1- استاد و عضو هئیت علمی گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
2- دانشجوی دکتری علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران
3- دانشجوی دکتری علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده: (4147 مشاهده)
چکیده
25 سویه باکتری لیپولیتیک از نمونه چربی شیر جداسازی شد. بهترین سویه براساس اینکه تولید لیپاز آن با مقدار U/mL177 نسبت به سویه های دیگر بیشتر است برای شناسایی و مطالعات بعدی انتخاب گردید. این سویه از طریق روش توالی یابی ژن16 SrRNA بیشترین شباهت به سویه باسیلوس سوبتیلیس شناسایی شد. به منظور تولید آنزیم لیپاز با صرفه اقتصادی بهینه سازی با استفاده از روش سطح پاسخ صورت پذیرفت. غربال سازی ترکیبات محیط کشت و عوامل تاثیر گذار بر تخمیر از طریق روش آماری پلاکت برمن انجام گردید. در این تخمیر یازده فاکتور (روغن زیتون، عصاره مخمر، پپتون، منیزیم کلرید، گلوکز، شربت ذرت، ملاس، روغن کنجد، روغن سیاه دانه، سرعت چرخش و روغن آفتابگردان ) غربال سازی شد و سپس بهینه سازی انجام شد. پس از بهینه سازی، نقطه بهینه محیط کشت شامل 25% روغن کنجد، 25/2% روغن زیتون، mM25 منیزیم کلرید و 1% عصاره مخمر (rpm160، pH5/6، 37 درجه سانتیگراد به مدت 24 ساعت) شد و فعالیت آنزیمی U/mL574 گزارش شد. پارامترهای کینتیکی Vmax و Km آنزیم لیپاز خام به ترتیب برابر با mM/min.mL 667/0 و mM 62/1 از طریق نمودار معادله میکائیلیس- منتن محاسبه شد.
دریافت: 1395/7/26 | پذیرش: 1395/7/26 | انتشار: 1396/5/1