دوره 14، شماره 65 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 65 صفحات 51-62 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


1- دانشجوی دکترای میکروبیولوژی مواد غذایی پژوهشکده علوم و صنایع غذایی مشهد
2- استادیار گروه زیستفناوری مواد غذایی پژوهشکده علوم و صنایع غذایی مشهد
3- دانشیار گروه صنایع غذایی و تبدیلی پژوهشکده فناوری های شیمیایی سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران
4- استادیار گروه نانوفناوری مواد غذایی پژوهشکده علوم و صنایع غذایی مشهد
چکیده:   (4847 مشاهده)
امروزه تمایل به استفاده از ضدمیکروب‌های طبیعی در مواد غذایی افزایش یافته است. پوست انار با داشتن ترکیبات فنولی و ضدمیکروبی فراوان یک منبع مهم برای استخراج این ترکیبات به شمار می‌رود. در این پژوهش استخراج عصاره از پوست انار با نسبت‌های مختلفی از حلال اتانول/ آب (40 به 60، 60 به 40 و 80 به 20) در دماهای 25، 40 و 55 درجه سانتی‌گراد و زمان‌های 20، 24 و 28 ساعت انجام شد. بازده استخراج، میزان ترکیبات فنولی، فلاونوئیدها و آنتوسیانین‌ها اندازه‌گیری گردید. قدرت ضدمیکروبی عصاره‌های استخراج شده علیه چند میکروارگانیسم شاخص در مواد غذایی شامل سالمونلا اینتریتیدیس، اشریشیا کلی،  لیستریا مونوسیتوژنز، استافیلوکوکوس اورئوس، آسپرژیلوس نایجر و ساکارومایسس سرویزیه با روش انتشار دیسک و تعیین حداقل غلظت بازدارندگی رشد (MIC) تعیین شد. نتایج نشان داد در نسبت اتانول به آب 60 به 40، دمای 25 درجه سانتی‌گراد و زمان 24 ساعت بیشترین بازدهی استخراج (1/50%)، میزان ترکیبات فنولی کل (518/349 میلی‌گرم اسیدگالیک بر گرم عصاره خشک)، فلاونوئیدها (124/250 میلی‌گرم روتین بر گرم عصاره خشک)، آنتوسیانین‌ها (047/252 میلی‌گرم سیانیدین 3 گلوکوزید در 100 گرم عصاره) ونیز قویترین خاصیت ضدمیکروبی به دست آمد. تمامی عصاره‌ها خاصیت ضدمیکروبی در مورد میکروارگانیسم‌های مورد مطالعه داشتند. در میان میکروارگانیسم‌های مورد آزمون، استافیلوکوکوس اورئوس بیشترین حساسیت را نسبت به عصاره پوست انار داشت.
متن کامل [PDF 245 kb]   (2179 دریافت)    

دریافت: 1395/1/7 | پذیرش: 1395/6/7 | انتشار: 1396/4/1

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.