۱۱ نتیجه برای رحیم زاده
دوره ۱۲، شماره ۵۹ - ( آذر و دی ۱۴۰۳ )
چکیده
یکی از حوزههای مطالعه در فرهنگ عامه، بررسی آیینهای رایج در بین اقوام مختلف و چگونگی برپایی آنهاست. آیینها یکی از مسائل فرهنگی و اجتماعی مختص به جامعه است که اجرای آنها با آداب و رسوم خاص، همواره نقش بسزایی در فرهنگ عامه داشته است. آیینهای برخی از اقوام بسیار گسترده است، بهگونهای که برای مناسبات گوناگون مراسمهای مختلفی را برگزار میکنند که بررسی آنها، فرهنگ و باورهای موجود در بین اقوام را نشان میدهد. از آنجایی که برخی از آداب مربوط به آیین طلب باران در بین اقوام خراسان شمالی (ترک، تات، ترکمن و کرمانج) به نوبۀ خود منحصربهفردند و در درون خود نمادهایی را منتقل میکنند، در پژوهش حاضر با روش مطالعۀ کتابخانهای و مصاحبۀ میدانی کوشش شد به بررسی آنها پرداخته شود تا ضمن شناسایی آیین بارانخواهی، آداب و رسوم مربوط به هر قوم و همچنین هدف از برگزاری آنها تبیین شود. نتیجۀ این پژوهش علاوه بر معرفی آیین طلب باران در بین اقوام مورد بحث، چگونگی برگزاری مراسم بارانخواهی توسط اقوام این استان را نیز نشان میدهد که تقریباً ساختار مشترکی در اجرای آنها دیده میشود؛ اعمالی مانند عروسکگردانی، خواندن اشعار طلب باران به صورت دستهجمعی، پختن آش یا نان نذری، قربانی کردن، نماز و نیایش در بین اغلب آنها رواج داشته است. برخی از نمادهایی که در آیین طلب باران در بین اقوام مذکور مورد استفاده قرار گرفته است، در باورهای دینی و برخی ریشۀ اسطورهای ریشه دارد. در اجرای این آیین نقش زنان و کودکان برجسته بوده است. هر چند که آیین بارانخواهی در بین اقوام مورد بحث در مواردی ظاهر متفاوت دارد، اما درمجموع، همگی یک هدف را دنبال میکنند و آن اینکه افرادی که این آیین را اجرا میکردند، به آن باور قلبی داشتند.
دوره ۱۳، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۲ )
چکیده
در این مقاله در سیستم های انتقال آب، با قرار دادن لوله پلی اتیلنی در بین خط لوله فولادی، جریان گذرای ناشی از بسته شدن ناگهانی شیر مورد مطالعه قرار می گیرد. حل عددی معادلات هیدرولیکی جریان با استفاده از روش مشخصه ها و با در نظر گرفتن خاصیت ویسکوالاستیک برای لوله پلی اتیلنی، خاصیت الاستیک برای لوله فولادی و همچنین شرایط مرزی در محل تقاطع لوله ها، ارائه می گردد. با تغییر طول، محل نصب لوله پلی اتیلنی موضعی و دبی جریان، تاثیر این پارامتر ها بر جریان گذرا درون خط لوله مورد بررسی قرار می گیرد. با مقایسه جریان گذرا در سیستم خط لوله مرکب از لوله های فولادی و پلی اتیلنی با سیستمی که تنها از خط لوله پلی اتیلنی ساخته شده است، امکاسنجی استفاده از لوله های پلی اتیلنی بصورت موضعی از لحاظ ویژگی کاهندگی موج فشار، مورد بررسی قرار می گیرد.
دوره ۱۳، شماره ۱۵ - ( ويژهنامه سوم ۱۳۹۲ )
چکیده
در این مقاله به بررسی انتشار امواج الاستیک صفحه ای در مواد مرکب حاوی ذرات تقویت کننده نرم و سخت که بصورت تصادفی در محیط ماتریس توزیع شده اند می پردازیم. مدل تعمیم یافته خود سازگار دینامیکی که دقت مناسبی در مدلسازی درصد حجمی زیاد ذرات و نیز محدوده فرکانس بالا دارد، بدین منظور استفاده شد. پس از تشریح مدل، دو ماده مرکب حاوی ذرات نرم و سخت جهت بررسی انتخاب گردید. خواص انتشاری موج از قبیل سرعت فازی، میرایی و خواص دینامیکی موثر برای هر دو ماده مرکب مطالعه گردید. بررسیها در محدوده فرکانسی طول موج کوتاه تا متوسط و نیز برحسب درصد حجمی ذرات برای موج طولی و برشی صورت پذیرفت. نتایج حکایت از تاثیرپذیری قابل توجه این خواص از تغییر در پارامترهای ذکر شده دارد.
دوره ۱۴، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده
در مقاله حاضر به بررسی آزمایشگاهی تشکیل گردابهای سطحی در دهانه آبگیرها برای شرایط مختلف هیدرولیکی پرداخته شده است. در بخش اول این مطالعه، قدرت گردابهای پایدار تشکیل شده در آبگیرهای منفرد برای سه زاویه آبگیری عمودی، °۴۵ و افقی در شرایط مختلف هیدرولیکی اندازهگیری شده است. برای انجام آزمایشهای این بخش، از دستگاه سرعتسنج دینامیکی به منظور اندازهگیری سرعت مماسی گرداب استفاده شده است. قدرت گردابهای تشکیل شده در آبگیرها بوسیله عدد بیبعد گردندگی، برای شش عدد فرود و دو عمق استغراق نسبی مختلف ارائه شده است. نتایج نشان داد که با کاهش زاویه آبگیری نسبت به حالت عمود، قدرت گردابهای تشکیل شده کاهش پیدا میکند. قدرت گرداب در آبگیرهای افقی نسبت به آبگیر عمودی بطور میانگین در حدود ۳۱% کاهش پیدا کرده است. بر اساس نتایج بدست آمده رابطهای به منظور تعیین عدد گردندگی گردابهای تشکیل شده در آبگیر برای هر زاویه آبگیری استخراج شده است. در بخش دیگر این مطالعه، آزمایشها به منظور تعیین عمق استغراق بحرانی آبگیرهای منفرد انجام شده است. نتایج نشان میدهد که با کاهش زاویه آبگیری نسبت به حالت عمود، عمق استغراق بحرانی آبگیرها کاهش پیدا میکند، به طوریکه کمترین عمق استغراق بحرانی برای زاویه آبگیری افقی رخ داده است. برای هر زاویه آبگیری معادلهای به منظور پیشبینی عمق استغراق بحرانی برحسب عدد فرود آبگیر ارائه شده است. همچنین نتایج بدست آمده با نتایج محققین دیگر مقایسه شده است که از تطابق خوبی برخوردار است.
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده
مدلسازی دینامیکی تیرها تحت تاثیر نیروهای آیرودینامیکی در بسیاری از شاخههای مهندسی از اهمیت بالایی برخوردار است. در این مقاله روش جدیدی برای مدلسازی حوزهی زمان تیرهای یکسرگیردار با خواص هندسی و فیزیکی متغیر در طول تیر، تحت تحریک جریان باد ارائه میشود. در ابتدا با استفاده از اصل همیلتون و با فرض تئوری اویلر-برنولی معادله دیفرانسیل با مشتق جزئی حرکت تیرِ با مقطع متغیر استخراج میگردد. در ادامه از یک روش عددی تفاضل محدود برای تعیین فرکانسهای طبیعی و شکل مودهای تیر با مقطع متغیر استفاده شده است. در قدم بعدی با استفاده از روش گلرکین و بر پایه شکل مودهای استخراج شده در مرحله قبل، معادله دیفرانسیل با مشتقات جزئی حرکت تیر، تبدیل به معادله دیفرانسیلی معمولی با ترمهای غیر خطی تحریک میگردد. نیروهای آیرودینامیکی با استفاده از نرم افزار کد باز XFOIL مدلسازی شدهاند. تیر مورد بررسی دارای مشخصات منطبق بر پره توربین بادی ۱۰۰ کیلوواتی است که هم اکنون در پژوهشکده هواخورشید دانشگاه فردوسی مشهد در مرحله ساخت و راهاندازی است. نتایج شبیهسازی مشخص مینماید که در نظر گرفتن یک شکل مود در روش گلرکین برای تخمین پاسخ دینامیکی تیر، جوابهای قابل قبولی خواهد داشت. همچنین مشاهده شد که سرعت ناپایداری با میرایی مودال تیر نسبت مستقیم دارد و به گونهای است که سرعت ناپایداری در تیرهای با میرایی بالاتر، بیشتر از سرعت ناپایداری در تیرهای با میرایی پایینتر است. نتایج حاصل از این مطالعه میتوانند به خوبی در طراحی بهینه تیرهای با خواص هندسی و فیزیکی متغیر مورد استفاده قرار بگیرند.
دوره ۱۵، شماره ۶ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده
مطالعه حاضر به بررسی میزان استهلاک انرژی و آبشستگی پایین دست حوضچه در حضور بلوک و عدم حضور آن و معرفی حوضچه بهینه در شرایط مختلف پرداخته است. در این تحقیق تلاش شده است نگاهی جامع به موضوع بلوک در حوضچه های آرامش شود و زوایای مختلف تاثیر آن در استهلاک انرژی و همچنین آبشستگی پایین دست حوضچه مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد. نتایج محققینی که در دهه اخیر بر روی استهلاک انرژی در حوضچههای آرامش کار کردهاند گردآوری شده و در دو گروه دسته بندی گردیده است. در گروه اول از بلوک و موانع استفاده نشده و تاثیر تغییر شرایط هندسی حوضچه بر استهلاک انرژی و آبشستگی پایین دست معیار ارزیابی قرار گرفته است. در گروه دوم، با استفاده از بلوکهای مختلف در طول حوضچه، میزان استهلاک انرژی و آبشستگی پایین دست مشخص گردیده است. بررسی دادههای موجود نشان میدهد با توجه به هندسه حوضچه آرامش و نحوه چینش بلوک و عدد فرود، استفاده از بلوک میتواند به طور میانگین۱۵% موجب افزایش استهلاک انرژی گردد. با افزایش عدد فرود عمق ثانویه نیز افزایش مییابد، همچنین استفاده از سطح زبر موجب کاهش عمق ثانویه بین ۱۸% تا ۳۷% نسبت به سطح صاف میگردد. استفاده از سطح زبر میتواند ۲۷% تا ۶۷% موجب کاهش طول پرش هیدرولیکی گردد. همچنین استفاده از بلوک در حوضچه موجب کاهش پارامتر آبشستگی نسبت به حالت استانداردUSBR میگردد. همچنین استفاده از بلوک در حوضچه آرامش موجب افزایش عدد عملکرد در مقایسه حالت بدون بلوک میگردد.
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده
هدف از انجام این پژوهش، بررسی اثر نیروی ترموفورتیک بر تهنشینی ذرات نانو خروجی از اگزوز موتورهای دیزل بعد از تونل رقیقسازی به صورت عددی میباشد. تونل رقیقسازی بهمنظور رقیق کردن گاز خروجی با هدف قابل اندازهگیری کردن آلایندههای آن توسط دستگاههای اندازهگیری به کار میرود. به دلیل وجود اختلاف دما میان گاز خروجی از تونل رقیقسازی و دیوارههای لوله، نیروی ترموفورتیک علاوه بر دیگر نیرویهای مؤثر بر ذرات موجب تهنشینی ذرات میشود. برای مدلسازی حرکت ذرات و به دست آوردن میزان تهنشینی ذرات از روش اویلری – لاگرانژی استفاده شده است. با توجه به اندازهی ذرات خارجشده از اگزوز موتورهای دیزل (از ۵ تا ۵۰۰ نانومتر)، نیروهای پخش برانی، ترموفورتیک، جاذبه و برآ به طور کامل مورد بررسی قرار گرفتند. پس از انجام اعتبار سنجی نتایج، سهم اثرگذاری هر یک از این نیروها در گرادیانهای دمای مختلف به دست آمد. نتایج نشان داد که با توجه به قطر ذرات مورد بررسی نیروی برانی مهمترین نیرو است که میبایست همواره در نظر گرفته شود. نیروی ترموفورتیک حتی با وجود اختلاف دمای کم نیز برای تمامی قطرها اثرگذار بوده و قابل صرفنظر کردن نمیباشد. بیشترین اثر این نیرو برای ذرات با قطر ۱۰۰ نانومتر میباشد. نیروی جاذبه اثر بسیار کمی داشته و عملاً برای ذرات با قطر کمتر از ۵۰۰ نانومتر تاثیر کمی دارد. نیروی برآ هم تنها اثر ناچیزی بر روی ذرات با قطر ۵۰۰ نانومتر ایفا میکند. نتایج این تحقیق کمک شایانی به شناخت جریان دو فاز گازهای خروجی از اگزوز موتورها بهویژه پس از تونل رقیقسازی میکند.
دوره ۱۷، شماره ۸ - ( ۸-۱۳۹۶ )
چکیده
در مطالعه حاضر، دینامیک گردابهای با سطح آزاد و میزان هوای ورودی به آبگیر در اثر گردابهای با هسته هوا در یک آبگیر افقی، به روش آزمایشگاهی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج ارائهشده عبارتاند از نحوه ارتباط بین مرتبه گرداب با پارامترهای هیدرولیکی آبگیر، الگوی کلی جابجایی هسته گرداب بر روی سطح آب و ارتباط آن با مرتبه گرداب، مدتزمان لازم برای تشکیل کامل هسته هوا و در نهایت برآورد نرخ هوای ورودی به آّبگیر در شرایط تشکیل گرداب با هسته هوا میباشد. همچنین با تعریف شاخص عدد آبگیر، بین مرتبه گرداب و عدد آبگیر ارتباط کمی برقرار گردید و نشان داده شد که با افزایش عدد آبگیر، از ناپایداری مکانی گردابهای با سطح آزاد کاسته میشود، بهگونهای که برای اعداد آبگیر بزرگتر از ۱، جابجایی هسته گرداب بر روی سطح آب به ناحیهای به شعاع حداکثر دو برابر قطر آبگیر محدود میگردد. در ادامه، بین مدتزمان لازم برای شکلگیری هسته کامل هوا و عدد آبگیر نیز ارتباط برقرار گردید و نشان داده شد که با افزایش این عدد، زمان لازم برای تشکیل هسته کامل هوا بهصورت نمایی کاهش مییابد. در همین راستا رابطهای برای تخمین سرعت رشد هسته هوا بر حسب عدد آبگیر پیشنهاد گردید و بهجهت صحتسنجی، با نتایج تحقیقات پیشین مقایسه شد. در بخش پایانی این تحقیق نیز به بررسی نحوه ارتباط بین نرخ هوای ورودی به آبگیر و عدد آبگیر پرداخته شد و سپس رابطهای برای تخمین نرخ هوای ورودی بر حسب عدد فرود آبگیر پیشنهاد و با نتایج تحقیقات قبلی مقایسه گردید.
ملیحه رحیم زاده، وحید حکیم زاده، احمد نصیری محلاتی،
دوره ۱۸، شماره ۱۲۰ - ( بهمن ۱۴۰۰ )
چکیده
جهت افزایش سرانه محصولات لبنی در یک جامعه تولید محصولات متنوع با مطلوبیت حسی بالا ضروری میباشد، بنابراین این پژوهش با هدف شناسایی باکتریهای اسید لاکتیک موجود در پنیر سنتی قوچان و استفاده از آنها در تولید پنیر موزارلا انجام شد. به همین منظور تولید سه نوع پنیر موزارلا با استفاده از پنیر سنتی قوچان، استارتر صنعتی و اسانسفانتزی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج کشت میکروبی و آزمونهای بیوشیمیایی پنیر اولیه طی مراحل مختلف نشان داد با افزایش مراحل پاساژ دادن تعداد کل باکتریهای اسیدلاکتیک افزایش مییابد. در بین باکتریهای اسیدلاکتیک موجود در پنیر سنتی قوچان باکتریهای گرم مثبت، کاتالاز منفی و هموفرمنتانتیو با قدرت رشد در دمای ۱۰ و ۴۵ درجه سانتیگراد که قادر به رشد در غلظت نمک ۶/۵ درصد و pH برابر ۹/۶ شناسایی شدند که نشان دهنده وجود جنس انتروکوکوس میباشد. همچنین با وجود تایید کوکسی گرم مثبت، کاتالاز منفی و هموفرمنتاتیو هیچ یک از نمونهها دارای ساختار چهارتایی نبود بنابراین وجود پدیوکوکوس منتفی بود. از طرفی در هیچ یک از لولههای دورهام تشکیل گاز مشاهده نشد بنابراین حضور جنس لوکونوستوک نیز منفی ارزیابی شد. در بررسی ویژگیهای حسی تاثیر نوع استارتر (استارتر صنعتی، استارتر سنتی) بر میزان طعم، شوری، ترشی و پذیرش کلی نمونهها معنیدار بود به طوری که نتایج مقایسه میانگین نشان داد نمونههای تولید شده با استارتر سنتی قوچان از نظر شوری، ترشی، طعم و پذیرش کلی مقبولت بیشتری دارند. با توجه به نتایج ارزیابی حسی میتوان در تولید پنیر موزارلا از پنیر سنتی قوچان بهعنوان استارتر در کنار استارتر تجاری استفاده نمود
دوره ۱۹، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۵ )
چکیده
هدف: در دهههای اخیر پژوهشهای بسیاری در راستای بررسی خواص ضد سرطانی کورکومین انجام شدهاست اما با وجود تمام خواص کشندگی کورکومین بر سلولهای سرطانی استفادۀ بالینی از این مادۀ طلایی طبیعی محدود باقی مانده است. علت این محدودیت را میتوان در محلولیت پایین، زیست دسترسپذیری کم، متابولیسم سریع و عدم جذب جست و جو کرد. در این مطالعه، برای بهبود خواص فیزیک و شیمیایی کورکومین، یک جمینی سورفکتانت زیست تخریبپذیر جدید ساخته شد و مولکولهای کورکومین داخل آن بارگزاری شد.
مواد و روشها: نانو ذرات جمینی سورفکتانت- کورکومین با روش رسوبدهی نانو تهیه شد و اندازه و توزیع اندازۀ ذرات آن به کمک روش پراکندگی دینامیکی نوری تعیین شد. همچنین رهایش دارو از بستر پلیمر بررسی شد و در نهایت آزمون سمیت MTT و جذب سلولی بهصورت برونتنی روی سلولهای MDA-MB-۲۳۱ صورت گرفت.
نتایج: پلیمر جمینی سورفکتانت قادر است در محیط آبی، پلیمروزوم با توزیع اندازه ذرهای (۳/۰PDI≅) تشکیل دهد. بازده بارگزاری حدود ۸۷ درصد محاسبه شد. در اثر پیوستن کورکومین به بستر پلیمر رهایش کنترل شده مشاهده شد. همچنین به علت جذب سلولی زیاد، کمپلکس جمینی سورفکتانت-کورکومین سمیت سلولی بیشتری را نشان داد.
نتیجهگیری: این نتایج نشان داد که پلیمروزومهای جمینی سورفکتانت میتواند بهعنوان نانو حامل برای مولکولهای آب گریز کورکومین در نظر گرفته شود.
دوره ۲۶، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۱ )
چکیده
در مناطق روستایی افراد برای تأمین نیازهای مختلف خود مجبور به سفر هستند که بیشتر این سفرها مهم و اجتناب ناپذیر است. عوامل متعددی بر میزان این سفرها و جهت آنها تأثیر می گذارد. پژوهش حاضر نیز به روش توصیفی-تحلیلی و با ماهیتی کاربردی سعی در مدلسازی جریان این سفرها و شاخص های تأثیرگذار بر میزان آنها دارد. گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و میدانی بوده است که از طریق سرشماری ۱۳۹۰ و ۱۳۹۵ و ابزار محقق ساخته به دست آمد. جامعه آماری تحقیق شامل خانوارهای روستایی شهرستان تبریز می باشد. حجم نمونه، با استفاده از فرمول کوکران با فاصله اطمینان ۹۵درصد برابر ۳۲۰ خانوار بوده و شیوه نمونه گیری به صورت تصادفی ساده است. برای تحلیل داده ها از رگرسیون وزنی جغرافیایی، شاخص نزدیکترین همسایگی، شاخص مورران و لکه های داغ در نرم افزار ArcGIS۱۰,۶ استفاده گردید. نتایج بررسیهای صورت گرفته بیانگر وجود الگوی خوشه ای در پراکنش فضایی سفرها بوده است به گونه ای که سفرها در برخی روستاها زیاد و در برخی دیگر کم است. بررسی ارتباط متغیرهای پژوهش با میزان سفر با استفاده از مدل GWR نیز نشانگر تأثیر بیشتر دسترسی به حمل ونقل عمومی در میزان سفر روستاها بوده است.