1- دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فسا، فسا، ایران. ، hasshemii@gmail.com
2- گروه علوم و صنایع غذایی، دانسکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
3- استادیار بخش مهندسی عمران، دانشکده مهندسی، دانشگاه فسا، فسا، ایران.
چکیده: (385 مشاهده)
آلودگی در مناطق صنعتی به دلیل رهایش فلزات سنگین یکی از نگرانیهای مهم زیست محیطی است. فلزات سنگین میتوانند تاثیرات بسیار نامطلوبی بر سلامت انسان و حیوانات داشته باشند. در این راستا همچنین محصولات غذایی آلوده به فلزات سنگین حتی در غلظت های کم، میتوانند اثرات مضری را بر سلامتی انسان داشته باشند. در این راستا استفاده از میکروارگانیسمها به عنوان روشی جدید و کم هزینه جهت حذف بیولوژیکی فلزات شناخته شده است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر نوع میکروارگانیسم (باکتریهای Lactiplantibacillus paraplantarum ،Lactobacillus paragasseri وLimosilatobacillus reuteri) مورد استفاده، دما و زمان انکوباسیون بر میزان حذف فلزات سرب و کادمیوم با استفاده از روش سطح پاسخ بود. نتایج نشان داد که میزان حذف فلز سرب با استفاده از میکروارگانیسمها بهطور معنیداری بیشتر از کادمیوم بود. و افزایش زمان از 0 تا 24 ساعت به طور معنی داری باعث افزایش میزان حذف فلزات گشت. افزایش دما تا حدود 38 درجه تاثیری مثبت بر میزان حذف فلزات داشت اما افزایش بیشتر دما از توانایی میکروارگانیسمها جهت حذف فلزات کاست. بهطور کلی نرم افزار شرایط بهینه جهت دستیابی به بیشترین میزان حذف فلزات سرب و کادمیوم بهترتیب به میزان 9/45 و 65/39 درصد را زمان انکوباسیون 24 ساعت و دمای 98/33 درجه سانتی گراد با استفاده از باکتری Lactobacillus paragasseri تعیین کرد. بنابراین با توجه به نتایج این پژوهش استفاده از میکروارگانیسمها همچون Lactobacillus paragasseri راهکاری مفید جهت حذف فلزات سنگین از منابع مختلفی همچون پسابهای صنعتی میباشد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
میکروبیولوژی مواد غذایی دریافت: 1403/5/30 | پذیرش: 1403/6/21 | انتشار: 1404/2/1