Mamivand Z, Emamifar A, Salehi F, Karami M. Modeling of microwave pretreatment effect on the oil extraction from tomato seeds by artificial neural network method. FSCT 2024; 21 (152) :181-193
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-74228-fa.html
ممیوند زهرا، امامی فر آریو، صالحی فخرالدین، کرمی مصطفی. مدلسازی اثر پیشتیمار مایکروویو براستخراج روغن از دانههای گوجهفرنگی به روش شبکه عصبی مصنوعی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1403; 21 (152) :181-193
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-74228-fa.html
1- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
2- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران ، a.emamifar@basu.ac.ir
چکیده: (584 مشاهده)
افزایش تقاضای مصرفکنندگان برای استفاده از مواد غذایی طبیعی و بدون افزودنی و همچنین افزایش ضایعات صنایع غذایی، محرک استفاده از محصولات جانبی کارخانههای مواد غذایی در دیگر صنایع غذایی است. تفاله گوجهفرنگی ازجمله ضایعات کارخانههای مواد غذایی است که در کارخانههای تولید رب و سس از گوجهفرنگی تولید میشود. هدف از این پژوهش بررسی اثر پیشتیمار مایکروویو و روش استخراج بر ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی روغن دانه گوجهفرنگی بود. پیشتیمار دانهها با امواج مایکرویوو (0، 200 و 500 وات) طی زمانهای مختلف (0، 1، 3 و 5 دقیقه) انجام و روغن دانهها با روش سوکسله و پرس استخراج گردید. برخی ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی روغن استحصالی شامل بازده استخراج، ویسکوزیته، عدد اسیدی، عدد پراکسید، و مؤلفههای رنگی شامل روشنایی، قرمزی و زردی ارزیابی گردید. تجزیه و تحلیل دادهها بر اساس آزمایش فاکتوریل در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام شد. دادههای آزمایشگاهی این پژوهش توسط روش الگوریتم ژنتیک- شبکه عصبی مصنوعی با 3 ورودی (روش استخراج، توان مایکروویو و زمان تیماردهی) و 7 خروجی (درصد استخراج، عدد اسیدی، عدد پراکسید، ویسکوزیته، روشنایی، قرمزی و زردی) مدلسازی شد. نتایج مدلسازی به روش الگوریتم ژنتیک- شبکه عصبی مصنوعی نشان داد شبکهای با ساختار 7-8-3 در یک لایه پنهان و با استفاده از تابع فعالسازی تانژانت هیپربولیک میتواند درصد استخراج، عدد اسیدی، عدد پراکسید، ویسکوزیته، روشنایی، قرمزی و زردی روغن تهیهشده از دانههای گوجهفرنگی را با ضریب همبستگی بالا و مقدار خطا پایین پیشبینی نماید. بر اساس نتایج آزمون آنالیز حساسیت، روش استخراج در مقایسه توان و زمان پیشتیمار دانهها با مایکرویوو، بهعنوان عامل اصلی تعیین گردید
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
تکنولوژی روغن و فرآورده ها دریافت: 1402/12/20 | پذیرش: 1403/1/27 | انتشار: 1403/7/1