دوره 21، شماره 153 - ( 1403 )                   جلد 21 شماره 153 صفحات 127-116 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

nasrollah zadeh A, biati kalimani A. Comparing the effects of hydrothermal and microwave processes on the physicochemical Properties of rice bran. FSCT 2024; 21 (153) :116-127
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-70916-fa.html
نصرالله زاده آذین، بیاتی کلیمانی ارمان. مقایسه تاثیر فرایند هیدروترمال و مایکروویو بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی سبوس برنج. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1403; 21 (153) :116-127

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-70916-fa.html


1- استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران ، azinnasr@yahoo.com
2- کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران
چکیده:   (661 مشاهده)
امروزه سبوس به عنوان یک ترکیب فراسودمند در صنایع غذایی مورد توجه است. این پژوهش با هدف بررسی روش­های فرآوری سبوس برنج برای بهبود ویژگی­های فیزیکوشیمیایی آن انجام شد. تیمارها در 12 گروه به شرح زیر آماده شدند:  4  نمونه تیمار شده با روش هیدروترمال H1 تا H4 (­به ترتیب به مدت 1 و 2 ساعت در دمای 30 درجه سانتی­گراد  و به مدت 1 و 2 ساعت در دمای 80 درجه سانتی­گراد)، 4 نمونه تیمار شده با روش مایکروویو M1 تا M4 (­به ترتیب به مدت 4 و 7 دقیقه در توان 600 وات و به مدت 4 و 7 دقیقه در توان 900 وات) و 4 نمونه تیمار شده با روش ترکیبی هیدروترمال-مایکروویو HM1 تا HM4 (­به ترتیب ابتدا 1 و 2 ساعت در دمای 50 درجه سانتی­گراد سپس 4 دقیقه در توان  750 ، ابتدا 1 و 2 ساعت در دمای 50 درجه سانتی­گراد سپس 7 دقیقه در توان 750 وات)  و یک نمونه شاهد (C0).  نتایج آزمایشات نشان داد روش ترکیبی هیدروترمال-مایکروویو در کاهش اسید فیتیک  نسبت روشهای مستقل موثرتر بود بطوریکه  تیمار HM4 کمترین میزان اسید فیتیک را نشان داد. همچنین فرآیند ترکیبی هیدروترمال-مایکروویو بیشترین  حفظ  مواد معدنی را نیز نشان داد (p<0.05) و بیشترین میزان آهن و روی و کلسیم  نیز  در تیمار HM1 (به ترتیب 68/6 و 56/1 و 43/106­ppm) دیده شد. کمترین میزان تغییرات رنگ مربوط به سبوس فراوری شده با روش هیدروترمال (H1 با ΔE برابر 36/6) بود. بررسی فلزات سنگین نیز نشان داد روش مایکروویو در کاهش آنها ، موثرتر از سایر روش­ها بود هرچند کلیه تیمارها منجر به افت قابل ملاحظه ای از فلزات سنگین شدند . بطور کلی می­توان نتیجه گرفت  استفاده از روش ترکیبی هیدروترمال- مایکروویو سبوس برنجی با خواص فیزیکوشیمیایی بهتری ارئه می­دهد.
 
متن کامل [PDF 541 kb]   (320 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: تکنولوژی غلات و فرآورده ها
دریافت: 1402/5/14 | پذیرش: 1403/1/28 | انتشار: 1403/7/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.