جستجو در مقالات منتشر شده


۴ نتیجه برای اثر ضدقارچی

مصطفی رحمتی جنیدآباد، بهروز علیزاده بهبهانی،
دوره ۱۸، شماره ۱۱۴ - ( ۵-۱۴۰۰ )
چکیده

اسانس‌های گیاهی بطور گسترده‌ای بعنوان نگهدارنده طبیعی جهت کاهش سمیت قارچ‌کش‌های شیمیایی و آلودگی زیست‌محیطی بکار می‌روند. این مطالعه با هدف بررسی اثر ضدقارچی اسانس گیاه پنج انگشت بر کپک‌های پنی‌سیلیوم دیجیتاتوم و پنی‌سیلیوم ایتالیکوم عامل کپک‌زدگی میوه پرتقال انجام گرفت. اسانس گیاه پنج انگشت با کمک روش تقطیر با آب استخراج گردید و راندمان استخراج اسانس ۹۵/۰ درصد وزنی/وزنی بود. محتوای فنول و فلاوونوئید کل اسانس نیز بررسی شد و نتایج نشان داد که اسانس غنی از ترکیبات فنولی (mg GAE/g ۷۴/۹۱) و فلاوونوئیدی (mg QE/g ۳۲/۵۲) می‌باشد. بررسی فعالیت ضد اکسایشی اسانس پنج انگشت نشان داد که این ترکیب زیست فعال بطور مؤثری قادر به مهار رادیکال‌های آزاد DPPH (μg/mL ۶۲/۴۸ IC۵۰ =) و ABTS (μg/mL ۵۰/۴۰ IC۵۰ =) می‌باشد. فعالیت ضدقارچی اسانس گیاه پنج انگشت در برابر کپک‌های پنی‌سیلیوم دیجیتاتوم و پنی‌سیلیوم ایتالیکوم مطابق روش‌های دیسک دیفیوژن آگار، انتشار چاهک در آگار و حداقل غلظت مهارکنندگی/کشندگی بررسی شد و پنی‌سیلیوم دیجیتاتوم نسبت به اسانس حساس‌تر بود و غلظت پایین‌تری از این ترکیب زیست فعال قادر به جلوگیری از رشد و یا از بین بردن این کپک بود. بطور کلی، نتایج این مطالعه نشان داد که اسانس گیاه پنج انگشت غنی از ترکیبات زیست فعال با قابلیت ضد اکسایشی و ضدقارچ قابل‌توجهی می‌باشد و می‌توان این ترکیب را بعنوان نگهدارنده طبیعی جهت افزایش عمر انبارمانی محصولات غذایی بکار برد.
طیبه شکوهی، علیرضا شهاب لواسانی، فرناز دستمالچی، حامد زارعی، کبری حاجی زاده،
دوره ۲۰، شماره ۱۴۱ - ( ۸-۱۴۰۲ )
چکیده

استفاده از منابع گیاهی نظیر تانن‌ها، فلاونوئید به عنوان جایگزین سموم قارچ کش بود. بنابراین هدف از این تحقیق بررسی اثر ضد‌قارچی عصاره َجفت بلوط ایرانی پس از استخراج به روش‌های مختلف، بر روی دو گونه کپک آبی (پنی‌سیلیوم ایتالیکوم) و کپک سبز (پنی‌سیلیوم دیجیتاتوم )به عنوان شاخص فساد کپکی میوه مرکبات می باشد.در این مطالعه سوش‌های قارچی مورد نظر تحت تاثیر غلظت‌های افزایشی عصاره گیاهی قرار‌گرفتند. فاکتورهای مورد بررسی‌ شامل حداقل غلظت مهار کنندگی(MIC) ۰ (میلی‌گرم بر میلی‌لیتر)، حداقل غلظت کشندگی(MFC)( میلی‌گرم بر میلی‌لیتر و قطر هاله عدم رشد( میلی متر) با روش‌های رقت لوله ای، کشت سطحی و انتشار در چاهک آگار(WD) تعیین شد. بررسی‌ها نشان داد، غلظت‌های مختلف عصاره آبی اثر معنی داری)۰۵/۰>p (بر قطر هاله عدم رشد کپک‌ها دارد. اثر ضد‌قارچی به ویژه در غلظت‌های ۴۰ و۸۰ میلی‌گرم بر میلی‌لیتر عصاره آبی به‌ طور معنی‌داری )۰۵/۰>p (افزایش یافت. سم فلودیوکسیونیل ۲۵٪ به عنوان گروه کنترلی از لحاظ تاثیر بر رشد کپک‌ها تفاوت معنی داری )۰۵/۰>p ( از نشان داد. بطور کلی، عصاره جَفت بلوط ایرانی را می‌توان جهت کنترل فساد قارچی میوه مرکبات استفاده نمود.
 

آرمین احمدنژاد، بهروز علیزاده بهبهانی، محمد حجتی، علیرضا وسیعی، محمدامین مهرنیا،
دوره ۲۰، شماره ۱۴۳ - ( ۸-۱۴۰۲ )
چکیده

کالوتروپیس پروسرا از خانواده Apocynaceae در ایران استبرق نامیده می شود. این گیاه در مناطق گرمسیری و سواحل جنوبی ایران و شمال آفریقا، آسیای خاورمیانه و آسیای جنوب شرقی روی تپه های ماسه ای ساحلی یافت می شود. در این پژوهش آزمایشگاهی، عصاره استبرق با استفاده از حلال آب استخراج شد. اثر ضد قارچی عصاره آبی استبرق بر سویه­های آلترناریا آلترناتا، آلترناریا سولانی، ساکارومایسس سرویزیه و فوزاریوم سولانی  بررسی شد. فعالیت ضد قارچی عصاره استبرق با روش­های دیسک دیفیوژن آگار (کربی-بوئر)، انتشار در چاهک آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی ارزیابی شد. در حالت ترکیبی (برهمکنش) عصاره آبی استبرق با آنتی بیوتیک نیستاتین مورد بررسی قرار گرفت. بطور کلی، ساکارومایسس سرویزیه و آلترناریا سولانی به ترتیب با بالاترین و کمترین قطر هاله عدم رشد، حساس‌ترین و مقاوم‌ترین سویه‌های قارچی نسبت به عصاره آبی استبرق بودند. بطوریکه قطر هاله عدم رشد برای ساکارومایسس سرویزیه و آلترناریا سولانی در حضور غلظت ۸۰ میلی‌گرم در میلی‌لیتر عصاره به ترتیب برابر با ۲۰/۱۳ و ۲۰/۸ میلی‌متر بود. در حالت ترکیبی (برهمکنش) عصاره آبی استبرق با آنتی­بیوتیک نیستاتین برای تمامی سویه­های قارچی حالت هم­افزایی مشاهده شد. حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی برای سویه ساکارومایسس سرویزیه به ترتیب ۱۶ و ۶۴ میلی‌گرم بر میلی‌لیتر بود. حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی برای آلترناریا سولانی به ترتیب ۱۲۸ و > ۵۱۲ میلی‌گرم بر میلی‌لیتر بود.
 
مصطفی رحمتی جنیدآباد، محمدرضا زارع بوانی، خلیل دلفان حسن زاده،
دوره ۲۲، شماره ۱۵۸ - ( ۱-۱۴۰۴ )
چکیده

در این پژوهش، ویژگی‌های شیمیایی و اثر ضد قارچی اسانس‌ مورخوش (Zhumeria majdae) بر کپک‌های عامل پوسیدگی و فساد  میوه‌ پرتقال طی انبارمانی بررسی گردید. روش تقطیر با آب برای استخراج اسانس مورخوش مورد استفاده قرار گرفت. مقدار فنول کل (مطابق روش فولین سیوکالتو)، میزان فلاونوئید کل (بر اساس روش رنگ سنجی کلرید آلومینیوم) و اثر آنتی‌اکسیدانی (بر پایه روش‌های مهار رادیکال آزاد DPPH و ABTS) و فعالیت ضد قارچی (بر پایه روش‌های دیسک دیفیوژن آگار، چاهک آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی) اسانس در برابر پنی‌سیلیوم ایتالیکوم و پنی‌سیلیوم دیجیتاتوم بررسی گردید. محتوای فنول کل و فلاونوئید کل اسانس به ترتیب برابر با mg GAE/g ۳۸/۵۱ و mg QE/g ۱۸/۲۲ به دست آمد. اسانس مورخوش قادر به مهار رادیکال‌های آزاد DPPH و ABTS بود (به ترتیب ۵۰/۶۱ و ۸۵/۶۷ درصد). نتایج اثر ضد قارچی اسانس مورخوش نشان داد که میانگین قطر هاله عدم رشد برای سویه‌های قارچی پنی‌سیلیوم ایتالیکوم و پنی‌سیلیوم دیجیتاتوم در روش دیسک دیفیوژن آگار به ترتیب برابر با ۱۰/۱۱ و ۷۰/۱۳ میلی‌متر و در روش چاهک آگار برابر با ۲۰/۱۲ و ۹۰/۱۴ میلی‌متر می‌باشد. حداقل غلظت مهارکنندگی رشد برای این سویه‌ها معادل ۴ و ۲ میلی‌گرم در میلی‌لیتر و حداقل غلظت کشندگی برابر با ۶۴ و ۱۶ میلی‌گرم در میلی‌لیتر بود. مطابق نتایج، اسانس مورخوش را می‌توان بصورت ماده ضد میکروب طبیعی به‌منظور جلوگیری از رشد سویه‌های قارچی عامل پوسیدگی و فساد میوه پرتقال طی انبارمانی استفاده نمود.
 

صفحه ۱ از ۱