گروه کشاورزی، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران ، dkhademi@gmail.com
چکیده: (129 مشاهده)
تخممرغ یکی از بهترین منابع طبیعی پروتئین با کیفیت بالا و سایر مواد مغذی بوده و در عین حال مستعد فساد است. نگرانی مصرفکنندگان از آلودگی و انتقال بیماریزاها بهویژه سالمونلا، موجب شد تا تمایل به استفاده از تخممرغهای ایمن و بستهبندی شده افزایش یابد. مشکلات زیستمحیطی پلیمرهای مصنوعی بهعنوان مواد بستهبندی به معضلی جهانی تبدیل شده است، بههمین دلیل جایگزینی آنها با پلیمرهای زیست تخریبپذیر توسعه یافته است. برای غلبه بر برخی از ضعفهای فیزیکی و مکانیکی و افزایش عملکرد زیستپلیمرها، آنها را با یکدیگر ترکیب نموده (کامپوزیت) و/یا عوامل تقویتکننده و عوامل طبیعی در ساخت آنها بکار میرود. اسانس و عصارههای گیاهی مختلف بهطور گستردهای در مواد بستهبندی فعال مورد استفاده قرار میگیرد. نتایج مطالعههای انجام شده نشان داد خواص سدی و عملکردی زیستپلیمرهای فعال بهدلیل ماهیت آبگریزی، خواص ضد اکسیدانی و ضد میکروبی پلیفنولهای موجود در اسانس و عصاره بهبود مییابد. بستهبندی تخممرغ با این زیستپلیمرهای فعال موجب حفظ کیفیت داخلی طی دوره نگهداری و در نهایت افزایش ماندگاری آن میشود. در این مقاله سعی شده است بکارگیری ترکیبات شیمایی گیاهی در زیستپلیمرهای فعال بستهبندی تخممرغ بر پایه پلیساکارید، پروتئین و پلیاستر آلیفاتیک مرور شود.
نوع مقاله:
مروری تحلیلی |
موضوع مقاله:
بسته بندی و انواع پوشش های در صنایع غذایی دریافت: 1403/5/16 | پذیرش: 1403/7/9 | انتشار: 1403/12/1