دوره 21، شماره 151 - ( 1403 )                   جلد 21 شماره 151 صفحات 31-13 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- استاد گروه مهندسی صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2- گروه مهندسی صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
3- گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده مهندسی آب و خاک، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
4- مرکز تحقیقات مدیریت سلامت و توسعه اجتماعی، گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان ، Behnampour@yahoo.com
چکیده:   (501 مشاهده)
با تغییر در شدت عملیات مکانیکی-حرارتی متفاوت، تنوع فرمولاسیون و شرایط نگهداری، 36 نمونه پنیر موزارلا کم­چرب تهیه و سختی چسبندگی، انسجام، فنریت، حالت صمغی و قابلیت جویدن آنها توسط تجزیه و تحلیل مشخصات بافت اندازه­گیری و با استفاده از تجزیه و تحلیل تک­متغیره در قالب فاکتوریل در نرم­افزار SPSS با یکدیگر مقایسه شد. سپس تصویربرداری از همان نمونه­ها با دوربین فراطیفی در محدوده 1000-400 نانومتر با دوربین فراطیفی انجام و پس از پیش­پردازش طیف­ها و جداسازی طول موج­های مؤثر به کمک الگوریتم­های انتخاب ویژگی، مدلسازی با الگوریتم رگرسیون خطی چندگانه، رگرسیون حداقل مربعات جزئی، ماشین بردار پشتیبان با کرنل خطی، شبکه عصبی پرسپترون چندلایه، جنگل­های تصادفی و الگوریتم رأی اکثریت در نرم­افزار پایتون انجام و کارائی مدل­های ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که با تشدید عملیات مکانیکی-حرارتی، سختی، فنریت، حالت صمغی و قابلیت جویدن و انسجام افزایش و چسبندگی کاهش پیدا کرد (05/0< P). افزودن اسید و جانشین­شونده­های چربی سبب کاهش سختی، انسجام، فنریت و قابلیت جویدن شده و حالت صمغی و چسبندگی را افزایش دادند. الگوریتم رأی اکثریت، بیشترین کارایی را در پیش­بینی سختی (878/0=R2p، 52/2606= RMSEp و 12/2=RPD) بروز داد و توانست انسجام موزارلا را با کارائی بالاتری نسبت به سایر الگوریتم­ها پیش­بینی نماید. رگرسیون خطی چندگانه در پیش­بینی چسبندگی کارائی نداشت، اما روش جنگل­های تصادفی با عملکرد بالا این ویژگی را پیش­بینی نمود (808/0=R2p، 49/56= RMSEp، 90/1=RPD). شبکه عصبی پرسپترون چندلایه با کمترین خطا، توانست فنریت (848/0= R2p 094/0= RMSEp، 12/2=RPD) و قابلیت جویدن (84/0=R2p، 21/1117= RMSEp، 96/1=RPD) موزارلا را با عملکرد مناسب پیش­بینی نماید. تمام روش­ها به جز جنگل­های تصادفی توانستند با کارائی بالا حالت صمغی را پیش­بینی کنند. در این مطالعه مشخص شد عوامل فرایند تأثیر معنی­داری بر ویژگی­های بافتی داشتند و روش تصویربرداری تصویربرداری فراطیفی یک روش جایگزین مناسب برای تخمین ویژگی­های بافتی پنیر موزارلا تشخیص داده شد.
 
متن کامل [PDF 856 kb]   (478 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: مهندسی صنایع غذایی
دریافت: 1402/7/15 | پذیرش: 1402/9/1 | انتشار: 1403/6/1

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.