دوره 21، شماره 146 - ( 1403 )                   جلد 21 شماره 146 صفحات 194-180 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rafaathaghighi A, Mirzaalian Dastjerdi A, Jafari L, Abdollahi F. Effect of Aloe vera gel enriched with sesame oil, honey and Zataria multiflora Boiss essential oil on browning reduction of ber fruit. FSCT 2024; 21 (146) :180-194
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-71882-fa.html
رفعت حقیقی عالیه سادات، میرزاعلیان دستجردی عبدالمجید، جعفری لیلا، عبدالهی فرزین. اثر ژل آلوئه ورا غنی شده با روغن کنجد، عسل و اسانس آویشن شیرازی بر کاهش قهوه ای شدن میوه کنارهندی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1403; 21 (146) :180-194

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-71882-fa.html


1- دانشگاه هرمزگان
2- دانشگاه هرمزگان ، majiddastjerdy@gmail.com
چکیده:   (654 مشاهده)

 میوه کنارهندی (Ziziphus mauritiana Lamk) حاوی ترکیبات فنلی فراوان است و پس از برداشت به قهوه­ای شدن آنزیمی بسیار حساس است. به‌منظور کاهش قهوه‌ای شدن و حفظ کیفیت میوه کنارهندی آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و با چهار تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل: شاهد (آب مقطر)، اسانس آویشن شیرازی نیم درصد، اسانس آویشن شیرازی یک درصد، ژل آلوئه ورا (20%) غنی‌شده با روغن کنجد (1%) و عسل (1%)، ژل آلوئه ورا (20%) غنی‌­شده با روغن کنجد (1%)، عسل (1%) + اسانس آویشن شیرازی نیم درصد، ژل آلوئه ورا (20%) غنی­شده با روغن کنجد (1%)، عسل (1%) + اسانس آویشن شیرازی یک درصد و زمان نگه­‌داری ( صفر، 7، 14، 21 و 28 روز) در دمای 1 ± 6 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5 ±90 درصد بودند. نتایج نشان داد که کاربرد پوشش­ خوراکی اثر معنی­داری بر ویژگی‌های کیفی میوه کنارهندی در زمان انبارمانی داشت. ترکیب ژل آلوئه ورا با روغن کنجد، عسل و اسانس آویشن شیرازی، به­‌عنوان یک پوشش خوراکی، طی 28 روز نگه­‌داری، با کاهش فعالیت پلی­‌فنل اکسیداز و پراکسیداز، به‌­طور قابل توجهی قهوه‌ای شدن آنزیمی را در میوه کاهش دادند. پس از 28 روز انبارمانی، میوه­‌های تیمار شده با پوشش خوراکی و اسانس 5/0 درصد نسبت به شاهد، شاخص قهوه­ای شدن (70%) را کاهش دادند، اما نسبت به شاهد، محتوای فنل کل و فعالیت آنتی­‌اکسیدانی (به­‌ترتیب 14/18 و 16/31 درصد) را افزایش دادند. همچنین استفاده از اسانس آویشن شیرازی 5/0 درصد در پوشش خوراکی موجب کاهش نشت الکترولیت و پراکسیداسیون لیپید (به‌­ترتیب 7/19 و 8/17 درصد) در مقایسه با شاهد پس از 28 روز نگه­‌داری شد. این نتایج نشان داد که تیمار پوشش خوراکی و اسانس آویشن شیرازی 5/0 درصد می‌تواند یک روش مفید برای به‌تاخیر انداختن فرآیند رسیدن و پیری، افزایش انبارمانی و حفظ کیفیت میوه کنارهندی باشد.
 
متن کامل [PDF 656 kb]   (436 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فیزیولوژی پس از برداشت میوه و سبزیجات
دریافت: 1402/7/15 | پذیرش: 1402/9/4 | انتشار: 1403/1/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.