چکیده: (16746 مشاهده)
چکیده
هدف از انجام این تحقیق ارزیابی کارآیی روش تیتراسیون فرمل در تعیین مقدار پروتئین و ماده خشک بدون چربی شیر (MSNF) بستنی بود. از 41 نمونه بستنی شیری و اجزائ تشکیل دهنده آنها شامل شیر تازه، شیر خشک و پودر آب پنیر نمونهبرداری شد. در همه نمونهها مقدار ماده خشک (به روش خشک کردن در اوون)، چربی (به روش ژربر)، خاکستر (به روش سوزاندن در کوره)، پروتئین (به روش ماکروکلدال) و قند و MSNF (به روش محاسبه) اندازهگیری شدند. به علاوه در نمونههای بستنی MSNFبا روش تیتراسیون فرمل نیز اندازهگیری شد. ضریب رگرسیون بین مقدار پروتئین اندازه گیری شده با روش کلدال و با روش تیتراسیون فرمل در بستنی 07/0 (P>0.6) و بین مقدار MSNF واقعی نمونههای بستنی و اندازهگیری شده به روش تیتراسیون فرمل 11/0 (p>0.5) بود. این تحقیق نشان داد که روش تیتراسیون فرمل روش دقیقی برای تخمین مقدار پروتئین بستنی نمیباشد و بر اساس مقدار پروتئین بستنی اندازهگیری شده به روش تیتراسیون فرمل و کلدال نمیتوان مقدار MSNF آن را تعیین نمود. لذا پیشنهاد میشود در استاندارد ملی 2450 "درصد وزنی MSNF" از ویژگیهای بستنی شیری حذف و "حداقل مقدار پروتئین" بر اساس روش کلدال جایگزین آن گردد و حداقل قابل قبولی برای آن درنظر گرفته شود.
دریافت: 1389/3/14 | پذیرش: 1390/8/14 | انتشار: 1392/8/1