1- ، گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی ، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد ، شهرکرد ، ایران.
2- گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپیزشکی، دانشگاه شهر کرد ، شهرکرد ، ایران، ، boniadian@sku.ac.ir
3- مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی قم ، قم ، ایران
4- گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی ، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد ، شهرکرد ، ایران
چکیده: (798 مشاهده)
ویبریو کلرا یکی از پاتوژن های مهم انسانی است که از طریق آب و غذای آلوده منتقل می شود. بیماری های ناشی از ویبریو کلرا در استان قم به دلایل شرایط آب و هوایی خاص اندمیک است. این مطالعه با هدف بررسی میزان شیوع ویبریو کلرا در آب و سبزیجات استان قم، حضور ژن های حدّت و بررسی الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی آن ها انجام شد. در یک دوره دو ساله (0041-1399) ، 120نمونه آب های کشاورزی(70 نمونه) و سبزیجات (50 نمونه) تولید شده در استان قم جمع آوری شدند. نمونه ها روی محیط اختصاصی کشت داده شدند. کلنی های مشکوک رنگ آمیزی گرم شده و آزمون های بیوشیمیایی روی آنها انجام شد و با آزمایش سرولوژی، سروتیپ ویبریو کلرا شناسایی شد. سپس بررسی حضور ژن های حدّت با روش PCR و همچنین ارزیابی الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی در جدایه ها با روش انتشار در آگار بررسی شد. بطور کلی از 17 نمونه (16/14% (باکتری ویبریو کلرا جدا شد که همه Non-O1 بودند. میزان آلودگی آب و سبزیجات به این باکتری به ترتیب 28/14% (10مورد) و 00/14% (7 مورد ) بود. در ارزیابی ملکولی، میزان فراوانی ژن های حدّت شامل toxR(32 /88%( ، rtxA (82/58%)، hlyA (05/47%)، chxA (88/5%) بود، و100 % جدایه ها فاقد ژن هایctxA،ace و tcpAبودند. بیشترین مقاومت آنتی بیوتیکی مربوط به آمپی سیلین و آموکسی سیلین (29/34 %) و سپس به ترتیب سفوروکسیم (46/17%)، ایمی پنم (76/11%)، سفوکسیتین و تری متوپریم-سولفومتوکسازول (88/5%) بودند. نتایج این مطالعه نشان داد که ویبریو کلرا Non-O1 در آب و سبزیجات استان قم وجود دارد. لذا به عنوان یک منشاء مهم ایجاد بیماری برای انسان، نظارت بهداشتی مستمر بر آب و سبزیجات و ضد عفونی مناسب این مواد غذایی دارای اهمیت زیادی است.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
میکروبیولوژی مواد غذایی دریافت: 1403/1/5 | پذیرش: 1403/3/23 | انتشار: 1403/10/1