Rafaathaghighi A, Mirzaalian Dastjerdi A, Jafari L, Abdollahi F. Effect of Aloe vera gel enriched with sesame oil, honey and Zataria multiflora Boiss essential oil on browning reduction of ber fruit. FSCT 2024; 21 (146) :180-194
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-71882-fa.html
رفعت حقیقی عالیه سادات، میرزاعلیان دستجردی عبدالمجید، جعفری لیلا، عبدالهی فرزین. اثر ژل آلوئه ورا غنی شده با روغن کنجد، عسل و اسانس آویشن شیرازی بر کاهش قهوه ای شدن میوه کنارهندی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1403; 21 (146) :180-194
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-71882-fa.html
1- دانشگاه هرمزگان
2- دانشگاه هرمزگان ، majiddastjerdy@gmail.com
چکیده: (654 مشاهده)
میوه کنارهندی (Ziziphus mauritiana Lamk) حاوی ترکیبات فنلی فراوان است و پس از برداشت به قهوهای شدن آنزیمی بسیار حساس است. بهمنظور کاهش قهوهای شدن و حفظ کیفیت میوه کنارهندی آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و با چهار تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل: شاهد (آب مقطر)، اسانس آویشن شیرازی نیم درصد، اسانس آویشن شیرازی یک درصد، ژل آلوئه ورا (20%) غنیشده با روغن کنجد (1%) و عسل (1%)، ژل آلوئه ورا (20%) غنیشده با روغن کنجد (1%)، عسل (1%) + اسانس آویشن شیرازی نیم درصد، ژل آلوئه ورا (20%) غنیشده با روغن کنجد (1%)، عسل (1%) + اسانس آویشن شیرازی یک درصد و زمان نگهداری ( صفر، 7، 14، 21 و 28 روز) در دمای 1 ± 6 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5 ±90 درصد بودند. نتایج نشان داد که کاربرد پوشش خوراکی اثر معنیداری بر ویژگیهای کیفی میوه کنارهندی در زمان انبارمانی داشت. ترکیب ژل آلوئه ورا با روغن کنجد، عسل و اسانس آویشن شیرازی، بهعنوان یک پوشش خوراکی، طی 28 روز نگهداری، با کاهش فعالیت پلیفنل اکسیداز و پراکسیداز، بهطور قابل توجهی قهوهای شدن آنزیمی را در میوه کاهش دادند. پس از 28 روز انبارمانی، میوههای تیمار شده با پوشش خوراکی و اسانس 5/0 درصد نسبت به شاهد، شاخص قهوهای شدن (70%) را کاهش دادند، اما نسبت به شاهد، محتوای فنل کل و فعالیت آنتیاکسیدانی (بهترتیب 14/18 و 16/31 درصد) را افزایش دادند. همچنین استفاده از اسانس آویشن شیرازی 5/0 درصد در پوشش خوراکی موجب کاهش نشت الکترولیت و پراکسیداسیون لیپید (بهترتیب 7/19 و 8/17 درصد) در مقایسه با شاهد پس از 28 روز نگهداری شد. این نتایج نشان داد که تیمار پوشش خوراکی و اسانس آویشن شیرازی 5/0 درصد میتواند یک روش مفید برای بهتاخیر انداختن فرآیند رسیدن و پیری، افزایش انبارمانی و حفظ کیفیت میوه کنارهندی باشد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی پس از برداشت میوه و سبزیجات دریافت: 1402/7/15 | پذیرش: 1402/9/4 | انتشار: 1403/1/1