جستجو در مقالات منتشر شده
۶ نتیجه برای آلودگی میکروبی
دوره ۲، شماره ۷ - ( ۱۰-۱۳۸۴ )
چکیده
در این بررسی تعداد ۲۰۰ نمونه بستنی سنتی از بستنی فروشی ها و قنادی های سطح شهرستان شهرکرد جمع آوری گردید و از نظر آلودگی میکروبی مطابق استاندارد ملی ایران مورد آزمایش قرار گرفت. تعداد ۱۰۰ نمونه دارای آلودگی بیش از حد مجاز (گرم/ ۱۰۵×۵<) از نظر شمارش کلی باکتری های مزوفیل هوازی بودند. تعداد ۱۱۴ نمونه آلودگی بیش از حد مجاز (گرم/ ۱۰۲<) به استافیلوکوکوس ارئوس نشان دادند. از نظر شمارش انتروباکتریاسه تعداد ۹۹ نمونه دارای آلودگی بیش از حد مجاز (گرم/ ۱۰۲<) بودند و در ۲ نمونه آلودگی به اشریشیا کلی مشاهده گردید. تعداد ۲۴ نمونه آلودگی بیش از حد مجاز (گرم/ ۱۰۳<) به باکتری باسیلوس سرئوس نشان دادند. همچنین در مورد لیستریا مونوسایتوژنز هیچ گونه مورد آلوده ای مشاهده نگردید.
دوره ۱۱، شماره ۴۴ - ( ۸-۱۳۹۳ )
چکیده
چکیده
نحوه تولید و عرضه بستنی سنتی به گونه ای است که احتمال آلودگی میکروبی آن بالا بوده و می تواند منجر به مسمومیت های غذایی شود. به همین دلیل در این مطالعه، به بررسی قابلیت مصرف و وضعیت میکروبی بستنی های سنتی عرضه شده در شهر تهران در سه سال ۸۷ تا ۸۹ پرداخته شد. در این مطالعه مقطعی توصیفی تحلیلی، آلودگی های میکروبی نمونه های بستنی سنتی که طی بازرسی های روتین از مراکز عرضه مختلف شهر تهران در سه سال ۸۷ تا ۸۹ به آزمایشگاه معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ارسال شده بود، مورد بررسی قرار گرفت. آلودگی های میکروبی مورد بررسی عبارت بودند از شمارش کلی مزوفیل و آلودگی با انتروباکتریاسه، اشریشیاکلی، استافیلوکوکوس اورئوس و کپک. آزمایشات با استفاده از استاندارد ملی مربوط به هر یک از میکروارگانیسم ها انجام شد. در نهایت علاوه بر بدست آوردن داده های توصیفی، با استفاده از آزمون کای اسکوئر با سطح معنی داری ۰۵/۰< P به مقایسه آلودگی ها بین فصول و سالهای مختلف پرداخته شد.در این بررسی، ۹۴ درصد بستنی های سنتی مورد مطالعه از نظر مطابقت با استانداردهای ملی، غیر قابل مصرف بودند. شمارش کلی مزوفیل هوازی در ۱/۸۸٪، آلودگی با انتروباکتریاسه در ۱۰۰٪ و آلودگی با کپک در ۷۳٪ نمونه ها بیش از حد مجاز بود و ۶/۲۳٪ و ۴٪ بستنی ها به ترتیب از لحاظ آلودگی با اشریشیاکلی و استافیلوکوکوس اورئوس مثبت بودند. درصد بستنی های آلوده به استافیلوکوکوس اورئوس در ۶ ماه اول سه سال ۸۷ تا ۸۹ با هم دارای اختلاف معنی دار بود. هیچگونه اختلاف معنی دار دیگری بین دوره های زمانی مورد مقایسه مشاهده نشد و این بررسی بهبودی در وضعیت میکروبی بستنی سنتی در طول زمان نشان نداد. عدم قابلیت مصرف و بار زیاد میکروبی بستنی های سنتی احتمالاً نشانه شرایط غیر بهداشتی تولید و مصرف آنهاست. بکارگیری قوانین بهداشتی و اعمال نظارت کافی بر روند تولید تا عرضه این محصول، برای کاهش خطر انتقال آلودگی ها از این نوع بستنی ضروری است.
وحید محمدی، رحیم ابراهیمی، مهدی قاسمی ورنامخواستی، مریم عباس والی، علی لحیمگرزاده،
دوره ۱۳، شماره ۵۱ - ( ۲-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده در پژوهش حاضر سیستم فراصوت کنترل کیفی برای تشخیص آلودگی میکروبی پاکتهای شیر UHT ارائه شده است. این سیستم بدون باز نمودن پاکت قادر به تشخیص آلودگی میکروبی شیر است. رشد میکرواورگانیزمها سبب تغییر در خواص فیزیکی و شیمیایی شیر میشود که متعاقب آن مشخصههای فراصوتی شیر نیز متحمل تغییراتی خواهند شد. در این پژوهش دامنه ولتاژ و زمان تأخیر امواج فراصوت اندازهگیری شدند. فرکانس مرکزی دیسکهای پیزوالکتریک، MHz ۰۲/۱ بود و تمام آزمایشها در °C۳۵ انجام شدند. آزمونهای فراصوت برای میکروبهای Escherichia coli، Staphylococcus aurous و Bacillus cereusانجام گرفت. نتایج بدست آمده حاکی از تأثیر متابولیسم باکتریهای مختلف بر خصوصیات شیمیایی شیر و تأثیر آن بر فرآیند تشخیص آلودگی میکروبی بود. سیستم فراصوت قادر به تشخیص آلودگی میکروبی پاکتها پس از گذشت ۲۵/۷ تا ۵/۱۲ ساعت از زمان تلقیح بود. همچنین نتایج نشان داد سیستم قادر به تشخیص آلودگی میکروبی در اسیدیته و pHهای مختلف پاکتهای میکروبی است.
مجتبی بنیادیان، عزیزاله ابراهیمی، فاطمه افلاکیان،
دوره ۱۳، شماره ۵۷ - ( ۸-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده
بررسی فلور میکروبی هوا در کارخانجات لبنی و نقش عوامل محیطی از اهمیت ویژهای برخوردار است. این مطالعه با هدف تعیین آلودگی میکروبی هوای بخشهای مختلف تولید در کارخانجات لبنی شهرستان شهرکرد انجام شد. در این بررسی نمونهگیری با روش رسوبگذاری Sedimentation)) انجام شد. آزمونها با تکرار سهگانه انجام شد. تجزیه و تحلیل میکروبی شامل شمارش کل باکتریهای هوازی، استافیلوکوکوسها، کلیفرمها، باسیلوسها، مخمرها و کپکها بود. در هر سری نمونهگیری پلیتهای حاوی محیط کشت مورد نظر به مدت ۱ساعت، به فاصله۱متر از دیوار و ارتفاع ۱ متر از زمین در بخشهای مختلف قرار داده شد و بعد از این مدت به آزمایشگاه منتقل و به مدت ۴۸ساعت در دمای ۳۷درجه سانتیگراد قرار داده شد. بعد از شمارش کلی کلنیها، از تستهای بیوشیمیایی اختصاصی جهت تعیین هویت باکتری جدا شده استفاده شد. برای ارزیابی هوا از نظر اسپور قارچها از پلیت حاوی محیط پوتیتودکستروزآگار حاوی کلرامفنیکل استفاده شد. قارچهای رشد یافته با استفاده از روشهای روتین آزمایشگاهی از قبیل تیزمونت و اسلاید کالچر تعیین جنس شدند.
نتایج این مطالعه نشان داد که از تعداد کل کلنیهای جدا شده ، میزان آلودگی به کوکسی گرممثبت ۴۴%، باسیلهای گرممثبت۱/۵۳%، باسیلهای گرممنفی۷/۲% و کوکسی گرممنفی۵۷/۰% بود. از میان باکتریهای جدا شده بیشترین گونه باکتریایی به ترتیب مربوط به استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس و اشریشیاکلی بود. همچنین نتایج شمارش تعداد قارچ در هوای این کارخانهها نشان داد که از مجموع ۳۱۳ کلنی قارچی مختلف جدا شده، ۳/۶۰%مربوط به مخمرها، ۶/۱۴%تریکوسپوروم، ۶/۷%پسیلومایسس، ژئوتریکوم و مادورلا هر کدام ۷/۵%، ۵/۲%کلادوسپوریوم، آسپرژیلوس۲/۲%، ریزوپوس۱% و مونیلیا۱% را به خود اختصاص دادند.
با توجه به میزان استاندارد آلودگی میکروبی هوا که توسط انجمن بهداشت عمومی آمریکا (APHA) پیشنهاد شده ، نتایج این مطالعه نشانگر این است که هوای کارخانههای مورد بررسی در قسمتهای مختلف آلودگی بالایی داشته و امکان انتقال آلودگی به فرآوردههای تولیدی در این کارخانجات بسیار بالا میباشد.
مژگان یزدی، محبوبه سرابی جماب، ابوالفضل پهلوانلو،
دوره ۱۶، شماره ۹۰ - ( ۵-۱۳۹۸ )
چکیده
این پژوهش با هدف تعیین منابع آلودگی میکروبی در خط تولید دوغ در مدت یک سال در یک کارخانه فراوردههای لبنی انجام شد. نمونهها از نقاط کنترلی مختلف از ابتدا تا انتهای خط تولید شامل شیر خام، شیر پاستوریزه، آب فرمولاسیون، آغازگر، ماست دوغ، دوغ پاستوریزه، دوغ نهایی، سطوح و هوای دستگاه پرکن، سالن نگهداری دوغ پاستوریزه، سالن پرکن و انبار جمعآوری شد. آنالیز میکروبی نمونهها برای تعیین شمارش کلی میکروارگانیسمها، کپک و مخمر، کلیفرمها، اشریشیا کلی ، میکروارگانیسمهای سرمارا و گرمادوست، باکتریهای خانواده اسید لاکتیک و استافیلوکوکسهای کوآگولاز مثبت مطابق استانداردهای ملی ایران انجام گردید. نتایج نشان داد کیفیت بهداشتی دوغ به کیفیت شیر خام، کفایت تیمار حرارتی، کیفیت میکروبی اجزای افزوده شده و مواد بستهبندی، انجام CIP و ضدعفونی مناسب لولهها، سطوح فرآوری و کارخانه بستگی دارد. نتایج حاکی از آن است که تعیین نقاط کنترل بحرانی و سازماندهی سیستمهای کنترل خودکار به منظور حذف یا به حداقل رساندن ریسک آلودگیها ضروری میباشد.
مهلا خوشهالی، فاطمه ناظوری، محمود رقامی،
دوره ۱۹، شماره ۱۲۸ - ( ۷-۱۴۰۱ )
چکیده
در سال ۱۴۰۰ آزمایشی بهمنظور بررسی کیفیت و انبارمانی گوجهفرنگی رقم "سنا" توسط اکسید کلسیم، گاماآمینوبوتریک اسید(GABA) و سالیسیلیک اسید در آزمایشگاه پس از برداشت گروه علوم و مهندسی باغبانی دانشگاه ولیعصر رفسنجان (عج) انجام شد. طرح آماری آزمایش بر پایه فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی بود. فاکتور اول آزمایش شامل شاهد (آب مقطر)، اکسید کلسیم%۵/۰ (CaO)، گاماآمینوبوتریک اسید با غلظت ۱۰ میلی مولار (گابا) سالیسیلیک اسید با غلظت ۵/۰ میلی مولار (SA) و تیمار تلفیقی (CaO + GABA+SA) و فاکتور دوم شامل زمان انبارمانی طی ۳ دورهی انبارمانی (۷، ۱۴ و ۲۱ روز) در دمای۱±۴ درجه سلسیوس و رطوبت نسبی ۵±۸۵ درصد بود. نتایج آزمایش نشان داد که تأثیرتیمار تلفیقی در حفظ ویژگیهای کمی و کیفی گوجهفرنگی چشمگیر بود. کمترین میزان مواد جامد محلولو کمترین درصد فعالیت آنزیم پکتین متیل استرازو بیشترین میزان فنل و فعالیت آبی در تیمار گابا مشاهده شد. تیمار سالیسیلیک اسید نسبت به نمونه شاهدتا %۳۲از نشت یونی ممانعت کرد، همچنین %۲,۵ باعث حفظ وزن گردید و منجر به حفظ اسیدیته قابل تیتراسیون در روز هفتم انبارمانی نسبت به روز صفر گردید.طبق نتایج، بیشترین میزان سفتی، پذیرش کلی، فعالیت آبی و ویتامین ث متعلق به تیمار اکسید کلسیم بود.کمترین میزان مالون دی آلدئید، لیکوپن وکمترین میزان فعالیت آنزیم پلی گالاکتروناز (% ۰۹/۰ کاهش فعالیت نسبت به شاهد) و کمترین آلودگی میکروبی (% ۶۳/۰ کاهش کلنی نسبت به شاهد)،کمترین درصد نشت یونی و سرمازدگی متعلق به تیمار اکسید کلسیم بود.بهطورکلی در بین تیمارهای جداگانهتیمار اکسید کلسیم %۰,۵و سپس تیمارگابا با غلظت ۱۰ میلی مولار، به بهترین نحو صفات کمی و کیفی میوه گوجهفرنگی را حفظ کردند و جهت فرایند ذخیرهسازیپیشنهاد میشوند.