جستجو در مقالات منتشر شده
۵ نتیجه برای ریز پوشانی
دوره ۱۱، شماره ۴۴ - ( ۸-۱۳۹۳ )
چکیده
چکیده
چیپس سیب زمینی به عنوان یک فرآورده غذایی خشک می تواند پروبیوتیک ها را در میان مصرف کنندگان توزیع کند، اما تاکنون مطالعاتی بر روی امکان افزودن پروبیوتیک ها در انواع اسنک ها از جمله چیپس سیب زمینی صورت نگرفته است. در این تحقیق، چیپس سیب زمینی پروبیوتیک حاوی دو گونه از باکتری های اسیدلاکتیک به نام لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و لاکتوباسیلوس رامنوسوس با استفاده از روش های مرسوم تولید چیپس تولید گردیده و سپس زنده مانی باکتری های پروبیوتیک ذکر شده،در طول نگهداری در سه سطح دمایی ۴ ،۲۱و۳۸ درجه سانتیگراد و بسته بندی های پلاستیکی معمولی (در مجاورت اکسیژن) و پوشش دار (عدم حضور اکسیژن) در مدت زمان دو هفته مورد بررسی قرار گرفت.ریز پوشانی دو گونه ی باکتری در دانک هایی از جنس صمغ عربی در ترکیب با ژلاتین انجام گرفت. نتایج نشان داد که تعداد باکتری های زنده پس از ۱۴ روز به طور معنی داری کاهش می یابد . بین نمونه های نگهداری شده در سه سطح دمایی۴ ،۲۱ و۳۸ درجه سانتیگراد، در سطح اطمینان یک درصد اختلاف معنی دار مشاهده شد. هم چنین بین نمونه های نگهداری شده در دو نوع بسته بندی، در سطح اطمینان یک درصد اختلاف معنی دار مشاهده گردید. حداکثر زنده مانی در نمونه نگهداری شده در دمای ۳۸ درجه سانتیگراد و بسته بندی پلاستیکی پوشش دار می باشد. تعداد پروبیوتیک زنده در هر گرم از چیپس سیب زمینی بالاتر از ۱۰۶ بود که مطابق با مقدار توصیه شده از سوی سازمان جهانی غذا و دارو است. با افزایش تعداد اولیه پروبیوتیک های ریز پوشانی شده می توان به استاندارد مورد نظر در محصول نهایی دست یافت.
سید علی جعفرپور،
دوره ۱۵، شماره ۸۱ - ( ۸-۱۳۹۷ )
چکیده
در این پژوهش نانو ریز پوشانی اسیدهای چرب امگا-۳ با استفاده از روش سطح پاسخ (RSM) در قالب طرح مرکب مرکزی(CCD) بهینهسازی شد. نانو ذرات حاوی امگا-۳ توسط دیواره ژلاتین ماهی و صمغ عربی با استفاده از تکنیک کواسرواسیون تولید شدند. بر اساس نتایج حاصل از تأثیر سه متغیر مستقل غلظت ژلاتین ماهی (۶۶%-۳۳%)، غلظت امگا-۳ (۳۰%-۱۰%) و دور هموژنایزر در سه سطح (rpm۲۰۰۰۰,۱۵۰۰۰,۱۰۰۰۰) بر متغیرهای وابسته رطوبت، رنگ پودرهای تولیدی و ریزساختار مشخص شد. بر اساس نتایج، تغییر دور هموژنایزر بیشترین تأثیر را بر اندازه ذرات داشت. بررسی مورفولوژی پودرها نشان داد که پودرهای تولیدی دارای سطحی نسبتاً صاف و شکننده بودند ودر برخی نمونهها نیز تخلخل مشاهده شد. علاوه بر این، مقدار رطوبت نانو کپسولهای خشکشده با خشککن انجمادی در محدوده ۳/۷% الی۲/۴% بوده و مهمترین عامل تأثیرگذار بر رطوبت تغییرات غلظت ژلاتین ماهی بود. همچنین، با افزایش غلظت ژلاتین ماهی، میزان رطوبت نانو کپسولها افزایشیافت. طبق نتایج حاصل از آنالیز شاخصهای رنگ، تغییرات غلظت ژلاتین ماهی بیشترین تأثیر را در میزان تغییرات روشنایی (L*) پودرهای تولیدی داشت؛ بهطوریکه با افزایش غلظت ژلاتین ماهی، روشنایی نانو کپسولها کاهش و بر میزان زردی (b*) پودرهای تولیدی افزوده شد.
مژده کریمی، فریده طباطبایی یزدی، سید علی مرتضوی، ایمان شهابی قهفرخی، جمشید خان چمنی،
دوره ۱۷، شماره ۱۰۵ - ( ۸-۱۳۹۹ )
چکیده
گاما آمینو بوتیریک اسید (GABA) یک اسید آمینه غیر پروتئینی است که از باکتریها، گیاهان و مهره داران بدست میآید. گابا یک ترکیب شناخته شده است زیرا نقش فیزیولوژیکی مهمی در انتقال پیامهای عصبی، کاهش فشار خون، تکرر ادرار و ایجاد آرامش دارد. گابا به صورت بیولوژیکی به وسیلهی اسید لاکتیک باکتریاها تولید میشود که به صورت گسترده در تخمیر غذاها استفاده میشوند. در این مطالعه باکتریهای تولید کننده گابا برای ریز پوشانی به وسیله ی ایزوله پورتئین سویا و آلژینات انتخاب شده و به روش امولسیونسازی ریزپوشانی شدند. راندمان ریزپوشانی و میزان به دام افتادن باکتریهای تولیدکننده گابا در کپسولهای ایزوله پروتئین سویا و آلژینات به کمک میکروسکوپ الکترونی روبشی تایید شد. توانایی تولید گابا و زنده مانی باکتریهای ریز پوشانی شده در شرایط شبیه سازی شده دستگاه گوارش انسان بررسی شد. برای شناسایی باکتریهای تولید کننده گابا، باکتریهای ایزوله شده از ترخینه و هویج تخمیر شده روی محیط کشت MRS حاوی ۱ درصد مونوسدیم گلوتامات کشت شد. راندمان تولید گابا به کمک کروماتوگرافی لایه نازک (TLC) و کروکاتوگرافی مایع (HPLC) بررسی شد. بر اساس نتایج ثبت شده، لاکتوباسیلوس برویس PML۱ ایزوله شده از ترخینه و لاکتوباسیلوس برویس G۴۲ ایزوله شده از هویج تخمیر شده میزان تولید گابا را ۳۰۴ میلیگرم بر لیتر و ۲۵۱۱ میلی گرم بر لیتر بعد از ۳۰ ساعت در ۳۰ درجه سانتیگراد نشان دادند. نتایج نشان داد زنده مانی و میزان تولید گابا به کمک ریزپوشانی با ایزوله پروتئین سویا و آلژینات و به دلیل تولید مناسب سلول بهبود یافته است. این مطالعه پتانسیل ریز پوشانی باکتریها همراه با افزایش راندمان تولید گابا با هدف ایجاد یک غذای فراسودمند را نشان میدهد.
خزر پورعلی رشتی نژاد، محمد محسن زاده، محمد مالکی،
دوره ۲۰، شماره ۱۳۴ - ( ۱-۱۴۰۲ )
چکیده
ریز پوشانی روشی رایج برای بهبود قابلیت زنده مانی باکتریهای پروبیوتیک در برابر تنشهای محیطی است. در این پژوهش با استفاده از امولسیون دوگانه با صمغ فارسی ، پایداری امولسیون، خصوصیات فیزیکوشیمیایی و مورفولوژیکی، راندمان ریز پوشانی و زنده مانی ریز پوشینهها، در طول ذخیرهسازی و محیط شبیهساز دستگاه گوارش موردبررسی قرار گرفت. اندازه ذرات، پتانسیل زتا و شاخص پراکندگی به ترتیب معادل nm۵۲۵، mv۶۸/۴۴- و ۳۳/۰ بود. راندمان ریز پوشانی ۸۸ % و پایداری امولسیون بین ۸۵ % تا ۴۳/۹۵ % بود. ریزپوشانی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در امولسیون دوگانه (W/O/W) با صمغ فارسی باعث بهبود زنده مانی آن در شرایط نگهداری در دمای °C ۴ به مدت ۲۸ روز شد. جمعیت باکتریایی در تیمارهای ریز پوشانی نشده بعد از گذشت ۷ روز به صفر رسید درحالیکه در تیمارهای ریز پوشانی شده فقط log ۵۸/۰ کاهش داشت. در محیط شبیهساز معده تعداد باکتریها برای تیمار ریز پوشانی شده log ۹۷/۱ و برای تیمار حاوی باکتری آزاد log ۹/۳ کاهش یافت، و در محیط شبیهساز روده نیز برای تیمار ریز پوشانی شده log ۴۵/۰ و برای تیمار حاوی باکتری آزاد log ۳/۱ کاهش یافت. نتایج نشان داد که استفاده از امولسیون دوگانه صمغ فارسی باعث بهبود زندهمانی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در شرایط نگهداری در دمای °C ۴ و محیط شبیهسازیشده دستگاه گوارش میشود.
عزیز همایونی راد، بهزاد ابراهیمی،
دوره ۲۱، شماره ۱۵۴ - ( ۱۰-۱۴۰۳ )
چکیده
افزایش تقاضا برای هیدروکلوئیدهای با کارآیی ویژه، محققان را برای معرفی منابع جدید هیدروکلوئیدی علاقه مند کرده است. یکی از روشهای افزایش زندهمانی پروبیوتیکها در شرایط استرسزا ریز پوشانی می باشد، تا بتوان این باکتریها را به تعداد کافی به بدن رساند و از اثرات سلامت بخش آنها استفاده کرد. هدف از این مطالعه بررسی امکان سنجی ریزپوشانی پروبیوتیک ل. اسیدوفیلوس توسط صمغ آمونیاکوم و غنی کردن آن با استفاده از نانوسلنیوم و تعیین میزان زنده مانی آن در شرایط استرس زا می باشد. صمغ آمونیاکوم با استفاده از حلال و سپس ترسیب توسط الکل از موسیلاژ حاصل از گیاه Dorema Ammonacum استخراج شد. محلولهای ۱، ۵ و ۱۰% وزنی- حجمی از صمغ آمونیاکوم تهیه شد و سپس نانو ذرات سلنیوم سنتز شده در غلظت ۵/۱ درصد و سلول باکتری با میانگین تعداد log cfu ۱۰۱۱ × ۸۵/۶، به سوسپانسیون اضافه شدند. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت صمغ بازده انکپسولاسیون به صورت معنیداری از ۶۶% به ۸۱% افزایش پیدا کرد. نرخ زندهمانی برای غلظتهای ۱%، ۵% و ۱۰% صمغ آمونیاکوم در شرایط یخچالی به ترتیب ۴۳/۶۲%، ۳۷/۷۲% و ۸۳/۸۱% بود. در شرایط شبیه سازی شده معده در سطوح pH مورد استفاده در این مطالعه در غلظتهای ۵% و ۱۰% از صمغ آمونیاکوم شمارش سلولهای زنده پس از ۳ ساعت انکوباسیون بالاتر از log cfu g-۱ ۷ باقی ماند. پس از ۶ ساعت انکوباسیون در g L-۱ ۱۰ محلول صفرایی سلول های آزاد افت log cfu g-۱ ۹۳/۵ را نشان دادند، در حالی که برای سلولهای ریزپوشانی شده در غلظتهای ۱ %، ۵ % و۱۰ % به ترتیب تنها log cfu g-۱ ۹۳/۳، log cfu g-۱ ۱۵/۳ و log cfu g-۱ ۹/۱بود. نتایج نشان داد صمغ آمونیاکوم خواص انکپسوله کنندگی بسیار خوبی دارد که میتوان از آن در بسیاری از فرمولاسیونهای غذایی با این اهداف مورد استفاده قرار داد.