جستجو در مقالات منتشر شده


۴ نتیجه برای ویتامین D۳


دوره ۱۳، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۴۰۱ )
چکیده

ویتامین‌های D و E از معمول‌ترین داروهای درمان طولانی‌مدت دیابت هستند. یکی از مسائل مهم در این حوزه رهایش انسولین است. افزایش پایداری حالت‌های غیرفعال انسولین (فرم هگزامر) در بهبود کارایی رهایش انسولین یک راهکار درحال‌توسعه است. پروتئین انسولین به طور معمول در سه فرم مونومر، دایمر و هگزامر مشاهده می‌شود. در این تحقیق برای اولین‌بار، بررسی اثر ویتامین‌های D۳ و E بر پایداری فرم ذخیره‌ای انسولین، از طریق روش‌های محاسباتی صورت گرفت. نتایج حاصل از داکینگ مولکولی نشان‌دهنده وجود ۶ جایگاه اتصالی برای این ویتامین‌ها است. ویتامین‌های مذکور به‌واسطه حلقه‌های ساختاری و خواص هیدروفوب به منطقه هیدروفوب در مرز بین دو زیر واحد انسولین متصل می‌شوند. نتایج حاصل از مطالعات G-mmpbsa نشان‌دهنده نقش پایدارکننده این ویتامین‌ها در فرم هگزامر انسولین است. اتصال آنها به هگزامر موجب افزایش معنادار انرژی اتصالی بین زیر واحدهای انسولین شده است. حضور ویتامین‌های مذکور موجب افزایش تعداد پیوندهای هیدروژنی بین زیرواحدهای مونومری هر همودایمر انسولین شده و نیز تعداد پیوندهای هیدروژنی درونی پروتئین هگزامر انسولین را به طور معناداری افزایش می‌دهد. اتصال این ویتامین‌ها به فرم هگزامر انسولین موجب پایدارسازی، رهایش آهسته‌تر و متعادل‌تر انسولین و همچنین افزایش نیمه‌عمر فرم دایمر در جریان خون می‌شود. این یافته‌ها به‌منظور طراحی راهکار جدید برای تنظیم رهایش انسولین در بدن و همچنین افزایش نیمه‌عمر انسولین در خون جهت درمان بیماری دیابت نوع II راهگشا خواهد بود. علاوه بر این پایدارسازی فرم هگزامر می‌تواند به‌عنوان یک راهکار مؤثر برای درمان دیابت نوع I از طریق رهایش آهسته از سامانه‌های زیست حسگری ایمپلنت‌شده نیز مورداستفاده قرار بگیرد.
سمیه میرآقائی، زهرا امام جمعه،
دوره ۱۶، شماره ۹۰ - ( ۵-۱۳۹۸ )
چکیده

ژلاتین یکی از فراوان ترین ماکرومولکول های طبیعی است که به طور گسترده برای تهیه انواع نانو ذرات مورد استفاده قرار می گیرد. در این مطالعه نانو ذرات از ژلاتین تیپ B با روش ضد حلال دو مرحله ای تهیه شد و جهت بهینه سازی نانو ذرات عوامل مختلفی مانند غلظت ژلاتین، استون مصرفی، دما و سرعت همزنی مورد بررسی قرار گرفت. سپس ویتامین در نانو ذره بهینه سازی شده درون پوشانی شد. نتایج پژوهش نشان داد که مطلوب ترین شرایط برای تولید نانو ذرات با غلظت ژلاتین ۲۰ میلی گرم بر میلی لیتر، حجم مصرفی استون ۱۵ میلی لیتر، دمای C ۴۰ و سرعت همزنی rpm۱۰۰۰ تعیین شد. اندازه ذره تولیدی با این شرایط ۸۸,۶ نانومتر گزارش شد. همچنین مورفولوژی نانو ذره حاصل به شکل کروی با سطحی صاف می باشد که با میکروسکوپ الکترونی روبشی به وضوح قابل مشاهده است. اندازه ذره با افزودن ویتامین به ۱۷۷,۲ نانومتر افزایش یافت که نشان دهنده درون پوشانی نانو ذره می باشد.

شیلا برنجی، لیلا ناطقی،
دوره ۱۸، شماره ۱۱۶ - ( ۷-۱۴۰۰ )
چکیده

ویتامین D برای تنظیم جذب کلسیم و فسفر از رژیم غذایی و قراردهی آن‌ها در استخوان مورد نیاز می‌باشد. همچنین مصرف ناکافی کلسیم نیز می‌تواند منجر به نرمی استخوان در کودکان و بزرگسالان شود. هدف از پژوهش حاضر، بررسی امکان غنی­سازی ژله با ویتامین D۳ در غلظت­های (g ۱۰۰/IU ۱۰۰و ۷۰ ، ۴۰) و کلسیم به شکل کربنات کلسیم در سطوح (mg/۱۰۰g ۱۰۰۰و ۷۵۰ ، ۵۰۰) بود. بر این اساس ۹ تیمار همراه با نمونه شاهد (ژله بدون ویتامین D۳ و کلسیم) مطابق با طرح کاملا تصادفی طراحی گردید. آزمون‌های شیمیایی (مواد جامد محلول، اسیدیته و خاکستر) و ویژگی­های  بافتی (سختی، پیوستگی و قابلیت جویدن) در روز اول و آزمون­های پایداری کلسیم و ویتامین D۳ و ویژگی‌های حسی (رنگ، طعم، بافت و پذیرش کلی) طی ۶۰ روز نگهداری با ۳ تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد استفاده از غلظت­های مختلف ویتامین D۳ اثر معنی­داری بر مقادیر  رطوبت، اسیدیته، آب اندازی، ویژگی­های بافتی و ویژگی­های حسی ژله­های غنی شده در مقایسه با نمونه شاهد نداشت. مطابق نتایج استفاده از غلظت­های مختلف کلسیم اثر معنی­داری بر میزان کاهش رطوبت، افزایش اسیدیته، کاهش میزان آب اندازی، افزایش سختی، پیوستگی و قابلیت جویدن و کاهش امتیاز رنگ و طعم گردید. امتیاز بافت و پذیرش کلی ژله­های غنی شده با کلسیم و ویتامین D۳ اختلاف معنی­داری با نمونه شاهد نداشت و طی دوره نگهداری نیز کاهش معنی­داری نشان نداد. نتایج نشان داد می­توان از کلسیم به میزان mg/۱۰۰g ۱۰۰۰ و ویتامین D۳ به میزان IU/۱۰۰mg ۱۰۰ بدون تأثیر نامطلوب بر ویژگی­های حسی در فرمولاسیون ژله استفاده نمود.  بنابراین می­توان با غنی سازی ژله و استفاده از آن در رژیم غذایی کودکان و سالمندان از خواص ارزشمند آن بهره برد.
بهاره صدر، آیناز علیزاده، مهناز طبیبی آذر، حامد همیشه کار، لیلا روفه گری نژاد،
دوره ۱۹، شماره ۱۳۱ - ( ۱۰-۱۴۰۱ )
چکیده

ویتامین D۳ یک ویتامین محلول در چربی و از مهم‌ترین ویتامین‌های موردنیاز بدن می‌باشد. غنی‌سازی مواد غذائی و خصوصاً آب‌میوه‌ها با این ویتامین به دلیل مشکلات پراکندگی و حساسیت به اکسیداسیون و نور نیازمند ریزپوشانی هست تا به اشکال محلول در آب تبدیل‌شده و از اکسیداسیون و نور محافظت گردد. بنابراین، در تحقیق حاضر اثر استفاده از هیدرولیزات زئین و اثر فرکانس التراسونیک (۴۰ کیلوهرتز) روی ساختار نانوکمپلکس حامل ویتامین D۳ و پایداری آن به مدت ۳۰ روز در آب پرتقال انجام گرفت. راندمان کپسولاسیون و بارگیری و همچنین اندازه نانوذرات تهیه‌شده اندازه‌گیری گردید و در طی روزهای ۱، ۱۵ و ۳۰ آزمایش‌های فیزیکوشیمیائی، میکروبی و حسی روی آب‌میوه انجام گرفت. کارائی انکپسولاسیون و بارگیری برای نانوذرات حامل ویتامین D۳ در اثر پیش تیمار التراسونیک به ترتیب در حدود ۲/۱۲ (۷۰ در برابر ۴/۶۲) و ۷۳/۱۴ درصد (۶۹/۱۰ در برابر ۳۲/۹) افزایش نشان داد. اندازه ذرات و پتانسیل زتا برای تیمارهای مختلف در محدوده ۵۹/۴۹-۴۹/۵۸ نانومتر و ۵/۲۴-۶۲/۳۶- به دست آمد و استفاده از نانوکمپلکس منجر به کاهش اندازه ذرات و پتانسیل زتا نسبت به ویتامین D۳ آزاد در آب پرتقال گردید. با توجه به نتایج فیزیکوشیمیایی، میکروبی و حسی به دست آمده برای آب پرتقال غنی‌شده، نانوکمپلکس هیدرولیزات زئین پتانسیل استفاده به‌عنوان یک حامل مناسب و ارزشمند جهت غنی‌سازی آب‌میوه‌ها با مواد زیست فعال و خصوصاً ویتامین  D۳را دارا می‌باشد و می‌تواند بدون داشتن اثرات مخرب در سامانه‌های مایع نظیر آب‌میوه‌ها مورد استفاده قرار گیرد.
 

صفحه ۱ از ۱