۱۰ نتیجه برای مویدی
زرین صالحی فتح آبادی، یحیی مقصودلو، حمیدرضا اخوان، علی مویدی، سپیده خراسانی،
دوره ۱۶، شماره ۸۶ - ( ۱-۱۳۹۸ )
چکیده
هدف از این پژوهش، بررسی تأثیر پوشش ژل آلوئهورا (۵۰ و ۱۰۰ درصد وزنی- وزنی)، سالیسیلیک اسید (۰ و ۲ میلی مولار) و عصاره آویشن (۰، ۱/۰ و ۵/۰ درصد حجمی-حجمی) بر ماندگاری پسته تازه بود. آزمون انتشار دیسک در قالب طرح کاملاً تصادفی و بررسی درصد توسعه کپک آسپرژیلوس، شمارش میکروبی، ارزیابی حسی و آزمون سنجش رنگ به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام گردید. نتایج نشان داد قطر رشد و درصد توسعه کپک و شمارش کپک، مخمر و باکتری های مزوفیل هوازی در نمونههای دارای پوشش ژل آلوئهورای حاوی سالیسیلیک اسید و عصاره آویشن کمتر بود. هم چنین بیشترین میزان مؤلفههای رنگی و امتیاز در آزمونهای سنجش رنگ و ارزیابی حسی به این نمونه ها تعلق گرفت و به طور معنیداری با شاهد اختلاف داشتند (۰۵/۰>P). تیمارهای کنترل و ژل آلوئهورا با غلظت ۵۰ درصد (a) نیز به عنوان نامطلوبترین پوششها شناخته شدند و پوشش ژل آلوئهورای حاوی عصاره آویشن و سالیسیلیک اسید در غلظت های بالا (AST) با قابلیت توانایی بهبود ماندگاری پسته تازه، تیمار برتر شناسایی گردید.
علی مویدی، ماندانا محمودی، مرتضی خمیری، شهرام لقمان،
دوره ۱۶، شماره ۸۹ - ( ۴-۱۳۹۸ )
چکیده
برخی از باکتریهای اسید لاکتیک موجود در شیر خام بهویژه انواع پروتئولیتیک، خصوصیات تکنولوژیک مفیدی دارند و نقش مهمی در توسعه ویژگیهای محصول نهایی بازی میکنند، اما غالبا در طی فرآوری از بین میروند. از این رو، جداسازی و نگهداری آنها به منظور کاربردهای بعدی ارزشمند خواهد بود. در این پژوهش، پس از جداسازی باکتریهای اسید لاکتیک موجود در شیر خام گاو، گوسفند و بز بر روی محیطهای کشت MRS agar و M۱۷ agar، جدایههای گرم مثبت و کاتالاز منفی انتخاب شده و از نظر فعالیت پروتئولیتیکی روی محیط Skim milk agar غربال شدند. جدایههای دارای فعالیت پروتئولیتیکی مناسب با استفاده از توالییابی قطعه ژنی ۱۶S rDNA شناسایی شدند و فعالیت همولیزی و مقاومت آنتیبیوتیکی آنها در برابر ۱۰ آنتی بیوتیک رایج مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز توالییابی با برنامه BLAST منجر به شناسایی Lactobacillus delbruekii (۵ جدایه)، L. delbruekii زیرگونه bulgaricus، L. fermentum، L. reuteri، L. curvatus، Lactococcus lactis زیرگونه lactis، و Streptococcus lutetiensis شد. از میان جدایههای شناسایی شده، L. lactis زیرگونه lactis پس از ۴۸ ساعت گرمخانهگذاری در ۳۷ درجه سانتیگراد با ایجاد قطر هاله ۲۳ میلیمتر بیشترین فعالیت پروتئولیزی را نشان داد. در مورد فعالیت همولیزی، فقط Lactobacillus fermentum فعالیت آلفا-همولیزی نشان داد و سایر باکتریها غیرهمولیتیک بودند. تمام جدایههای شناساییشده به تتراسایکلین، آمپیسیلین، اریترومایسن، ونکومایسین و جنتامایسین حساس بودند بهجز L. reuteri و Lactococcus lactis زیرگونه lactis که به ترتیب به ونکومایسین و جنتامایسن مقاوم بودند. در مورد مقاومت به پنیسیلین، کلرآمفنیکول، کلیندامایسین، کانامایسین و استرپتومایسین نتایج بسته به نژاد مورد بررسی متفاوت بود. نتایج این پروژه، نشاندهنده تنوع نژادهای باکتریهای اسید لاکتیک پروتئولیتیک در شیر خام است. به علاوه، اگرچه باکتریهای اسید لاکتیک ایمن در نظر گرفته میشوند و در لیست GRAS قرار دارند، اما نژادهای وحشی جداسازیشده از شیر خام باید از نظر جنبههای مرتبط با ایمنی مورد بررسی قرار گیرند.
منا رنجبر، محمد قربانی، علیرضا صادقی ماهونک، یحیی مقصودلو، علی مویدی،
دوره ۱۸، شماره ۱۱۹ - ( دی ۱۴۰۰ )
چکیده
سیب یکی از میوه های بسیار ارزشمند است که در سراسر ایران تولید و مصرف می شود. فراوری محصول به ویژه تولید ورقه های خشک شده میتواند به عنوان راهکاری برای افزایش ارزش افزوده سیب و جلوگیری ازضایعات آن در نظر گرفته شود. تهیه ورقه ها با رنگ و بافت مناسب همواره از اهداف محققین در این زمینه بوده است. در طی سال های اخیر استفاده از عصاره های گیاهی به منظور افزایش ماندگاری محصولات کشاورزی مورد توجه بسیاری از محققان بوده است. در این مطالعه، تأثیر عصاره های تفاله انگور (ppm ۴۰۰ و ۳۰۰، ۲۰۰، ۱۰۰، ۰) بر میزان ترکیبات فنلی و فعالیت آنتی اکسیدانی و رنگ برش های سیب طی خشک شدن در دمای ۴۷ درجه سانتیگراد توسط خشک کن نیمه صنعتی و در دماهای ۵۰ و ۶۰ درجه سانتیگراد آون بررسی شد. بیشترین قدرت مهار رادیکال آزاد DPPH (۹۷/۸۵ درصد)، احیاءکنندگی آهن (۸۷/۱ جذب در طول موج ۷۰۰ نانومتر)، میزان ترکیبات فنولی (۸۷/۲۴۵ بر حسب میلیگرم اسید گالیک در ۱۰۰ گرم نمونه خشک) در غلظت ppm ۴۰۰ عصاره تفاله انگور به دست آمد. بیشترین امتیاز آزمون ارزیابی حسی طعم ورقه های سیب خشک مربوط به غلظت ppm ۳۰۰ عصاره تفاله انگور می باشد. بطور کلی نتایج این تحقیق حاکی از اثر مثبت عصاره های تفاله انگور بر کیفیت نگهداری، کاهش قهوه ایی شدن ورقه سیب طی خشک شدن و کاربرد صنعتی آن شد. غلظت ppm ۳۰۰ عصاره تفاله انگور اثر مطلوبی بر میزان ترکیبات فنولی و خاصیت آنتی اکسیدانی ورقه های سیب دارد و اثر منفی بر طعم آن نمی گذارد.
سیما طاهری، مرتضی خُمیری، علی مویدی، مهران اعلمی،
دوره ۱۹، شماره ۱۲۸ - ( مهر ۱۴۰۱ )
چکیده
پپتیدهای زیست فعال در طول عمل تخمیر توسط آنزیمهای پروتئولیتیک تولید شده توسط باکتریهای اسید لاکتیک ایجاد میشوند که متناسب با توالی اسید آمینه ایجاد شده بعضاً دارای خاصیت آنتی اکسیدانی هستند. هدف از این مطالعه بررسی فعالیت پروتئولیتیک GG Lactobacillus rhamnosus و Lactobacillus paracasei در مخلوط دسر نوشیدنی حاوی آب پنیر و بررسی ظرفیت آنتی اکسیدانی این نوشیدنی سینبیوتیک در دو نوع تخمیری و غیر تخمیری کم لاکتوز کاکائویی است. فعالیت پروتئولیتیک میکروارگانیسمها با اندازهگیری گروههای آمینواسیدی آزاد با استفاده از معرف OPA به روش جذب سنجی و خاصیت آنتی اکسیدانی دسر نوشیدنی با استفاده از ترکیب DPPH و ارزیابی مهار رادیکالهای آزاد به روش جذب سنجی مورد ارزیابی قرار گرفت. در نمونه تخمیر شده، فعالیت پروتئولیتیک L. paracasei در طول زمان تخمیر قابل توجه نبود، اما بعد از ۱۷ ساعت گرمخانه گذاری، بیشترین فعالیت پروتئولیتیک را به خود اختصاص داد. در طول مدت ذخیره سازی، بیشترین فعالیت پروتئولیتیک L. paracasei در روزهای هفتم و چهارم (۰/۰۵>P) و برای L. rhamnosus GG یک روز پس از ذخیره سازی بود. در نمونه غیر تخمیری، بیشترین فعالیت L. paracasei مربوط به روز اول ذخیره سازی (۰/۵) بود اما فعالیت پروتئولیتیک GGL. rhamnosus بسیار کمتر (۰/۱۲) بود و به روز دوم مربوط بود. فعالیت آنتی اکسیدانی دسر تخمیر شده معنیدار نبود که نشان می دهد این دو باکتری پروبیوتیک فعالیت آنتی اکسیدانی قابل توجهی نداشتند. در مقایسه با نمونه تخمیر شده، دسر نوشیدنی تخمیری به دلیل داشتن پودر کاکائو حاوی مولکول آنتی اکسیدان ، فعالیت آنتی اکسیدانی بالاتری را نشان داد.
حانیه مویدی، غلامحسن اسدی، ابراهیم حسینی،
دوره ۲۰، شماره ۱۴۱ - ( آبان ۱۴۰۲ )
چکیده
بیشترین میکروارگانیسمهای پروبیوتیک باکتریهای اسید لاکتیک هستند مانند لاکتوباسیلوس پلانتاروم، لاکتوباسیلوس کازئی، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و استرپتوکوکوس لاکتیس. اینولین ترکیبی قندی (از نوع الیگوساکارید ) و غیر قابل هضم یا با قابلیت هضم اندک است، محلول در آب بوده و دارای خواص پری بیوتیکی است و بهعنوان منبع کربن یا انرژی، به طور انتخابی سبب رشد و یا فعالیت پروبیوتیکها میشود. شیر کاکائو جزو شیرهای طعم دار می باشد و در فرمولاسیون آن از مقادیر بالایی شکر استفاده میشود. در تحقیق حاضر از استویا به عنوان جایگزین شکر معمولی و از اینولین به عنوان پری بیوتیک در تولید شیرکاکائو سین بیوتیک به کمک لاکتوباسیلوس پلانتاروم استفاده شد و تعداد ۶ نمونه تهیه و کدگذاری گردید؛ نمونهها شامل T۱(۸ درصد استویا)؛ T۲:(۴درصد استویا)؛ T۳: (۸درصد اینولین+ ۸درصد شکر)؛ T۴: (۴درصد اینولین +۸درصد شکر)؛ T۵: (۴درصد استویا +۴درضد اینولین)؛ T۶: (۸درصد شکر، نمونه شاهد) به ازا مقدار شیر مصرفی(۳ لیتر شیر) بود. طبق نتایج به دست آمده از تحقیق، نمونه های حاوی اینولین به ویژه نمونه T۵ و T۴ دارای پروبیوتیکهای زنده بیشتری پس از ۳ و ۷ روز نگهداری بودند. علاوه بر آن میزان pH و اسیدیته این نمونه ها نیز نسبت به سایر نمونه ها به ترتیب کمتر و بیشتر بود. بیشترین بریکس مربوط به نمونه T۶(شاهد) بود و میزان ویسکوزیته نمونه T۶ در روز اول نگهداری و نمونه T۳ پس از ۷ روز نگهداری بیشتر از سایر نمونه ها بود. کمترین میزان رسوب گذاری نیز مربوط به نمونه های T۳، T۴ , T۵ در روز اول و پس از مدت زمان نگهداری مورد بررسی بود. ارزیابی های حسی(عطرو طعم، رنگ، بافت و پذیرش کلی) نشان داد که نمونه ها از نظر آماری دارای اختلاف معنی دار نبودند ولی نمونه T۱ نسبت به سایر نمونه ها امتیاز کمتر و نمونه شاهد بیشترین امتیاز را داشت.
پریسا راعی، مرتضی خمیری، علیرضا صادقی ماهونک، علی مویدی، محبوبه کشیری،
دوره ۲۱، شماره ۱۵۶ - ( بهمن ۱۴۰۳ )
چکیده
پروتئین هیدرولیز شده منبع ارزشمندی از پپتیدهای زیست فعال است. تولید پروتئین هیدرولیز شده از طریق فرآیند تخمیر یک رویکرد سازگار با محیط زیست است که در اغلب موارد نسبت به هیدرولیز آنزیمی و شیمیایی ترجیح داده میشود. . در این پژوهش از ۴ گونهBacillus pumilus PTCC ۱۳۱۹ ، Bacillus coagulans IBRC ۱۰۸۰۷، PTCC ۱۵۹۵ Bacillus licheniformis و PTCC ۱۱۵۶ Bacillus subtilis جهت هیدرولیز پروتئین کنجاله کنجد استفاده شد. آزمونهای مورد بررسی شامل اندازهگیری غلظت پپتیدها با روش OPA، اندازهگیری فعالیت آنتیاکسیدانی شامل مهار رادیکال آزاد DPPH، قدرت احیاء کنندگی یون آهن، فعالیت آنتیاکسیدانی کل و قدرت شلاته کنندگی یون آهن بود. غلظت پپتیدها پس از مدت زمان ۲۴ ساعت برای ۴ گونهBacillus اندازهگیری شد. کمترین غلظت پپتید (mg/mL ۶۵۶/۰) مربوط به تیمار تخمیر شده با B. licheniformis و بیشترین مقدار (mg/mL ۳۸/۱) مربوط به تیمار هیدرولیز شده با B. subtilisبود؛ بطوریکه بین همه تیمارها اختلاف معنیداری )۰۵/۰ (p<مشاهده شد. نتایج درصد مهار رادیکال آزاد DPPH نشان داد که بیشترین درصد مهار (۶/۷۶%) مربوط به نمونه هیدرولیز شده توسط Bacillus coagulans و کمترین مقدار (۳۶/۵۷%) مربوط به تیمار هیدرولیز شده با B. licheniformis بود به طوریکه بین تیمارها اختلاف معنیداری )۰۵/۰ (p<مشاهده شد. نمونه تخمیر شده با Bacillus pumilus قدرت احیاء کنندگی بیشتری (۹۹۲/۰ جذب در ۷۰۰ نانومتر) نشان داند. همچنین بین تیمارها اختلاف معنیداری )۰۵/۰ (p<مشاهده شد. بیشترین درصد شلاته کنندگی یون آهن (۶/۸۵%) در نمونه تخمیر شده با B. subtilis مشاهده شد. فعالیت آنتیاکسیدانی کل نشان داد که پروتئین هیدرولیز شده حاصل از تخمیر توسط Bacillus coagulans دارای بیشترین مقدار جذب در ۶۹۵ نانومتر میباشد و بین تیمارها اختلاف معنیداری )۰۵/۰ (p< مشاهده شد. بطور کلی تخمیر پروتئین کنجد توسط گونههای Bacillus منجر به تولید پروتئینهای هیدرولیز شده با فعالیت آنتیاکسیدانی بالایی شد که میتواند به عنوان منبعی بالقوه در فرمولاسیون مواد غذایی مورد استفاده قرار گیرد.
دوره ۲۲، شماره ۱۰ - ( مهر ۱۴۰۱ )
چکیده
یکی از راهکارهای کنترل و کاهش شدت نور هر منبع نوری استفاده از جاذبهای نوری است. در این پژوهش بهمنظور بررسی تاثیر جاذب نور فرابنفش بر کیفیت ساخت قطعات سهبعدی، از سامانه ساخت افزایشی به روش پردازش دیجیتال نوری (DLP) که توسط محققین همین مقاله طراحی و ساخته شده است، استفاده گردید. هدف اصلی مقاله بهبود کیفیت ظاهری قطعات، افزایش کنترل در چاپ و حذف نورهای اضافی است، اما برای دستیابی به این مهم، بررسی میزان ارتفاع جدایش، میزان خرابی قطعه و میزان نیروی چسبندگی بسیار حائز اهمیت است. قطعاً جاذب نوری بعنوان یکی از مهمترین پارامترهای تاثیرگذار بر موارد مذکور خواهد بود. فلذا در این سیستم، فیلمهای پلیاستری با درصد جذب ۴۵% در فاصلههای معین از منبع نوری برروی ورق آکریلیک شفاف پوششدهی شده است. سپس با اندازهگیری میزان شدت نور فرابنفش عبور داده شده، مدل-های سهبعدی، با روش پردازش دیجیتال نوری ساخته و مورد ارزیابی قرار گرفت. برطبق یافتههای این پژوهش استفاده از جاذبهای نوری علاوه بر بهبود کیفیت ظاهری قطعه منجر به کاهش ۳/۵ برابر زمان جدایش هر لایه، کاهش ۴۳% زمان چاپ و افزایش موفقیت در چاپ قطعات گردید.
مسعود قربانی، یحیی مقصودلو، مرتضی خمیری، علی مویدی، فرهاد گراوند،
دوره ۲۲، شماره ۱۵۸ - ( فروردین ۱۴۰۴ )
چکیده
شیر مایع آماده برای تغذیه نوزادان (Ready-To-Feed Liquid Infant Formula) زمانی که شیر مادر در دسترس نباشد برای نوزادان نارس استفاده میشود. با این حال، استریلیزاسیون شیر مایع نوزاد با استفاده از تیمار فرادما (UHT) موجب تشکیل محصولات واکنش میلارد (MRPs) میشود که ممکن است بر عملکرد سیستم ایمنی و رشد کلیهها اثر منفی بگذارد. در این تحقیق، شیر مایع نوزاد پس از آماده سازی در پایلوت شرکت پگاه تهران تحت تیمار حرارتی فرادما (۱۳۷ درجه سلسیوس به مدت ۳ ثانیه-UHT) قرار گرفت و شاخصهای رنگی، تغذیهای و ترکیبات اولیه واکنش میلارد قبل و پس از اعمال فرآیند UHT مورد بررسی قرار گرفت. یافتههای این پژوهش نشان داد، مقدار عددی شاخص L*، a* و b*، قبل و پس از فرایند حرارتی اختلاف معنی دار دارند (۰۵/۰p<)، همچنین مقدار لیزین در دسترس، قبل و پس از اعمال تیمار حرارتی UHT به ترتیب ۲۳/۰±۳۰/۲ و ۰۵/۹۹±۰/۱ درصد در ماده خشک بود (۴۸/۱۳ % کاهش یافت). مقدار فوروزین (شاخص ترکیبات اولیه واکنش میلارد) قبل و پس از اعمال تیمار حرارتی UHT به ترتیب ۹۱/۶۴±۰/۶۰ و ۵۱/۱±۵۷/۱۷۸ میلی گرم در ۱۰۰ گرم پروتئین گزارش شد. میزان ویتامین ث به عنوان دیگر شاخص تغذیهای، طی اعمال فرآیند UHT کاهش یافت (قبل و پس از اعمال تیمار حرارتی UHT به ترتیب ۴۹/۰±۱۵/۱۴۷ و ۶۵/۲۹±۱/۱۲۸ میلی گرم در کیلوگرم). بصورت کلی تیمار فرادما علی رغم مزایایی از جنبه ایمنی موادغذایی، بصورت قابل ملاحظه ای ارزش تغذیهای شیر مایع نوزاد را از طریق واکنش میلارد کاهش داد.
سارا صفری، علیرضا صادقی، علی مویدی، حسین پور عبدالله، علیرضا صادقی ماهونک،
دوره ۲۲، شماره ۱۵۹ - ( اردیبهشت ۱۴۰۴ )
چکیده
استفاده از عصارههای گیاهی در فرمولاسیون خمیرترش میتواند سبب بهبود ویژگیهای حسی و زمان ماندگاری نان تولیدی گردد. در پژوهش حاضر، تاثیر استفاده توام از گندم جوانهزده تخمیر شده و عصاره سیر در فرمولاسیون خمیرترش سنتی حاوی ماست و سرکه بر ویژگیهای کیفی نان گندم حجیم مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج بافتسنجی از بین نمونههای تولیدی، کمترین سفتی بافت در نان حاوی گندم جوانهزده تخمیر شده و عصاره سیر (۹۴/۲ نیوتن) مشاهده شد که به شکل معنیداری (۰۵/۰>p) از سفتی بافت نمونه شاهد کمتر بود. استفاده توام از تخمیر و جوانهزنی نیز سبب افزایش حجم مخصوص و کاهش چسبندگی بافت نان تولیدی گردید. علاوه بر این، اگر چه کمترین توسعه سطحی قارچ flavus Aspergillus در نانهای حاوی ماست و سرکه و همچنین عصاره سیر به تنهایی مشاهده شد اما تفاوت معنیداری بین میزان توسعه سطحی قارچ در نمونه حاوی گندم جوانهزده تخمیر شده و عصاره سیر با نان حاوی پروپیونات کلسیم وجود نداشت. همچنین نمونه حاوی گندم جوانهزده تخمیر شده با نمونه شاهد به لحاظ پذیرش کلی تفاوت معنیداری نشان نداد. بر این اساس، خمیرترش گندم جوانهزده حاوی عصاره سیر به عنوان یک نگهدارنده زیستی میتواند جهت بهبود ویژگیهای کیفی و زمان ماندگاری نان گندم مورد استفاده قرار گیرد.
دوره ۲۳، شماره ۳ - ( اسفند ۱۴۰۱ )
چکیده
در این پژوهش به منظور بررسی تأثیر ناحیه کنترل اکسیژن بر سرعت ساخت قطعات، از سامانه ساخت افزایشی به روش تولید پیوسته مایع واسط (CLIP) که توسط محققین همین مقاله طراحی و ساخته شده است، استفاده گردید. هدف اصلی مقاله افزایش سرعت ساخت قطعات متخلخل با ۱۰ برابر سرعت بیشتر نسبت به روش پردازش دیجیتال نوری (DLP) است. اما برای دستیابی به این سرعت، بررسی میزان ارتفاع چاپ، میزان خرابی قطعه، و عمق پخت قطعه بسیار حائز اهمیت است. قطعاً ناحیه کنترل اکسیژن به عنوان یکی از مهم ترین پارامترهای تأثیرگذار بر موارد مذکور خواهد بود. بنابراین به منظور ایجاد و کنترل حجم ناحیه در بردارنده اکسیژن، از غشاءهای خاص نفوذپذیر گازها در دو حالت پنجره ای شکل (جزیره ای و میکرو کانال)، به عنوان بستر ظرف رزین مایع استفاده گردید. سپس قطعاتی با ساختار متخلخل و پیچیده با استفاده از هرکدام از پنجره های فوق، با روش تولید پیوسته مایع واسط ساخته و مورد ارزیابی قرار گرفت. بر طبق یافته های این پژوهش استفاده از ظرف جزیره ای نسبت به ظرف میکرو کانال، علاوه بر بهبود کیفیت ظاهری قطعه، منجر به افزایش ۱۰۷% مدت زمان قابلیت چاپ پیوسته پیش از شروع نیروی جدایش، کاهش ۴/۷ برابری بیشینه نیروی جدایش و افزایش۳۰% در ارتفاع قطعه چاپ شده گردید.