۷ نتیجه برای فنول کل
سارا آقاجان زاده سورکی، امان محمد ضیائی فر، مهدی کاشانی نژاد، یحیی مقصودلو، ابراهیم اسماعیل زاده،
دوره ۱۳، شماره ۵۷ - ( ۸-۱۳۹۵ )
چکیده
نارنج یکی از انواع مرکبات با محتوای ضداکسایشی بالا (عمدتاً اسید اسکوربیک و ترکیبات فنولی) است که از عصارهی آن به عنوان چاشنی در تهیهی غذاها استفاده میشود. یکی از مرسومترین روشهای سالمسازی آب نارنج، پاستوریزاسیون حرارتی است. با توجه به حساسیت بالای ترکیبات ضداکسایشی نسبت به حرارت، هدف از این تحقیق بررسی سینتیک تخریب حرارتی اسید اسکوربیک، محتوای فنول کل و ظرفیت ضداکسایشی آب نارنج در دماهای ۷۰، ۷۵، ۸۰، ۸۵ و ۹۰ درجهسانتیگراد به ترتیب به مدت ۷۶، ۶۶، ۴۸، ۳۵ و ۲۱ دقیقه است. محتوای اسید اسکوربیک و فنول کل به ترتیب به روشهای یدومتری و فولین سیوکالته اندازهگیری شدند. تغییرات محتوای اسید اسکوربیک و فنول کل آب نارنج طی فراوری حرارتی با استفاده از دو مدل آرنیوس و آیرینگ مورد ارزیابی قرارگرفت. اندیس مقاومت حرارتی (۱۵/۲۹ درجهسانتیگراد) و انرژی آزاد گیبس (۱۱/۱۰۱ تا ۶۴/۱۰۲ کیلوژول بر مول) بالای اسید اسکوربیک عامل تغییرات ناچیز انتالپی این ویتامین طی فراوری حرارتی است. نتایج نشان داد که به ازای هر ۵ درجهسانتیگراد افزایش دمای فرایند، نیمه عمر تخریب اسید اسکوربیک و محتوای فنول کل نمونه به ترتیب، حدود ۳۱/۱ تا ۸۰/۱ و ۳۹/۱ تا ۰۵/۲ برابر کاهش یافت. همچنین در این بررسی همبستگی قابل قبولی میان محتوای فنول کل و DPPH آب نارنج (۹۷/۰R۲> ) مشاهده شد.
لاله مهریار، مریم اسکندرخانی،
دوره ۱۶، شماره ۸۶ - ( ۱-۱۳۹۸ )
چکیده
در این مطالعه محتوای فنول کل، فلاوونوئیدی کل و فعالیت ضداکسایشی دانه آفتابگردان آجیلی چربیگیری شده مورد ارزیابی قرار گرفت. فعالیت ضداکسایشی با استفاده از ظرفیت جمعآوری رادیکال دی فنیل پیکریل هیدرازین تعیین گردید. نتایج مطالعه نشان داد که میزان استخراج ترکیبات فنولی، فلاوونوئیدی و ظرفیت جمع آوری رادیکال آزاد وابسته به نوع حلال، دما و زمان عصارهگیری میباشد. به طوری که محتوای فنول کل استخراجی و فعالیت ضداکسایشی عصاره استخراجی دانه آفتابگردان در شرایط دمایی و زمانی بالا (۸۰ درجه سانتیگراد، ۲ ساعت) توسط حلال متانول بیشتر (mg/g ۰۲۶/۱۵۲ و ۷۶۰/۹۷ %) و محتوای فلاوونوئیدی کل (mg/g ۵/۲۱) در همان شرایط دمایی و زمانی توسط حلال استون بیشتر بوده است. بر طبق آزمایشات انجام شده، رابطهی مستقیمی بین میزان ترکیبات فنولی و درصد مهار رادیکالی و رابطه عکس با میزان ترکیبات فلاوونوئیدی وجود دارد. نتایج نشان داد که عصارهگیری توسط حلال متانول در دمای۸۰ و زمان ۲ ساعت استخراج ترکیبات فنولی بالاتری داشت بنابراین درصدی از این عصاره را بهعنوان آنتیاکسیدان طبیعی، با نمونهای ازآنتیاکسیدان سنتزی BHA در روغن آفتابگردان مورد مطالعه قرار گرفت. که نتایج وجود خاصیت آنتیاکسیدانی قوی دانه آفتابگردان و حتی برابری نمونه حاوی ۱/۰ % عصاره با نمونه % ۰۱/۰BHA را بیان میکند .
محمد ملاویسی، عادل بیک بابایی، احسان اکبری، مصطفی شهیدی،
دوره ۱۷، شماره ۱۰۳ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
در این مطالعه سینتیک تغییرات فعالیت ضداکسایشی کل توسط ارزیابی رادیکال DPPH، تشکیل رنگدانه قهوهای (BPF) و فنول کل با معرف فولین-سیوکالتیو در عسل یونجه حرارت دیده در دماهای مختلف (۴۵، ۵۵ و ۶۵ درجه سانتیگراد) طی ۱۰ روز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد میزان فعالیت ضداکسایشی، BPF و مقدار فنول کل با افزایش دما و زمان روند افزایشی دارند. همچنین بررسی سینتیک تغییرات BPF و فنول کل نشان داد که این پارامترها از سینتیک مرتبه صفر پیروی میکنند و مقدار انرژی فعال سازی به ترتیب ۱/۸۶ و ۷/۷۱ کیلوژول بر مول در ۴۵-۶۵ درجه سانتیگراد به دست آمد. با این حال، به دلیل تنوع فعالیت ضداکسایشی در دماهای مختلف، سینتیک مرتبه دوم، مرتبه اول و مرتبه صفر به ترتیب در دماهای ۴۵، ۵۵ و ۶۵ درجه سانتیگراد بدست آمد. حرارت دادن عسل در ۶۵ درجه سانتی گراد موثرتر از ۴۵ و ۵۵ درجه سانتیگراد برای هر سه پارامتر بود. نتایج نشان داد که فعالیت ضداکسایشی با افزایش هر دو فاکتور قهوهای شدن و فنول کل نمونه در ارتباط بود و همچنین با افزایش قهوهای شدن مقدار فنول کل افزایش مییابد به طوریکه بیشترین مقدار فنول مربوط به تیره ترین نمونه عسل است.
سودابه نورزاد، حسنعلی نقدی بادی، سپیده کلاته جاری، علی مهرآفرین، سکینه سعیدی سار،
دوره ۱۹، شماره ۱۲۷ - ( ۶-۱۴۰۱ )
چکیده
فرآیند پس از برداشت گیاهان دارویی مانند خشک کردن، اهمیت زیادی در چرخه تولید این گیاهان دارد. جهت ارزیابی اثر روشهای مختلف خشک کردن بر روی برخی صفات فیتوشیمیایی گیاه دارویی چوچاق، این مطالعه در اردیبهشت ۱۳۹۹ در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. گیاه چوچاق از باغات شهرستان نور در مرحله رویشی جمعآوری گردید. تیمارهای این مطالعه شامل خشک کردن در سایه اتاق با دمای حدود ۲۵±۳ درجه سانتیگراد و تهویه مناسب، آفتاب، آون در دمای ۴۵ درجه سانتیگراد، آون در دمای ۵۵ درجه سانتیگراد، آون در دمای ۶۵ درجه سانتیگراد، آون خلأ در دمای ۴۵ درجه سانتیگراد، آون خلأ در دمای ۵۵ درجه سانتیگراد، آون خلأ در دمای ۶۵ درجه سانتیگراد، مایکروویو با توان ۲۰۰ وات، مایکروویو با توان ۵۰۰ وات و مایکروویو با توان ۸۰۰ وات و همچنین گیاه تازه (تر) بودند. صفات میزان رطوبت بر مبنای وزن تر و خشک، زمان و سرعت خشک شدن، میزان اسید آسکوربیک، میزان پروتئین، میزان کربوهیدرات کل، میزان فنول و فلاونوئید کل و فعالیت آنتیاکسیدانی مورد سنجش قرار رفت. نتایج نشان داد که روشهای مختلف خشک کردن بر صفات فیتوشیمیایی تاثیر معنیداری داشتهاند. کمترین زمان و بیشترین سرعت جهت خشک شدن نمونههای گیاهی مربوط به مایکروویو ۸۰۰ وات بود. بیشترین مقدار اسید آسکوربیک (۷۲/۳۸۵ میکروگرم بر میلیگرم)، پروتئین (۷۲/۱۹ درصد)، فنول کل (۱۹/۴۷ میلیگرم گالیک اسید بر گرم ماده خشک)، فلاونوئید کل (۹۶/۵۰ میلیگرم کوئرستین بر گرم ماده خشک) و نیز فعالیت آنتیاکسیدانی (۰۲/۷۶ درصد) در گیاه تازه و پس از آن در تیمار خشک کردن با آون در دمای ۵۵ درجه سانتیگراد مشاهده شد. بطور کلی این مطالعه نشان داد که بیشترین ترکیبات فیتوشیمیایی در گیاه تازه چوچاق یافت میشود و در صورت ضرورت نگهداری، خشک کردن گیاه در آون با دمای ۵۵ درجه سانتیگراد توصیه میشود.
بهنام باقی زاده کوهستانی، محمد گلی، شریفه شاهی،
دوره ۲۰، شماره ۱۳۵ - ( ۲-۱۴۰۲ )
چکیده
اسپیرولینا پلاتنسیس بدلیل دارای بودن مواد مغذی و ویژگی های مربوط به بهبود سلامتی، کاربردهای زیادی در کشاورزی، صنایع غذایی، دارویی، و لوازم آرایشی دارد. بنابراین، استخراج ترکیبات زیست فعال آن هنوز یک چالش است. هدف از مطالعه حاضر، استخراج ترکیبات فنولی با استفاده از دو روش اولتراسوند و خیساندن و بررسی تاثیر روش های استخراج و غلظت عصاره بدست آمده از ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس بر محتوی فنول کل و فعالیت آنتی اکسیدانی بود. عصاره جلبک اسپیرولینا به دو روش خیساندن و اولتراسونیک در ۳ حلال الکل (اتانول۹۶%) آب-الکل (اتانول۵۰%) و آب (اتانول۰%) اندازه گیری شد. سپس میزان فنول ها, فلاونوئید کل, آنتوسیانین ها, میزان مهار رادیکال آزاد DPPH و میزان کلروفیلa و کاروتنوئید آن محاسبه شد. بالاترین مقادیر فنول کل در تیمار (اتانول ۹۶%-خیساندن) و فلاونوئید، آنتوسیانین در تیمار ((اتانول ۹۶%-اولتراسوند)، مشاهده شد. در نتیجه استخراج حلال با استفاده از اوتراسوند استخراج ترکیبات فراسودمند را افزایش داده و منجر به فعالیت آنتی اکسیدانی بالاتر می شود.
محسن زندی، علی گنجلو، ماندانا بی مکر، مینا نصیری،
دوره ۲۰، شماره ۱۳۵ - ( ۲-۱۴۰۲ )
چکیده
این پژوهش با هدف بهینهسازی عددی و مدلسازی سینتیکی استخراج عصاره فنولی از برگهای تربچه (Raphanus sativus L.) بهروش حرارتدهی مقاومتی به منظور درک بهتر و بهینهسازی فرآیند استخراج انجام شد. اثر متغیرهای استخراج بر راندمان استخراج، محتوای فنول کل و فعالیت مهار رادیکالهای آزاد DPPH، در ولتاژ گرادیان برابر ۳۰-۱۰ ولت بر سانتیمتر، دمای ۳۰-۶۰ درجه سلسیوس، نسبت حلال (اتانول به آب) ۱۰۰- ۳۰% و زمان استخراج ۱۰-۳۰ دقیقه مورد بررسی قرار گرفت. مدلهای تجربی مختلف مانند مدلهای مرتبه اول، جذب و مدلهای سیگموئید برای پیشبینی سینتیک انتقال جرم بدون در نظر گرفتن پدیدههای زمینهای بررسی شدند. نتایج نشان داد که اثر گرادیان ولتاژ، زمان استخراج و نسبت حلال (اتانول به آب) بر راندمان استخراج، محتوای فنول کل و فعالیت مهار DPPH معنیدار بود (۰۵/۰˂p). اگرچه افزایش دمای استخراج بهطور معنیداری منجر به کاهش محتوای فنول کل و فعالیت مهار رادیکالهای آزاد DPPH شد (۰۵/۰˂p)، اما این متغیر تأثیر معنیداری بر عملکرد استخراج نداشت (۰۵/۰˃p). در شرایط بهینه، راندمان استخراج و محتوای فنول کل تجربی نزدیک به مقادیر پیشبینی شده مدل سطح پاسخ درجه دوم بود. بر اساس مدلسازی سینتیکی، میتوان گفت که مدل سینتیکی سیگموئیدی در مقایسه با مدلهای سینتیکی مرتبه اول و جذبی، بیشتر میتواند نتایج تجربی عصاره برگ تربچه را با روش حرارتدهی مقاومتی مدل نمایند.
حسنعلی نقدی بادی،
دوره ۲۱، شماره ۱۴۶ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده
به منظور ارزیابی اثر عصاره درمنه دشتی رویشگاههای مختلف بر عمر ماندگاری پنیر سفید ایرانی، تحقیقی در سال ۱۴۰۱ در آزمایشگاه مرکزی دانشگاه قم انجام شد. این تحقیق در قالب طرح کاملا تصادفی به صورت فاکتوریل انجام و پنیر از نظر شیمیایی و میکروبی در شرایط عدم کاربرد عصاره (شاهد) و کاربرد عصاره حاوی ۱ درصد وزن ماده تر درمنه دشتی از سه رویشگاه ونان، تاجخاتون و عباسآباد در روزهای ۱، ۱۵ و ۳۰ ام بررسی شد. نتایج نشان داد جمعیت میکروارگانیزمهای پنیر با افزایش دوره نگهداری افزایش یافت و عصاره ونان بهتر از عصارهها، جمعیت میکروارگانیزمها را کنترل کرد. با افزایش مدت نگهداری، میزان pH و پروتئین در ماده خشک کاهش و میزان رطوبت، نمک، چربی، ماده خشک، فنول و فعالیت آنتیاکسیدانی افزایش پیدا کرد. عصاره ونان بیشتر از سایر عصاره ها سبب افزایش کیفیت و عمر نگهداری پنیر شد که ممکن است ناشی از بیشتر بودن میزان فنول کل عصاره ونان در مقایسه با سایر عصارهها باشد. بطور کلی عصاره درمنه دشتی بطور معنیداری موجب افزایش عمر ماندگاری و کیفیت پنیر گردید که با مطالعات بیشتر می توان از عصاره این گیاه ارزشمند برای افزایش ماندگاری و کیفیت محصولات غذایی خصوصا محصولات لبنی استفاده نمود.