دوره 20، شماره 145 - ( 1402 )                   جلد 20 شماره 145 صفحات 187-170 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- گروه فارماسیوتیکس، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی زابل، زابل، ایران.
2- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، ایران ، ma.miri@uoz.ac.ir
3- علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، ایران
چکیده:   (1746 مشاهده)
استفاده از گیاهان دارویی در مواد غذایی دارای سابقه طولانی است. روغن دانه کتان و اسانس اکالیپتوس به¬علت دارا بودن خواص زیستی بسیار مورد توجه قرار دارد. در این تحقیق، هدف بررسی خاصیت ضد میکروبی نانوالیاف زئین حاوی روغن دانه کتان و اسانس اکالیپتوس برای کنترل باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیا کلی در محیط آزمایشگاهی میباشد. بدین منظور روغن دانه کتان و اسانس اکالیپتوس در محلول زئین مخلوط گردید. سپس بهوسیلهی دستگاه الکتروریسی به نانوالیاف تبدیل شد. جهت بررسی ویژگیها و خاصیت ضد میکروبی نانوالیاف حاصل، آزمایشاتی شامل میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)، تعیین قطر الیاف با نرمافزار Image J، میکروسکوپ نیرو اتمی (AFM)، پراش اشعه ایکس (XRD)، آنالیز حرارتی گرماسنجی وزنی (TGA)، راندمان انکپسولاسیون به روش اسپکتروفتومتری و بررسی خاصیت ضد میکروبی نانوالیاف تولیدی به روش دیسک دیفیوژن انجام شد. نتایج SEM نشان داد که مورفولوژی الیاف الکتروریسی شده، یکنواخت و فاقد گویچه بودند. تصاویر AFM بیانگر تصاویر سه بعدی و لولهای شکل الیاف حاصل از الکتروریسی زئین/روغن دانه کتان/اسانس اکالیپتوس میباشد. الگوی پراش اشعه ایکس نشان دهنده افزایش شدت بلورینگی تیمارها نسبت به نمونه شاهد است. بر اساس نتایج آنالیز حرارتی، روغن دانه کتان و اکالیپتوس و باعث افزایش پایداری حرارتی نانوالیاف زئین شده است. نتایج نشان داد که افزودن روغن دانه کتان به اسانس اکالیپتوس باعث تقویت خاصیت ضدمیکروبی نانوالیاف شد. 
 
متن کامل [PDF 1241 kb]   (2246 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اسانس ها و عصاره ها
دریافت: 1402/6/21 | پذیرش: 1402/7/27 | انتشار: 1402/12/1

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.