1- گروه خانواده درمانی، پژوهشکده زنان، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران ، re.ramezani@alzahra.ac.ir
2- گزوه بیوشیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال، تهران، ایران
3- گروه ژنتیک، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
چکیده: (205 مشاهده)
مقدمه: کورکومین یک ترکیب پلی فنلی است که از ریزوم گیاه زردچوبه استخراج می شود. با وجود خواص ضد توموری، آنتی اکسیدانی و ضد التهابی این رنگدانه، به دلیل حلالیت ضعیف و ناپایداری در محیط های آبی و شرایط فیزیولوژیکی بدن، کاربرد آن در درمان بیماری ها محدود شده است. امروزه محققان در تلاشند تا یک نانوحامل کارآمد برای استفاده از این رنگدانه در کاربردهای دارویی طراحی کنند. اگزوزوم ها نانووزیکول های لیپیدی هستند که توسط انواع سلول ها در محیط خارج سلولی رها می شوند و وظیفه انتقال مواد بیولوژیکی بین سلول ها را بر عهده دارند، بنابراین بهترین انتخاب برای این هدف محسوب می شوند. در این مطالعه، بارگذاری کورکومین در اگزوزوم ها برای افزایش حلالیت و پایداری آن و تسهیل تحویل آن به سلول های تخمدانی مورد ارزیابی قرار گرفت.
روشها: پس از جداسازی اگزوزوم با اولتراسانتریفیوژ و بررسی ساختار آن با SEM، TEM و DLS، کورکومین با سه روش انکوباسیون، سونیکاسیون و چرخههای متوالی انجماد- ذوب در اگزوزوم بارگذاری و سپس با استفاده از روش MTT، اثر سمیت کورکومین بر سلولهای SKOV3 بررسی شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که میزان بارگذاری کورکومین در اگزوزوم بسیار کم (کمتر از 10 درصد) بوده و سونیکاسیون و اعمال چرخه های انجماد-ذوب هیچ تأثیری بر افزایش بارگذاری کورکومین در اگزوزومها ندارند. بر اساس نتایج تست سمیت، مقدار IC50 کورکومین آزاد و کورکومین بارگذاری شده اگزوزومی به ترتیب 150 و 200 میکروگرم بر میلی لیتر بود. اگرچه درصد بارگذاری کورکومین بسیار پایین بود، اما نتایج سنجش MTT نشان داد که بارگذاری کورکومین در اگزوزوم نقش مهمی در تحویل کارآمد آن به سلولهای SKOV3 دارد.
نتیجهگیری: میتوان نتیجه گرفت که با وجود پایداری بسیار بالای اگزوزومها و ایمنی این نانووزیکولهای سلولی، برای کارایی بهتر در دارورسانی، باید مطالعات بیشتری برای بهینهسازی روشهای بارگذاری دارو در اگزوزومها انجام شود.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
فناوری نانو در صنایع غذایی(نانو فرآوری،نانوکپسولاسیون،نانوامولسیون و...) دریافت: 1402/12/26 | پذیرش: 1403/5/10 | انتشار: 1403/10/1