دوره 22، شماره 161 - ( 1404 )                   جلد 22 شماره 161 صفحات 259-244 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Borna F, Rahmati-Joneidabad M. Evaluation of the efficiency of osmotic methods and the use of pretreatment in the extraction of active and antioxidant compounds from hibiscus tea and comparison with other methods. FSCT 2025; 22 (161) :244-259
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-78388-fa.html
برنا فاطمه، رحمتی جنیدآباد مصطفی. بررسی کارایی روش اسمزی و استفاده از پیش‌تیمار فراصوت در استخراج ترکیبات فعال و آنتی‌اکسیدانی چای ترش و مقایسه آن با سایر روش ها. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1404; 22 (161) :244-259

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-78388-fa.html


1- استادیار، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم‌کشاورزی و منابع‌طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران. ، Borna@asnrukh.ac.ir
2- 2- دانشیار، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم‌کشاورزی و منابع‌طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران.
چکیده:   (100 مشاهده)
این پژوهش به بررسی کارایی روش‌های مختلف استخراج مواد مؤثره از گیاه چای ترش (Hibiscus sabdariffa)، با تمرکز بر تکنیک اسمز و به‌کارگیری پیش‌تیمار فراصوت پرداخته است. چای ترش که به دلیل محتوای بالای آنتوسیانین، فلاونوئیدها و ترکیبات فنلی دارای خواص آنتی‌اکسیدانی، ضدباکتری و کاهنده فشار خون است، به‌عنوان منبعی غنی از ترکیبات مفید دارویی و غذایی شناخته می‌شود. در این مطالعه، از کاسبرگ‌های تازه چای ترش برای استخراج استفاده شد و تأثیر غلظت‌های مختلف محلول‌های اسمزی و پیش‌تیمار فراصوت بر میزان استخراج ترکیبات مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاکی از آن است که ترکیب روش اسمز با پیش‌تیمار فراصوت و حلال اتانول به طور معنی‌داری بازدهی استخراج ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی را افزایش می‌دهد. بیشترین مقدار این ترکیبات در تیمار EO50S، شامل محلول اسمزی 50 درصد ساکارز و 10 درصد اتانول به همراه فراصوت، به دست آمد. این روش به دلیل حفظ خواص آنتی‌اکسیدانی مواد استخراج‌شده، به‌ویژه در مقایسه با روش‌های استخراج مرسوم، عملکرد بهتری نشان داد. همچنین، نتایج تجزیه به مولفه‌های اصلی نشان داد که روش‌های EO50S، EO40S و O40S از بیشترین بازدهی در استخراج مواد مؤثره گیاهی برخوردارند. در مجموع، یافته‌های این تحقیق نشان می‌دهد که روش اسمز با ترکیب فراصوت روشی کارآمد و دوستدار محیط‌زیست برای استخراج مواد مؤثره چای ترش است و می‌تواند در صنایع دارویی و غذایی برای استخراج ترکیبات مفید گیاهان دارویی به کار گرفته شود.
 
متن کامل [PDF 680 kb]   (33 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اسانس ها و عصاره ها
دریافت: 1403/9/18 | پذیرش: 1403/10/1 | انتشار: 1404/4/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.