چکیده: (5179 مشاهده)
چکیده
در این تحقیق سه رقم از ارقام رایج نخود در کشور (بیونیژ، آی ال سی 482 و فیلیپس 93ـ93) در سه سطح رطوبت برداشت (16-15، 21-20 و 26-25 درصد بر پایه تر) و دو جهت بارگذاری(طولی و عرضی) مورد آزمایش بارگذاری قرار گرفتند. متغیرهای وابسته عبارتند از: نیروی گسیختگی، انرژی گسیختگی، چغرمگی، تغییر شکل در نقطه گسیختگی و برخی خواص فیزیکی دانه. نتایج تجزیه واریانس نشان می دهد که رطوبت تأثیر بسیار معنی داری بر حجم، قطر هندسی و خواص مکانیکی دانه نخود دارد. با افزایش رطوبت ، نیروی گسیختگی، انرژی گسیختگی و چغرمگی کاهش، تغییر شکل افزایش می یابد. در همین راستا تأثیر جهت قرارگیری (بارگذاری) و رقم فقط بر نیروی گسیختگی معنی دار است. به طور کلی، درشترین و کوچکترین دانه های نخود به ترتیب مربوط به رقمهای فیلیپس و بیونیژ است. ضریب کرویت رقم آی ال سی نسبت به سایر ارقام بیشتر است. کمینه و بیشینه انرژی لازم برای تخریب دانه نخود به ترتیب 7/24 میلی ژول، در جهت بارگذاری طولی ودر رطوبت 25 درصد و 3/156 میلی ژول ، درجهت بارگذاری طولی و رطوبت 15 درصد بدست آمد. نتایج بیانگر این مطلب است که بیشترین احتمال دولپه شدن مربوط به جهت بارگذاری طولی در رطوبت 25درصد بوده است. از میان سه رقم مورد بررسی، رقم فیلیپس مقاومت بیشتری به لپه شدن دارد و رقم آی ال سی از دو رقم دیگر به این حالت (دولپه شدن) حساس تر است. معادله های رگرسیونی حاصل از برازش نمایی بر روی داده ها، برای تخمین پارامترهای مکانیکی برحسب پارامترهای فیزیکی و رطوبت با ضریب تعیین بالای 90/0 بدست آمدند. نتایج آزمونهای رگرسیونی نشان داد که دانه های درشت تر، مقاومت بیشتری نسبت به لپه شدن دارند.
دریافت: 1386/4/5 | پذیرش: 1386/6/28 | انتشار: 1391/6/19