۲۷ نتیجه برای علایی
دوره ۱، شماره ۱ - ( پاییز ۱۳۹۶ )
چکیده
جذب سامانههای پلیمری بر روی سنگ مخازن نفتی با تغییر ترشوندگی سطح، سبب بهبود بازیافت نفت و کاهش تولید آب ناخواسته میشود. در پژوهش حاضر، رفتار جذب سامانههای رقیق پلیمری بر پایه پلیاکریلآمید سولفونه بر روی سطح ذرات شیشه (به عنوان نمادی از سطح مخازن ماسه سنگی) و همچنین تأثیر این پدیده بر تغییر خواص سطحی این ذرات بررسی شد. نتایج آزمونهای انجام شده نشان داد که سامانههای شبکهای شده پلیاکریلآمید سولفونه رقیق، نسبت به محلول پلیاکریلآمید سولفونه، جذب کمتری بر روی سطح شیشه دارند. همچنین آزمونهای زاویه تماس نیز نشان داد که تأثیر سامانههای شبکهای شده بر تغییر خواص سطحی ذرات شیشه کمتر از محلول پلیاکریلآمید سولفونه است. علاوه بر این، مشخص شد که مدل همدمای جذب لانگمویر (Langmuir Isotherm) بهتر از مدل فرندلیش (Freundlich Isotherm) با دادههای آزمایشگاهی جذب سامانههای تهیه شده تطابق دارد. همچنین بررسی ترمودینامیک جذب نشان داد که جذب این سامانهها بر روی سطح شیشه فرایندی خودبهخودی و گرمازا است.
دوره ۱، شماره ۲ - ( زمستان ۱۳۹۶ )
چکیده
چگونگی پراکندگی صفحات لایهای خاک رس در محیطهای آبی، ساختارهای متفاوتی را ایجاد کرده و بر خواص نهایی سوسپاسیون آبی آنها تاثیر میگذارد. از طرف دیگر، حضور الکترولیتهای مختلف در برخی از کاربردهای صنعتی، پایداری سوسپانسیونهای خاک رس را تحت تأثیر قرار میدهد. با توجه به کاربرد نانوذرات خاک رس در صنایع مختلف و اهمیت این موضوع، در این پژوهش تاثیر روش تهیه، غلظت نانوذرات، نوع و غلظت محیط الکترولیتی و گذشت زمان بر رفتار پایداری سوسپانسیونهای نانوذرات لاپونیت مطالعه شد. نتایج نشان داد که با تهیه سوسپانسیونها به روش غیر مستقیم، نمونه های پایدارتری بوجود میآید. مشاهده شد که با افزایش غلظت سدیم کلرید، دافعه بین صفحات خاک رس کاهش یافته و میزان جدایی فازی و ناپایداری سوسپانسیونها در غلظتهای زیاد این نمک، افزایش مییابد. علاوه بر این، دیده شد که با افزایش غلظت نانوذرات لاپونیت، در همه محیطهای الکترولیتی مورد مطالعه ساختار ژل مانند بوجود میآید. در حضور نمک دوظرفیتی کلسیم کلرید اکثر سوسپانسیونها دوفازی و ناپایدار بوده و افزایش غلظت این نمک تاثیر محسوسی بر میزان ناپایداری آنها نداشت. در محیطهای الکترولیتی حاوی نمکهای تک ظرفیتی و دوظرفیتی (مورد مطالعه در این پژوهش) غلظت کاتیون کلسیم تعیین کننده نوع رفتار سوسپانسیونهای نانوذرات لاپونیت از نظر پایداری بود.
دوره ۲، شماره ۲ - ( بهار ۱۴۰۱ )
چکیده
پاتنم نشان میدهد که پذیرش برونگرایی معنایی مستلزم کذب فرضیه شکاکانه مغزهای درون خمره و در نتیجه، عدم موفّقیت شکّاک در اثبات مدّعای خود است که به لحاظ معرفتی دوری است. مقاله حاضر به ارزیابی تلاش رایت و نونان در ارایه تقریری قابل قبول از استدلال پاتنم اختصاص دارد. اما (۱) استدلالهای رایت و نونان در بهترین حالت تنها میتوانند نشان دهند که من مغزی درون خمره نیستم امّا بدون استفاده از مقدّمهای کمکی قادر به اثبات این مطلب نیستند که ما مغزهایی درون خمره نیستیم؛ (۲) برخلاف ادّعای رایت، این مقدّمه استدلال او که در زبان مغزهای درون خمره عبارت «مغز درون خمره» به مغز درون خمره ارجاع نمیدهد و نتیجه حاصل از آن، یعنی زبان من متفاوت از زبان مغزهای درون خمره است، منجر به دوریبودن استدلال او میشود؛ و (۳) تلاش نونان برای مصونماندن از اشکال دوریبودن نتیجه نداده و استدلال رایت نیز بهلحاظ معرفتی دوری است.
دوره ۲، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۷ )
چکیده
در این مقاله، تاثیر اصلاح شیمیایی پلیمر اسکلروگلوکان بر رفتار جذب آن روی سنگ کربناتی مخزن نفتی مورد بررسی قرار گرفت. اصلاح شیمیایی اسکلروگلوکان با هدف افزایش آبگریزی آن و از طریق پیوندزنی همزمان گروههای یونی و آبگریز در ساختار آن صورت پذیرفت. بررسی رفتار جذب نمونه ها بر سطح سنگ کربناتی، افزایش میزان جذب نمونه های اصلاح شده در مقایسه با نمونه اولیه را نشان داد. ارزیابی فاکتورهای مختلف موثر بر فرایند جذب نشان داد که ایزوترم لانگمویر بهتر از ایزوترم های فرندلیچ و تمکین می تواند رفتار جذب اسکلروگلوکان و نمونه اصلاح شده آبگریز را پیش بینی کند. اما توصیف رفتار جذب نمونه اصلاح شده یونی- آبگریز با استفاده از مدل یاد شده مشکل بود. مطالعه سینتیک جذب نمونه ها نشان داد مدلهای شبه مرتبه دوم و نفوذ درون ذرهای از هماهنگی قابل قبولی برای توصیف نتایج تجربی برخوردار بودند. مطالعات ترمودینامیکی دلالت بر وابستگی مقادیر انرژی آزاد، GΔ ، به دما و نیز غلبه مولفه های آنتروپیک، در مقایسه با مولفه های آنتالپیک، در فرآیند جذب نمونهها داشت. همچنین، مقادیر آنتالپی جذب، HΔ، نمونه های مختلف ( در حدود KJ/mol ۶ برای اسکلروگلوکان اولیه ، در حدود KJ/mol ۵ برای اسکلروگلوکان آبگریز و حدود KJ/mol ۹ برای اسکلروگلوکان یونی- آبگریز)، بیانگر جذب فیزیکی نمونهها بر سطح ذرات کربناتی در هر دو محیط آبی و نمکی بود.
دوره ۳، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۸ )
چکیده
به منظور توسعه دامنه کاربرد مواد پلیمری در تهیه سیالات حفاری، در این پژوهش آمیزه های مختلفی از نشاسته گندم و پلی اکریل آمید تهیه و رفتار ریولوژی و سازگاری نمونه ها در شرایط متفاوت مورد ارزیابی قرار گرفت. بررسی رفتار رئولوژیکی آمیزه های نشاسته-پلی اکریل آمید در آب شیر و آب نمک اشباع نشان داد که در هر دو محیط با افزایش غلظت پلی اکریل آمید، ویسکوزیته نمونه ها افزایش یافت. با این وجود، آمیزه های نشاسته-پلی اکریل آمید در آب نمک اشباع ویسکوزیته پایین تری نسبت به آب معمولی داشتند. مشاهده شد که در هر دو محیط آب شیر و آب نمک اشباع پس از ۲۴ ساعت ماندگی در دمای ۹۰ درجه سانتیگراد، ویسکوزیته اکثر نمونه ها افزایش یافت. مقایسه منحنی های مربوط به داده های تجربی ویسکوزیته و پیش بینی قانون مخلوط ها نشان داد که در آب نمک اشباع و دمای ◦c۹۰ این منحنی ها بسیار به هم نزدیک بوده و این رفتار می تواند دلالت بر سازگاری اجزاء این آمیزه در محیط آب نمک اشباع باشد. انجام فرآیند پیرشدگی نمونه ها سبب بهبود سازگاری آمیزه های نشاسته- پلی اکریل آمید شد.
در مجموع نتایج این پژوهش نشان داد که آمیزه های نشاسته – پلی اکریل آمید در دمای بالا (◦C۹۰ ) و محیط آب نمک NaCl اشباع سازگار بوده و بکارگیری این آمیزه ها در تهیه سیالات حفاری می تواند توسعه دامنه کاربرد مواد پلیمری در تهیه این سیالات و سهولت در تنظیم خواص رئولوژیکی آنها را به همراه داشته باشد.
دوره ۵، شماره ۱ - ( زمستان ۱۴۰۱ )
چکیده
زمینه: احزاب بهگونهای در نظامهای سیاسی معاصر اهمیت دارند که به نظر میرسد سازوکار جایگزینی برای آنها وجود ندارد؛ آنها در سه سطح خرد، میانی و کلان موجب تسهیل حکمرانی میشوند. احزاب سیاسی برای پیروزی در رقابت سیاسی و به دست گرفتن قدرت به منابع مالی نیاز دارند و همین مسئله سبب ساز طرح نظام تامین مالی احزاب سیاسی از دیدگاه حقوق عمومی میشود. دولتها همواره از رهگذر سیاستهای قاعدهمند کننده و توزیعی در تامین مالی احزاب سیاسی مداخله میکنند. روش تحقیق استفاده شده در این مقاله، روش اسنادی- کتابخانهای بوده است. یافتههای این پژوهش نشان میدهد که یکی از مهمترین علل ناکامی احزاب سیاسی در ایران، حل نشدن مسئله نظام حقوقی تامین احزاب است؛ اگرچه سیاستهای قاعدهمند کننده و توزیعی در راستای بهبود وضعیت عملکرد احزاب اتخاذ شده است که میتوان به ابلاغ «سیاستهای کلی انتخابات» از سوی رهبری و تصویب قانون نحوه فعالیت احزاب و گروههای سیاسی اشاره کرد؛ لیکن هنوز مسئله نظارت بر تامین مالی احزاب نیازمند قانونگذاری است. بهمنظور نظارت بر نظام تامین مالی احزاب سیاسی میبایست نهاد جدیدی ذیل عنوان «کمیسیون انتخابات و احزاب» تاسیس شود و این نهاد مسئولیت این نظارت را بر عهده گیرد. نوآوری این مقاله طرح مسئله نظام تامین مالی احزاب از دیدگاه حقوق عمومی و ارائه راهکار برای حل این موضوع است.
دوره ۶، شماره ۱۲ - ( پاییز و زمستان ۱۳۹۸ )
چکیده
ترجمه واژهها در قرآن کریم به زبان فارسی ، همواره ذهن پژوهشگران این کتاب آسمانی را به خود مشغول نموده است. یکی از این واژههای چالشبرانگیز، کلمه "تفاوت" است که با مفهوم عام خود که همان اختلاف و فرق بین اشیاست، سازگار نیست . مقاله حاضر در صدد بوده است با روش توصیفی -تحلیلی ، معنای لغوی ریشه فوت و سایر مشتقات آن به ویژه تفاوت را مورد واکاوی قرار داده و بر اساس یافته های پژوهش، ترجمه های قرآنی آن را مورد ارزیابی قرار دهد. از جمله نتایج پژوهش این بوده است که واژه "فوت" در ترجمهها غالباً به معنای "رهایی" و "نجات" ترجمه شده که صحیح آن "فرصتی برای رهایی" است. همچنین اکثر مترجمان واژه "تفاوت" را به مفاهیمی چون "فرق"، "اختلاف"، نابسامانی"، "ناهمگونی"، "ناهماهنگی"، "خلل", "عیب" و "نقص" ترجمه کردهاند که با توجه به سیاق آیه و مفهوم لغوی این واژه، ترجمه های یاد شده، مناسب ارزیابی نمی شود و ترجمه صحیح آن را می توان "گسستگی" و "نیستی" دانست که با هدف آفرینش نیز کاملاً سازگار است.
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( فروردین و اردیبهشت ۱۳۹۸ )
چکیده
نشانه ـ معناشناسی گفتمان در پی کشف روابطی است که به تولید معنا منجر میشوند. در فرایند زایشی گفتمان، سطحیترین لایه با ژرفترین لایه ارتباطی تنگاتنگ دارد. ازجمله عناصر صوری گفتمانی که در زیرینیترین لایهها به تولید معنا منجر میشود، فضاست که اخیراً در مطالعات ادبی مطرح شده است. سکوت غیاب عنصر زبانی در گفتمان است به نحوی که نشانۀ چیزی باشد. اما همین عنصر غایب، بهوسیلۀ عناصر ساختاری و متنی در گفتمان تجلی مییابند و در پسزمینۀ متن حاضر میشوند. سکوت بهعنوان عنصری دلالتگر، در ارتباط با عنصر متضاد خود یعنی صدا دریافت
میشود.
محمود دولتآبادی، نویسندۀ واقعگرای ایرانی، یکی از داستانپردازان ادبیات اقلیمی نیز هست و بر این اساس، فضا در آثارش نقش بسزایی ایفا میکند. به علاوه، با وجود جایگاه ویژۀ زبان در رمانهایش، سکوت نزد وی بهعنوان عنصری معناآفرین بروز مییابد.
پژوهش حاضر، با هدف نشان دادنِ فرایند شکلگیری سکوت در کلیدر و جای خالی سلوچ و با تکیه بر رویکرد تنشی گفتمان و نشانه ـ معناشناسی فضا، سعی دارد سکوت را در برخی از
ساختهای فضابنیان این دو رمان بررسی کند. در این راستا، مطالعۀ ردههای حسّی گفتمان، میدان شنیداری و ارتباط آنها با تکوین سکوت در فضاها اجتنابناپذیر است. همچنین، بررسیها نشان
میدهد که ساختهای گفتمانی از اصل فرایند زایشی تبعیت میکنند و فضاهای هراسآلود و سیاهی که در لایۀ صوری این دو رمان به تصویر کشیده شده، به دور از نقش ارجاعی صرف، در سطحی عمیقتر ناظر به خفقان موجود در دورۀ همعصر این دو رمان، و در ژرفترین لایهها، نشاندهندۀ زوال و مرگ است.
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( نسخه ویژه خلیج فارس ۱۴۰۰ )
چکیده
آلودگی نفتی آبهای سطحی علاوه بر ایجاد اختلال در عملکرد فیزیولوژیک ماهیان منجر به صدمات جبران ناپذیری برسلامتی انسان طی انتقال از طریق زنجیره غذایی میگردد. در نتیجه بررسی امکان تجمع هیدروکربنهای نفتی در بافتهای خوراکی ماهیان اهمیت ویژهای می یابد. در این مطالعه نمونههای ماهی شانک زرد باله Acanthopagrus latus (Houttuyn, ۱۷۸۲)با استفاده از تلههای طعمه دار از منطقه خور موسی در خلیج فارس، جمع آوری شده و پس از بیست روز سازگاری با شرایط آزمایشگاهی مرکز تحقیقات آبزی پروری جنوب ایران در مخازن حاوی ۳۰۰ لیتر آب دریا به پنج گروه با دو تکرار تقسیم شدند. سپس گروهها در معرض غلظتهای صفر، ۲، ۴، ۸ و ۱۶ درصد فاز محلول نفت خام (water soluble fraction) قرار گرفتند. نتایج بررسی میزان هیدروکربنهای نفتی کل در بافت آبشش و کلیه نشان دهنده افزایش معنی دار در روزهای ۱۰ و ۲۰ آزمایش بود که این مقدر با بالا رفتن غلظت WSF نیز افزایش یافت (P<۰,۰۵). در حالی که در بافت کبد و عضلات در هیچ یک از گروههای مواجهه، با درنظر گرفتن زمان مواجهه و غلظت WSF، اختلاف معنی داری مشاهده نشد (P>۰,۰۵). نتایج مطالعه حاضر نشان دهنده امکان تجمع TPH در بافتهای آبشش و کلیه ماهی شانک زرد باله تحت تاثیر غلظت و مدت زمان مواجهه با WSF بود. فلذا با توجه به ارزش اقتصادی بالای خانواده شانک ماهیان، ارائه روشهای مدیریتی مناسب برای کنترل ورود آلایندههای نفتی به آبهای خلیج فارس ضروری به نظر میرسد.
مهنوش میرعلایی مطلق، اکرم آریان فر، مصطفی شهیدی نوقابی،
دوره ۱۳، شماره ۰ - ( کنگره صنایع غذایی مشهد(ویژه نامه)- ۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده: هدف از انجام این تحقیق بررسی اثرنشاسته اصلاح شده و مالتودکسترین بر ریزپوشانی روغن زنجبیل در عصاره چای سبز به روش خشک کن پاششی بود.روغن زنجبیل با نشاسته اصلاح شده خالص، مالتودکسترین خالص و مخلوطی از دو ماده با نسبت های (۱:۲،۱:۱،۲:۱)دیواره ریزپوشانی گردید. ویژگی هایی نظیراندازه ذرات امولسیون اندازه گیری گردید سپس این امولسیونها با استفاده از فرایند خشک کن پاششی ریزپوشانی گردیده و ویژگی های ریزکپسولهانظیراندازه گیریرطوبت، راندمان، مقدارروغن سطحی، مورد بررسی قرار گرفت.نتایج نشان داد که با کاهش نسبت نشاسته اصلاح شده و افزایش مالتودکسترین اندازه ذرات امولسیون بزرگتر گردید. در حالیکه با کاهش اندازه ذرات امولسیون راندمان ریزپوشانی افزایش یافت و میزان روغن سطحی کاهش یافت. نتایج نشان از عدم تاثیر نوع ماده دیواره بر میزان رطوبت رانشان داد .مخلوطی از صمغ عربی و نشاسته اصلاح شده به ترتیب با نسبت های ۲MS:MD و MS:MD بعد از نشاسته اصلاح شده خالص دارای بالاترین راندمان ریزپوشانی بودند.
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۲ )
چکیده
This experimental study is intended to evaluate the effectiveness of a Near Surface Mounted (NSM) technique using bars made of carbon fabrics (BMCF) for strengthening of RC beams. When the amount of NSM reinforcement in strengthening of RC beams is low, the failure is likely to be due to debonding of individual reinforcing rod and in this case improved bond properties as well as proper anchoring of the BMCF rods are likely to delay the failure of the beam. BMCF provide a larger perimeter to cross sectional area ratio with respect to conventional rods for the same amount of fibre used, providing potentially higher bond strength. In addition, the circular shape of BMCF is not only convenient for production but also suitable for NSM strengthening as noted by previous researchers. Another key advantage of introducing the BMCF is that it allows the incorporation of a different anchor system that can be used to improve the performance of NSM BMCF reinforcement for strengthening of RC beams in applications with low strengthening reinforcement percentage. A distinguished benefit of the proposed anchor system is that it only requires the access to the beam sides for installation. This means that the proposed anchorage system can be conveniently applied to beams whose top and/or bottom face is inaccessible. A set of deficient beam specimens were designed. All specimens had the same internal reinforcement arrangements. They were ۳۰۰ mm wide, ۳۵۰ mm high and ۲۰۵۰ mm long. One half of each beam was designed to be weak in load bearing as the test span while the other half was designed as the strong span. Only the test span was strengthened in with NSM BMCF. The amount of steel reinforcement in the two sides was designed to ensure that shear failure would occur in the test span. All beams were simply supported at the ends and tested under a concentrated monotonic load applied at the mid-span. Test results presented in this paper have confirmed that the use of BMCF is an effective technique for improving the shear capacity of RC beams. The increase in the shear capacity was between ۱۸ to ۵۵% for beams strengthened with BMCF, compared with the reference beam. The load–deflection response of beams is presented. The capacity of specimens for energy absorption are also presented and discussed in this paper. In order to predict the contribution of NSM-BMCF strengthening method, an analytical study is presented in this paper. The analytical procedure is evaluated by experimental findings. It is concluded that the analytical formulation can reasonably estimates the contribution of NSM-BMCF strengthening reinforcement and as a safe design point of view; it is advisable for engineering application aims.
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۲ )
چکیده
مطالعه آزمایشگاهی حاضر به ارزیابی تأثیر مقاوم سازی برشی تیرهای بتن مسلح به کمک روش نصب در نزدیک سطح با استفاده از میلههای ساخته شده از صفحات الیاف کربن میپردازد. در راستای ایجاد تأخیر در شروع جداشدگی میلهه از تیر، مهار انتهایی جدیدی برای آنها پیشنهاد شده و مورد آزمایش قرار میگیرد. در این مقاله نتایج آزمایشهای انجام شده بر روی شش عدد تیر بتن مسلح دو سر ساده با مقطع مستطیل شکل که در برش مقاوم سازی شدهاند، ارائه میگردد. پاسخ نیرو-تغییرمکان کلی تمامی نمونهها به انضمام تغییرات کرنش در اجزا مختلف ارائه خواهد شد. به علاوه عملکرد و مدهای گسیختگی تیرها مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار خواهد گرفت. نتایج آزمایشها حاکی از کارآمدی میلهها و مهارهای پیشنهادی بوده است، بطوری که افزایش ظرفیت باربری نمونههای مقاومسازی شده با استفاده از روش پیشنهادی، بین ۲۵ تا ۴۸ درصد نسبت به نمونه مرجع به دست آمده است و در نتیجه استفاده از مهارهای انتهایی پیشنهادی، انرژی جذب شده توسط نمونهها افزایش چشمگیری نشان داده است. در انتها مدل تحلیلی Rizzo and De Lorenzis جهت برآورد مشارکت سیستم مقاومسازی حاضر ارائه شده است که در مقایسه با نتایج آزمایشگاهی تخمین قابل قبولی را به نمایش میگذارد.
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( بهار و تابستان ۱۳۸۸ )
چکیده
استان کرمانشاه با مساحتی حدود ۲۸۶/۲۴۹۵۳ کیلومتر مربع در میانه ضلع غربی کشور واقع شده است که قسمت عمده آن در داخل زون های زاگرس رورانده و چین خورده قرار دارد و اغلب ارتفاعات آن از سازندهای سخت (کربناته) تشکیل شده است. پهنه های کارستی استان کرمانشاه نقش مهمی در تأمین و تغذیه آبخوانها دارد. به همین دلیل برای شناسایی این پهنه ها و میزان تحول آنها در این پژوهش اقدام به پهنه بندی تحول کارست و تهیه نقشه آن شده است. به منظور دستیابی به اهداف تحقیق ابتدا چاله های بسته سطحی به عنوان شاخص تحول کارست با استفاده از نقشه های توپوگرافی ۵۰۰۰۰/۱ و تصاویر ماهواره ای ۵ متر (BW) IRS شناسایی، نقشه آنها تهیه و پس از بررسیهای آماری وتأیید ارتباط نقشه ها با موضوع به کمک مربع کای و عملیات میدانی، هفت عامل، ارتفاع، لیتولوژی، ژئومورفولوژی (زمین ساخت)، دما، بارش، تبخیر و شیب به عنوان عوامل مؤثر در تحول کارست انتخاب شده اند. پس از رقومی کردن کلیه داده های مربوط به آن برای ارزشگذاری (وزن دهی) طبقات نقشه های عامل از روشهای آماری تحلیل سلسله مراتبی (قضاوت کارشناسی)، تراکم سطح، ارزش اطلاعاتی، وزن متغیرها و روش تجربی استفاده شده است، درنهایت در محیط GIS، نقشه های عامل هم پوشانی و نقشه های پهنه بندی تحول کارست با ۵ روش مذکور به دست آمده است. در بین روشهای به کار گرفته شده برای پهنه بندی، روش ارزش اطلاعاتی بیشترین انطباق را با شاخص انتخاب شده (چاله های بسته) در منطقه مطالعه شده دارد.
نقشه های پهنه بندی به دست آمده علاوه بر تعیین مناطق با درجات مختلف تحول اشکال کارست در استان، محدوده های دارای شرایط مساعدتر فعالیت کارست در اقلیم حاضر را نیز نشان می دهد. همچنین در این تحقیق مشخص می شود که توده آهکی بیستون نسبت به سایر سازند ها در واحد ساختمانی زاگرس رورانده و نسبت به سایر واحدهای ساختمانی (زاگرس چین خورده و زون دگرگونی) تحول بیشتر است. با توجه به نتایج به دست آمده درنقشه نهایی می توان به این نتیجه رسید که هر جا در استان کرمانشاه تحول کارست بیشتر است، به احتمال زیاد منابع آب زیر زمینی نیز غنی می باشد که در برنامه ریزیها باید به آن توجه ویژه داشت.
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( زمستان ۹۲ ۱۳۹۲ )
چکیده
جهت بررسی اثرات سیاست قیمت گذاری در تولید کلزا، در ابتدا تابع تقاضا برای نهاده های تولید روغن کلزا با استفاده از سیستم عرضه تقریباً ایده آل (AISS) و تابع عرضه برای دانه روغنی کلزا با استفاده از مدل کویک (koyck)، طی سالهای ۸۸-۱۳۶۸ برآورد شده، سپس با استفاده از کشش های محاسباتی عرضه و تقاضا، قیمت و مقدار تعادلی محصول، در حالت عدم دخالت دولت برای سال ۱۳۸۷ محاسبه و این شرایط با وضعیت موجود مقایسه گردید و در نهایت، اثرات سیاست قیمت تضمینی بر مازاد تولید کننده در سال ۱۳۸۷برای محصول کلزا بررسی شد.
نتایج حاکی از آن است که کشش قیمتی عرضه برای دانه کلزا بزرگتر از واحد می باشد و همچنین کشش قیمتی تقاضا کوچکتر از واحد می باشد. همچنین مشخص شد که با اجرای سیاست قیمت گذاری، از آنجا که قیمت تضمینی تنها کمی بالاتر از قیمت تعادلی محاسباتی می باشد، اجرا و یا عدم اجرای سیاست تأثیر چندانی ندارد؛ لذا پیشنهاد می شود که برای افزایش تولید دانه کلزا، قیمت تضمینی در سطح مناسب و بالاتر از قیمت تعادلی در نظر گرفته شود.
مهرنوش اعلایی، سارا موحد، حسین احمدی چناربن،
دوره ۱۴، شماره ۷۳ - ( ۱۲-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
کیک یکی از فرآوردههای مهم غلات و محصولی از آرد گندم می باشد. امروزه تولید محصولاتی با ارزش غذایی بیشتر، یکی از اهداف صنایع غذایی میباشد به همین منظور ترکیبات و جایگزینهای متنوعی معرفی گشته که آرد نخود یکی از این ترکیبات می باشد. در تحقیق حاضر تاثیر سطوح مختلف آرد نخود (۱۵ و ۳۰ درصد وزنی – وزنی آرد مصرفی) در ترکیب با آرد گندم بر برخی خواص شیمیایی و فیزیکی کیکهای روغنی و اسفنجی، مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به نتایج آزمونهای شیمیایی، میزان چربی، پروتئین، فیبر، خاکستر و رطوبت نمونههای حاوی آرد نخود، در هر دو نوع کیک افزایش یافت. همچنین افزودن آرد نخود در سطوح ۱۵ و ۳۰ درصد و در هر دو نوع کیک در مقایسه با کیکهای شاهد، در تاخیر میزان بیاتی و افزایش حجم مخصوص موثر بود. از سوی دیگر فاکتور L* در نمونه شاهد و فاکتور a* و b* در تیمارهای حاوی آرد نخود، بیشتر از سایر نمونهها بودند. همچنین افزایش سطوح آرد نخود سبب افزایش E∆ (اختلاف رنگ نمونه ها با شاهد) در هر دو نوع کیک گردید. قابل توجه اینکه در هر دو نوع کیک، تیمارهای حاوی ۳۰% آرد نخود به عنوان بهترین تیمار معرفی گردیدند.
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده
ماتریسهای پایه سیمانی دارای مقاومت کششی و شکلپذیری ناچیز میباشند. افزودن الیاف به این ماتریسها سبب بهبود مشخصات مکانیکی آنها میشود. مقاومت کششی پس از ترکخوردگی مواد مرکب سیمانی مسلح شده با الیاف فولادی به صورت مستقیم با تعداد الیاف عبور کننده از عرض ترک و رفتار بیرون کشیده شدن هرکدام از الیاف مرتبط میباشد. بنابراین شناخت دقیق رفتار بیرون کشیدگی الیاف منفرد، به منظور فهم رفتار کششی تک محوره و رفتار خمشی بتنهای الیافی مسلح با الیاف فولادی ضروری بنظر میرسد. از آنجاییکه الیاف فولادی قلابدار یکی از کاراترین نوع الیاف مورد استفاده برای کاربردهای سازهای هستند، لذا بررسی و شناخت دقیق رفتار بیرونکشیدگی این نوع از الیاف از اهمیت بسیار بالایی برخوردار میباشد. در این مقاله یک مطالعه تجربی بر روی رفتار بیرونکشیدگی الیاف فولادی قلابدار در حالتهایی که الیاف عمود بر عرض ترک و یا به صورت مایل قرار میگیرند انجام گردیده و با بررسی رفتار بیرونکشیدگی الیاف فولادی قلابدار در زوایای تمایل ۰، ۱۵، ۳۰، ۴۵ و ۶۰ و در طول مدفون های ۱۰، ۱۵، ۲۰ و ۲۵ میلیمتر تاثیر زاویه تمایل الیاف نسبت به امتداد بارگذاری و طول مدفون الیاف، بر روی پاسخ بیرونکشیدگی شامل؛ بیشینه نیروی بیرونکشیدگی، لغزش مربوط به نقطه بیشینه نیرو، انرژی بیرونکشیدگی، میزان موثر بودن الیاف و همچنین کندهشدگی ماتریس در هر حالت مورد مطالعه قرار گرفته است.
پرویز استخر، جواد توکلی، فرانک بیگ محمدی، شیما علایی،
دوره ۱۶، شماره ۹۱ - ( شهریور ۱۳۹۸ )
چکیده
در تحقیق حاضر، بهینهسازی فرایند استخراج ترکیبات فنلی و فعالیت آنتیاکسیدانی (قدرت مهارکنندگی رادیکالهای آزاد DPPH، قدرت احیا کنندگی آهن، و شاخص پایداری اکسایشی) متکا (Ferula persica) با استفاده از امواج فراصوت از طریق روش سطح پاسخ بررسی شد. جهت بهینهسازی فرایند استخراج از طرح مرکب مرکزی با سه متغیر مستقل زمان (۵، ۲۷,۵ و ۵۰ دقیقه)، دما (۲۵، ۴۵ و ۶۵ درجهسانتیگراد) و نسبت اتانول در حلال آب-اتانول (۰، ۵۰ و ۱۰۰ درصد) استفاده شد. به طور کلی نتایج آنالیز واریانس نشان داد، که پارامترهای مستقل دارای اثر معنیداری بر قدرت جذب رادیکالهای آزاد DPPH ، قدرت احیا کنندگی آهن و شاخص پایداری اکسایشی عصاره متکا بودند که ضرییهای رگرسیونی آنها به ترتیب ۰,۹۱، ۰.۹۴ و ۰.۹۳ تعیین شد، در حالیکه مدل پیشنهادی برای ترکیبات فنلی کل بیانگر معنیدار نبودن اثر این پارامترها با ضریب تبیین بسیار پایین بود. بررسی نتایج نشان داد که شرایط بهینه فعالیت آنتی¬اکسیدانی عصاره متکا در دمای ۵۲.۹ درجه سانتی گراد با استفاده از غلظت ۵۳.۵ درصد اتانول در حلال اتانول – آب به مدت ۳۴.۱ دقیقه فرایند فراصوت مشاهده شد. همچنین مشخص شد که نتایج آزمونهای تجربی به مقادیر پیش بینی شده توسط روش سطح پاسخ نزدیک بود. بررسی نتایج فعالیت آنتی اکسیدانی عصارههای مختلف متکا نشان داد که در اکثر شرایط دارای قدرت آنتیاکسیدانی مناسب است.
دوره ۱۷، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
در این مقاله به اهمیت برآورد صحیح رفتار آیرودینامیکی بال مثلثی در مرحله طراحی مفهومی یک موشک ماهواره بر هواپایه پرداخته شده و چندین روش تخمین و محاسبه ضرایب آیرودینامیکی بررسی و دقت این روشها سنجیده شده است. نرم افزارهای علمی و تجاری و نیز فلوئنت بعنوان شیوه های مختلف در دسترس انتخاب و از هندسه مشابه بال مثلثی نصبشده بر روی ماهواره بر هواپایه پگاسوس بهعنوان الگو استفاده شده است. ویژگی متمایز این بال، عدم استفاده از تونل باد در روند طراحی آن و پرواز در گستره وسیعی از جریانها میباشد. با توجه به اینکه پارامترهای متعددی از جمله ضرایب نیرو و ممان آیرودینامیکی، مشتقات پایداری و کنترل، ضرایب بارگذاری بر روی سازه بال و ضریب انتقال حرارت بال مورد نیاز است، لذا توانمندی روشهای مختلف در تخمین و محاسبه ضرایب آیرودینامیکی بعنوان مهمترین پارامترهای موثر بر رفتار سیستم، ارزیابی شده و در هر رژیم جریان، نرم افزار یا تکنیک حل مناسب معرفی شده است. با توجه به قدرت و ظرفیت سامانه پردازش موازی در دسترس، تکنیکهای متفاوت CFD باهم مقایسه شده است. دقت روشهای حل معادلات میانگین رینولدز (RANS) و معادلات اویلر بر اساس مقایسه با نتایج حاصل از DES سنجیده شده که محدوده های اعتبار و صحت این شیوه های ساده تر نیز پیشنهاد شده است. نتایج کلی حاصل، نشان دهنده مزیت نسبی روشهای CFD بر نرم افزارهای صنعتی و کدهای نیمه تجربی است. نرم افزارهای صنعتی و کد نیمه تجربی عمدتاً در محدوده خطی یا زوایای حمله کوچک، پاسخ های مطلوب ارایه میدهند.
دوره ۱۹، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۸ )
چکیده
وسعت احداث سازههای بنایی و ضعف آنها در برابر زلزله، ضرورت تحقیق راجع به روشهای نوین بهسازی لرزهای این سازهها را دو چندان مینماید. اخیرا در کنار روشهای متداولی چون مش و شاتکریت و الیاف پلیمری، مصالح مرکب پایه سیمانی مهندسی ECC جهت تقویت دیوارهای بنایی مورد توجه محققین قرار گرفتهاست. وجه تمایز این نوع مصالح نوین، شکلپذیری بالا در کشش میباشد. در تحقیق حاضر تاثیر این مصالح روی عملکرد دیوارهای باربر بنایی با مودهای شکست داخل صفحه بصورت عددی بررسی شدهاست. نتایج تحقیق مبتنی بر روش عددی میباشد که جهت صحتسنجی مدل از اطلاعات موجود آزمایشگاهی استفاده شدهاست. روش تقویت به صورت یک و دو طرفه درنظر گرفته شدهاست. همچنین لایه تقویت به دو صورت متصل و جدای از شالوده زیر دیوار باربر مدل شدهاست. تغییر مود شکست دیوار تقویت شده از حالت ترد به شکل پذیر همراه با رفتار سختشوندگی در ناحیه غیرخطی از نتایج مشترک مدلها میباشد. افزایش مقاومت و جذب انرژی از دیگر نتایج تحقیق میباشد که مقدار آن بسته به چگونگی اتصال لایه تقویت به شالوده متغییر است. در شرایطی که بین لایه تقویت و شالوده اتصال برقرار گردد مقاومت برای حالت تقویت یک و دو طرفه به ترتیب ۳.۵ و ۶ برابر دیوار تقویت نشده میباشد. این مقدار در جذب انرژی به ترتیب ۳ و ۶.۵ بدست آمدهاست. همچنین تاثیر اتصال لایه تقویت با شالوده در بهبود رفتار دیوارهای با مود شکست لغزش درز ملات به مقدار محسوسی از دیوارهای با مود شکست قطری بیشتر میباشد.
دوره ۱۹، شماره ۶ - ( ۹-۱۳۹۸ )
چکیده
یکی از مودهای خرابی نامطلوب در گسیختگی تیرهای بتن آرمه، مود برشی است. مقاومت کششی پایین بتن معمولی و شکست ترد ناشی از خرابی برشی در تیرهای بتن آرمه میتواند با اضافه نمودن درصد مناسبی از الیاف فولادی بهبود یابد. همچنین الیاف ترکیبی میتوانند بتن را در برابر کرنشهای پایین و بالا مسلح نمایند. ترکیب الیاف با مدول الاستیسیته بالا و پایین قادرند از پیدایش ماکرو و میکرو ترکها جلوگیری نمایند. در این مقاله ابتدا به منظور بررسی و شناخت دقیق رفتار بیرون کشیدگی الیاف فلزی موجدار با قلاب انتهایی و مقایسه آن با رفتار الیاف فلزی قلابدار و الیاف فلزی موجدار به تنهایی، یک مطالعه تجربی بر روی رفتار بیرونکشیدگی الیاف فوق در حالتی که الیاف عمود بر عرض ترک قرار میگیرند صورت میپذیرد. در ادامه تأثیر الیاف پلیمری اصلاح شده به همراه مقادیر مختلف از الیاف فلزی موجدار با قلاب انتهایی بر خواص مکانیکی بتن مقاومت معمولی نظیر مقاومت فشاری، مقاومت کششی غیر مستقیم (دونیم شدن) و مقاومت خمشی مورد بررسی قرار میگیرد. در نهایت ضوابط مربوط به پذیرش بتن الیافی در تیرهای بدون خاموت به عنوان آرماتور برشی حداقل، بر اساس آییننامه ACI ۳۱۸- ۲۰۱۱ بررسی میگردد. بدین منظور در بخش اول جهت مشاهده پاسخ بیرونکشیدگی الیاف، شامل بیشینه نیروی بیرونکشیدگی و لغزش مربوط به نقطه بیشینه نیرو ۲۵ نمونه تهیه شد. در ادامه جهت بررسی خواص مکانیکی بتن ۴۵ نمونه در ۵ گروه آزمایشی ساخته شد و درصد حجمی الیاف پلیمری اصلاح شده به میزان %۲۵/۰ حجم بتن ثابت و درصد حجمی الیاف فلزی در سه رده % ۵/۰ و %۷۵/۰ و % ۰/۱ حجم بتن انتخاب گردید. نتایج مطالعات انجام شده نشان میدهد که با افزودن الیاف پلیمری به میزان %۲۵/۰ و الیاف فلزی موجدار با قلاب انتهایی به میزان %۰/۱ افزایش مقاومت فشاری و مقاومت کششی غیر مستقیم نسبت به بتن معمولی به ترتیب %۵/۲۷ و %۷/۶۶ میباشد. همچنین در تمامی موارد با اضافه نمودن الیاف فلزی به همراه الیاف پلیمری با درصدهای مشخص شده فوق، الیاف میتوانند عملکرد مناسبی در رفتار بعد از ترکخوردگی در جذب انرژی از خود نشان دهند علاوه بر آن شرایط پذیرش بتنهای الیافی پیشنهادی بر اساس آییننامه ACI ۳۱۸-۲۰۱۱ برای الیاف فلزی با درصدهای %۵/۰ و %۷۵/۰ و %۰/۱ حجم به عنوان آرماتور حداقل برشی مورد تأیید میباشد.