپ شده و در موارد اضطراری به منظور شرب مورد استفاده قرار گیرند.
 

صفحه ۱ از ۱