دوره 22، شماره 163 - ( 1404 )                   جلد 22 شماره 163 صفحات 49-31 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Roostaiy S, Shekarchizadeh H, Fathi M. Physicochemical and functional properties of Commiphora wightii gum-resin polysaccharides. FSCT 2025; 22 (163) :31-49
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-76272-fa.html
روستایی سعیده، شکرچی زاده هاجر، فتحی میلاد. خواص فیزیکوشیمیایی و عملکردی پلی ساکاریدهای صمغ-رزین مقل. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1404; 22 (163) :31-49

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-76272-fa.html


1- گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان ، saeedehroostaiy@alumni.iut.ac.ir
2- گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان
چکیده:   (95 مشاهده)
مقل یک اولئو صمغ رزینی است که در اثر خراش پوست گیاه Commiphora wightii ترشح می شود. هدف از این تحقیق بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی و عملکردی صمغ گیاه مقل می باشد. خصوصیات عملکردی و فیزیکوشیمیایی صمغ مقل مثل میزان پروتئین، کربوهیدرات کل، رنگ، ویسکوزیته محلول، پتانسیل زتا، حلالیت، ظرفیت جذب آب، ظرفیت جذب روغن، خصوصیت کف کنندگی و امولسیون کنندگی صمغ بررسی شد. ساختار شیمیایی صمغ به روش های طیف سنجی مادون قرمز، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا و رزونانس مغناطیس هسته ای تک بعدی آنالیز گردید. میزان پروتئین صمغ 15/8 درصد و میزان کربوهیدرات آن 09/61 درصد بدست آمد. بررسی ویسکوزیته محلول صمغ مقل، رفتار رقیق شونده با برش را نشان داد. صمغ استخراج شده دارای پتانسیل زتای 26- میلی ولت بود. حلالیت صمغ در سه دمای 30، 60 و 90 درجه سلسیوس بررسی شد. ظرفیت جذب آب نیز حدود 78/3 گرم آب در یک گرم صمغ محاسبه گردید. قابلیت تشکیل کف صمغ03/87 درصد و پایداری کف آن 83/65 درصد اندازه گیری شد. میزان جذب روغن محاسبه شده برای صمغ مقل 33/2 گرم روغن در یک گرم صمغ بود. پس از بررسی ویژگی های امولسیونی صمغ مقل مشاهده شد که این صمغ توانایی امولسیون کنندگی خوبی در غلظت های5/0، 1، 5/1، 2و3 درصد دارد و همچنین از پایداری حرارتی و انجمادی تا حدود بالایی برخوردار است. آنالیزهای انجام شده بر روی خصوصیات ساختاری صمغ مقل وجود واحدهای قندی مانند آرابینوز، رامنوز، فروکتوز، گلوکورونیک اسید وگالاکتورونیک اسید را نشان می­داد. وجود گروه هیدروکسیل در طیف FTIR موید حضور گلوکورونیک اسید، گالاکتورونیک اسید، اسیدهای کربوکسیلیک، الکل قندها و گروه های گلایکوزیدی در پروفایل ترکیبات موجود در نمونه بود. ارزیابی پروفایل مونوساکاریدی با HPLC در نمونه صمغ بیانگر وجود گلوکز به عنوان یک هگزوز با حداکثر مقدار بود و پس از آن نیز مانوز و رامنوز قرار داشتند.
 
متن کامل [PDF 1333 kb]   (37 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: هیدروکلوئیدها،امولسیون
دریافت: 1403/5/5 | پذیرش: 1403/12/22 | انتشار: 1404/6/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.