1- دانشگاه آزاد اسلامی
2- دانشگاه آزاد اسلامی ، h.tavakolipour@gmail.com
چکیده: (671 مشاهده)
امروزه با توجه به علاقه برای مصرف مواد غذایی فراسودمند و گسترش روز افزون بیماریهای قلبی و عروقی، تمایل به مصرف محصولات فراسودمند افزایش یافته است. بنابراین محققان به دنبال بهینهسازی فرمولاسیونهای جدید محصولات با ویژگیهای عملگرا هستند و در این راستا. مطالعه حاضر با هدف تولید نوشیدنی انرژیزا فراسودمند حاوی کیتوزم تانن- اسیدلینولئیک کانژگه انجام شد. پس از استخراج ترکیبات زیست فعال (بویژه تانن) از پوست انار همراه با اسید لینولئیک کانژوگه در ساختار کیتوزومها گنجانده شدند. پس از بررسی پایداری اکسیاشی اسید لینولئیک، بررسی طیفسنجی FTIR و ریختشناسی کیتوزومها، به میزان 75/0 گرم در فرمولاسیون نوشیدنیها افزوده شدند. نتایج تأثیر معنادار غلظتهای مختلف عصاره زیستی انار بر پایداری اکسیداتیو اسید لینولئیک را نشان داد. بررسی گروههای نانوکیتوزم بیانگر وجود ساختارهای موجود در زیست فعال انار در کنار اسیدلینولئیک در کیتوزمها بود. ذرات تقریباً کروی کیتوزان با اندازه nm 66/77 و 90/79 با یکنواختی مشاهده شد. افزودن نانو کیتوزمها سبب افزایش معنادار pH (کاهش اسیدیته)، افزایش کدورت، ویسکوزیته، دوفاز شدن و محتوی فنلی را نشان داد. همچنین کاهش شاخص L* و افزایش a* و b* در نوشیدنیها گزارش شد. نتایج حاضر نشان داد که پلیمرهای زیستی نقش کلیدی در پایداری ساختار غشای لیپوزومی و انتشار پایدار مولکولهای به دام افتاده توسط یک مانع فضایی بر روی سطح دارند. این یک سکوی بالقوه را جهت طراحی مناسب حاملها برای مواد مغذی یا نگهدارندهها به منظور افزایش ماندگاری و ایمنی ماتریسهای غذایی فراهم خواهد کرد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
ترکیبات زیست فعال دریافت: 1403/3/5 | پذیرش: 1403/7/9 | انتشار: 1404/1/1