۷ نتیجه برای هاشم پور
دوره ۱۳، شماره ۳ - ( ۱۱-۱۳۸۹ )
چکیده
هدف: ویروس هپاتیت C یکی از عوامل شایع ایجاد عفونت مزمن در انسان است. کنترل تکثیر ویروس به سیستم ایمنی فرد وابسته است. مکانیسمهای متعددی در ارتباط با اختلال در پاسخ مؤثر سیستم ایمنی بیان شده است که مکانیسم مرتبط با سلولهای T تنظیمی یکی از فرضیههای جدید است. در این مطالعه برای اولین بار به بررسی نقش پروتئین نوکلئوکپسید ویروس هپاتیت C (HCV-core) در افزایش فرکانس سلولهای T تنظیمی طبیعی در میان جمعیت پیچیده سلولهای تک هستهای خون محیطی پرداخته شد.
مواد و روشها: برای بررسی اثر نوکلئوکپسید ویروس هپاتیت C بر فرکانس سلولهای T تنظیمی طبیعی اختصاصی ویروس هپاتیت C روی سلولهای تک هستهای خون محیطی ۱۹ بیمار که به شکل مزمن ویروس هپاتیت C آلوده بودند و نیز ۶ نفر بهعنوان کنترل مطالعه شد. برای این منظور سلولهای تک هستهای خون محیطی از گروههای مختلف جدا و توسط آنتیژن نوکلئوکپسید تحریک شد. سپس با روش فلوسایتومتری سهرنگی دستی، فرکانس سلولهای T تنظیمی طبیعی ارزیابی شد.
نتایج: نتایج بررسی حاضر نشان داد که بهدنبال انکوباسیون سلولهای تک هستهای خون محیطی با آنتیژن نوکلئوکپسید ویروس هپاتیت C، جمعیت سلولهای T تنظیمی طبیعی در افراد آلوده به ویروس هپاتیت C نسبت به کنترل منفی افزایش داشته است.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه از این نظریه که سلولهای T تنظیمی طبیعی میتواند اختصاصاً به آنتیژن ویروس هپاتیت C پاسخ دهد، حمایت میکند؛ بنابراین سلولهای T تنظیمی طبیعی اختصاصی ویروس هپاتیت C میتواند یکی از دلایل پاسخ ضعیف سیستم ایمنی باشد که منجر به عفونت مزمن ویروس هپاتیت C و نیز تحمل ایمنی در هنگام عفونت ویروس هپاتیت C شود. پیشنهاد میشود در هنگام طراحی واکسن برای ویروس هپاتیت C از اپیتوپهایی که تکثیر شدید سلولهای T تنظیمی طبیعی را موجب میشوند استفاده نشود.
دوره ۱۳، شماره ۳ - ( تابستان ۱۴۰۱ )
چکیده
ویروس HIV دارای حداقل شش ژن تنظیمی است که از بین آنها پروتئین Vif میتواند تکثیر ویروس را کنترل کند . این مطالعه برای اولین بار به بررسی جهشهای مهم در پروتئین VIF در توالیهای مربوط به بیماران ایرانی پرداخته است و با استفاده از دانش ایمونوانفورماتیک ، مناطق ثابت این پروتئین و توالیهای اپیتوپی B-Cell ، T-CELL و CTL تعیین گردید .
مواد و روشها :
توالیهای VIF از بانک ژنی NCBI جمعآوری گردید و از طریق نرمافزارهای بیوانفورماتیک، ساختار سوم و جایگاههای اپیتوپی B-Cell ، T-CELL و CTLآنها پیشبینی شد و خواص آنتی ژنیک و حساسیتزایی آنها موردمطالعه قرار گرفت .
یافتهها :
بیشترین شیوع جهشها به ترتیب مربوط به جایگاههای S ۴۹ P ( ۹۰% ) و S ۱۴۰ N و N ۱۸۶ S ( ۸۰% ) بود. همچنین دو جابهجایی باقابلیت تأثیر در قدرت اتصال پروتئین VIF به فاکتور میزبان در جایگاههای ۴۱ و۴۲ در این مطالعه معرفی شدند. سه منطقه بهعنوان توالیهای اپیتوپی با تحریککنندگی بالا و حساسیتزایی کم تعیین شد که از میان آنها ناحیه ۵-۳۲ بهعنوان بهترین ناحیه برای طراحی واکسن پیشنهاد شد.
نتیجهگیری:
این مطالعه به عنوان اولین مطالعه از ایران با به کاربردن ابزارهای بیوانفورماتیکی یک ناحیه باقابلیت بالای تحریک سیستمهای ایمنی همورال و سلولی و همچنین کمترین خواص حساسیتزایی معرفی شد، که میتواند در مطالعات آتی در زمینه واکسنهای ضد HIV مورداستفاده قرار گیرد.
جواد فتاحی مقدم، ابوذر هاشم پور، محمود قاسم نژاد،
دوره ۱۵، شماره ۸۴ - ( ۱۱-۱۳۹۷ )
چکیده
در این پژوهش، اثر تیمار دمایی بر حفظ کیفیت و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی گوشت و پوست میوهی دو رقم پرتقال خونی مورو و سانگینلو [Citrus sinensis (L.) Osbeck var. Sanguinello and Moro] در مرحله پس از برداشت بررسی شد. میوهها با دمای ۱۲ درجه سانتیگراد (یک هفته)، ۲۰ درجه سانتیگراد (۳ روز) و ۳۰ درجه سانتیگراد (۲ روز) پیشتیمار شدند و به مدت ۶۰ روز در انبار با سردخانه با دمای ۵ درجه سانتیگراد و رطوبت ۸۵ درصد قرار داده شدند. بعلاوه یک گروه از میوههای پیشتیمار نشده در همان شرایط دمایی و رطوبتی بهعنوان شاهد و گروهی دیگر در انبار معمولی قرار داده شدند. سپس درصد کاهش وزن، آب میوه، اسیدیته قابل تیتراسیون (TA)، مواد جامل محلول کل (TSS)، تغییرات رنگ پوست، فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی و ظرفیت آنتیاکسیدانی گوشت و پوست میوهها در روزهای صفر، ۳۰ و ۶۰ انبارداری ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که درصد کاهش وزن، آب میوه و TA تحت تاثیر تیمارهای دمایی قرار گرفت. فعالیت آنزیمهای آسکورباتپراکسیداز و کاتالاز کمتر تحت تاثیر تیمارهای دمایی قرار گرفت، ولی فعالیت آنزیمهای پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز در میوههای تیمار شده افزایش یافت. ظرفیت آنتیاکسیدانی بافت گوشت و پوست هر دو رقم در مقایسه با شاهد ابتدا افزایش یافت و با گذشت زمان کاهش نشان داد. در مجموع، استفاده از تیمار دمایی در میوههای ارقام خونی به ویژه دمای ۳۰ درجه سانتیگراد قبل از شروع انبارداری میتواند نقش مهمی در جلوگیری از کاهش وزن و حفظ یا افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانی میوه در مرحله پس از برداشت داشته باشد.
دوره ۱۸، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده
وجود روشهای مناسب پیشبینی روندهای آینده بازار سرمایه منجر به تصمیمگیریهای بهتری از جانب فعالان این بازارها خواهد شد. اغلب به دلیل ماهیت غیر خطی و آشوبگونه بازارهای مالی مدلهای کلاسیک پیشبینی عملکرد مطلوبی نداشته و اطلاعات موجود در دادهها با گذشت زمان بهسرعت از بین رفته و در این صورت استفاده از آنها در بلندمدت مفید نخواهد بود ]۱، ص ۶۴[.
هدف این مقاله به کار بردن الگوریتم بهینهسازی کلونی مورچگان برای پیشبینی شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران است. برای به کاربردن الگوریتم نخست با بهکارگیری آزمون بزرگترین نمای لیاپانوف ماهیت آشوبی دادههای شاخص کل بورس مورد بررسی قرارگرفت، سپس با بهکارگیری الگوریتم بهینهسازی کلونی مورچگان نقاط جاذب تحلیل و درنهایت با استخراج دنبالههای اعداد منتهی به نقاط جاذب پیشبینی انجام شد.
در پایان مقایسه نتایج پیشبینی با استفاده از آمارههای سنجش خطا تأیید کرد که الگوریتم مبنی بر بهینهسازی کلونی مورچگان دادهها را بهخوبی و با کمترین خطا نسبت به مدلهای گارچ تخمین میزند ، البته نتایج بررسی با استفاده از آماره دایبولد ماریانو برابری نتایج پیشبینی را رد نکرد. الگوریتم ارائه شده این مقاله با تفکیک دنبالههای جاذب روشی ساختارمند برای پیشبینی سیستم های آشوبی ارائه میدهد، بنابراین انتظار میرود که در بلندمدت و در پیشبینیهای با نوسانهای زیاد نتایج قابل قبولی ارائه دهد.
ابوذر هاشم پور، محمود عظیمی، عزیزاله عبدالهی، جواد فتاحی مقدم،
دوره ۱۸، شماره ۱۲۰ - ( بهمن ۱۴۰۰ )
چکیده
در این پژوهش شاخصهای کیفی و ترکیبات زیستفعال روغن سه ژنوتیپ امیدبخش زیتون (T۲، T۷ وT۱۸ ) و دو رقم زرد و کرونیکی (شاهد) از کلکسیون زیتون ایستگاه تحقیقات زیتون طارم در استان زنجان طی دو سال (۹۷-۱۳۹۶) مورد ارزیابی قرار گرفت. شاخصهای کیفی روغن شامل اسیدهای چرب آزاد (FFA)، عدد پراکسید (PV) و ضرایب خاموشی K۲۳۲ و K۲۷۰، کلروفیل کل، کاروتنوئید کل، فنل کل، فلاونوئید کل و ظرفیت آنتیاکسیدانی اندازهگیری شد. نتایج تجزیه واریانس اثر سال × رقم/ ژنوتیپ بر صفات اندازهگیری شده نشان داد که اثر متقابل آنها بر تمام صفات به جز ضریب خاموشی K۲۷۰ در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود. نتایج مقایسه میانگین دادهها نشان داد که روغن ژنوتیپ T۷ (۷۹/۰درصد اولئیک اسید) و رقم زرد (۴۳/۰ درصد اولئیک اسید) در سال ۹۷ به ترتیب بیشترین و کمترین میزان FFA را دارا بودند. روغن ژنوتیپهای T۷ در سال ۹۷ (۲۲/۱۷ میلی اکیوالان اکسیژن در کیلوگرم روغن) و T۲ در سال ۹۶ (۶۷/۶ میلی اکیوالان اکسیژن در کیلوگرم روغن) به ترتیب بیشترین و کمترین میزان PV را نشان دادند. ضریب خاموشی K۲۳۲ روغن ژنوتیپ T۱۸ نیز در هر دو سال مورد بررسی (۸/۰ و ۰۳/۱ به ترتیب برای سال ۹۶ و ۹۷) دارای کمترین میزان بود. روغن رقم زرد در سال ۹۶ با ۹۴/۲۴۳ میلیگرم گالیک اسید در کیلو گرم روغن دارای بیشترین میزان فنل کل بود. از نظر فلاونوئید کل نیز نمونههای روغن ژنوتیپ T۷ در سال ۹۷ با ۴۵/۲۱ میلیگرم کوئرستین در کیلو گرم روغن دارای بیشترین میزان بود. رقم کرونیکی با ۵۵/۹۰ درصد بیشترین میزان ظرفیت آنتیاکسیدانی در سال ۹۶ و ژنوتیپ T۷ با ۶۵/۴۱ درصد کمترین میزان این شاخص را به خود اختصاص داد. ژنوتیپ T۲ در هر دو سال از نظر ظرفیت آنتیاکسیدانی در یک گروه آماری با ارقام تجاری شاهد قرار داشت.
دوره ۱۹، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۵ )
چکیده
هدف: ژن mda-۷/IL-۲۴ یک ژن سرکوبگر تومور است. پپتید iNGR با گرایش به اینتگرینهای سطح سلول سرطانی در هدفمندسازی عوامل درمانی علیه سلولهای توموری بهکار گرفته شده است. هدف این مطالعه ساخت ژن mda-۷/IL-۲۴ متصل به پپتید iNGR و مقایسه فعالیت آن با ژن طبیعی است.
مواد و روشها: در ابتدا، mda-۷ با استفاده از روش PCR تکثیر یافت. آغازگر برگشت حاوی توالی پپتید iNGR بود تا این توالی در انتهای ژن mda-۷ ایجاد شود. توالی ژن تغییر یافته mda۷/iNGR و mda۷ (کنترل) در ناقل بیانی یوکاریوتی pCDNA۳,۱ دودمانسازی شدند. با استفاده از روشهای هضم آنزیمی، colony-PCR و توالییابی درستی دودمانسازی، یکپارچگی ناقلها و توالی آنها ارزیابی شد. با استفاده از لیپوفکتامین سازهها در سلولهای Ad-۲۹۳ ترانسفکت و توانایی آنها برای بیان پروتئین نوترکیب با استفاده از آزمایش الایزا ارزیابی شد. در ادامه، این سازهها به سلولهای HepG۲ ترانسفکت و بعد از استخراج mRNA با استفاده از روش Real time PCR بیان ژنهای پیش آپوپتوزی Gadd۱۵۳ و Bax اندازهگیری شد. با رنگآمیزی Anexin/PI و فلوسیتومتری میزان مرگ برنامهریزی شده در سلول HepG۲ ارزیابی شد.
نتایج: نتایج، درستی و یکپارچگی سازهها را نشان داد. بیان مناسب و ترشح محصول mda-۷. iNGR با کنترل آن یعنیmda-۷ در سوپ رویی قابل مقایسه بود. نتایج زنده مانی نشانگر عدم مفید بودن این تغییر بر پروتئین mda-۷ بوده است. بررسی مرگ سلولی برنامهریزی شده با سنجش بیان ژن و فلوسیتومتری نیز نشان داد که اتصال iNGR به mda-۷ بر خاصیت مرگزایی آن تأثیر کاهنده داشته ولی در مقایسه با گروه کنترل منفی همچنان مرگزایی معنیداری دارد (۰۱/۰>P).
نتیجهگیری: ناقل بیانی pCDNA/Mda-۷.iNGR پروتئین mda-۷ متصل به iNGR را بهطور مناسب بیان کرد ولی بر خاصیت مرگزایی طبیعی پروتئین تأثیر بهینهای نداشت.
جواد فتاحی مقدم، ابوذر هاشم پور، طاهره رئیسی، معصومه کیااشکوریان،
دوره ۱۹، شماره ۱۲۶ - ( مرداد ۱۴۰۱ )
چکیده
به منظور ارزیابی اثر اعمال روشهای مختلف کوددهی باغهای کیوی فروت (رقم هایوارد) بر ویژگیهای کمی و کیفی میوه در زمان پس از برداشت، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با هشت تیمار در چهار تکرار در پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمه گرمسیری طی سالهای ۹۶-۱۳۹۳ طراحی و اجرا گردید. تیمارهای کوددهی شامل پخش سطحی (شاهد)، کودآبیاری، چالکود، نواری، محلولپاشی، روش تلفیقی پخش سطحی + محلولپاشی، روش تلفیقی کودآبیاری + محلولپاشی و روش تلفیقی چالکود + محلولپاشی بودند. سپس در نیمه اول آبان ماه هر سال نمونهبرداری از میوههای تاکهای تیمار شده به منظور بررسی اثر روشهای مختلف کوددهی روی صفات کمی و کیفی میوه در مرحله پس از برداشت طی سه سال انجام گرفت. میوههای کیوی برداشت شده تحت شرایط سردخانه با دمای ۵/۰درجه سانتیگراد با رطوبت نسبی ۹۰ درصد طی سه ماه نگهداری شدند. نتایج نشان داد که روش تغذیه اثر معنیداری بر میزان کاهش وزن میوه طی انبارداری داشت. به طوری که میوههای تغذیه شده به روش نواری (۰۸/۶ درصد)، کودآبیاری (۷۴/۶ درصد) و تلفیق کودآبیاری و محلولپاشی (۶۱/۶ درصد) به ترتیب دارای کاهش وزن کمتری نسبت به شاهد بودند. مقادیر L* و کرومای گوشت میوه تحت تاثیر روش تغذیه قرار گرفتند. علاوه بر این نتایج نشان داد میوههای شاهد کمترین میزان ظرفیت آنتیاکسیدانی را داشتند، در حالی که میوههای تغذیه شده به روش نواری دارای بیشترین ظرفیت آنتیاکسیدانی طی انبارداری داشتند. بررسی صفات حسی میوهها نشان داد که میزان عطر، طعم، بدطعمی، شیرینی، ترشی و پذیرش کلی در میوههای تیمار شده با روش تلفیقی پخش سطحی و محلولپاشی مطلوبترین امتیازات را حاصل نمودند.