Golmakani M, Hosseinzadeh Farbudi A, Mesbahi G, Alavi S N. Microwave-assisted extraction of bioactive compounds from bitter orange seed cotyledon and evaluating their antioxidant properties. FSCT 2024; 21 (146) :138-157
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-70768-fa.html
گلمکانی محمدتقی، حسین زاده فربودی آزیتا، مصباحی غلامرضا، علوی سیده نصیره. استخراج ترکیبات زیستفعال مغز دانه نارنج به کمک مایکروویو و تعیین ویژگیهای پاداکسندگی آنها. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1403; 21 (146) :138-157
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-70768-fa.html
1- دانشگاه شیراز ، golmakani@shirazu.ac.ir
2- بخش علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
3- دانشگاه شیراز
چکیده: (534 مشاهده)
در مطالعهی حاضر، ترکیبات زیستفعال از مغز دانه نارنج (Citrus aurantium)، بهعنوان یکی از پسماندهای فرآوری مرکبات با استفاده از روش مایکروویو استخراج شد. اثر چهار متغیر مستقل شامل توان مایکروویو (300- 100 وات)، زمان استخراج (15- 5 دقیقه)، وزن نمونه (15- 5 گرم) و حجم حلال (200- 100 میلی لیتر) بر پاسخهای بازدهی استخراج، میزان فنل کل، میزان فلاونوئید کل، فعالیت مهار رادیکال آزاد (IC50)، قدرت احیای یون فریک، ظرفیت احیای یون مس و ظرفیت کلاتهکنندگی بررسی شد. روش سطح پاسخ مبتنی بر طرح مرکب مرکزی بهمنظور بررسی اثر متغیرهای مستقل بر پاسخها و همچنین به منظور بهینهسازی شرایط استخراج استفاده شد. شرایط بهینه استخراج شامل توان مایکروویو ۳۰۰ وات، زمان استخراج ۱۵ دقیقه، وزن نمونه ۵ گرم و حجم حلال ۲۰۰ میلی لیتر بود. در خصوص بازدهی استخراج، با افزایش توان مایکروویو، زمان استخراج و وزن نمونه، میزان آن بهشکل معنیداری افزایش یافت درحالیکه با افزایش حجم حلال، میزان آن بهشکل معنیداری کاهش یافت. همچنین، بیشترین میزان فنل کل عصاره در کمترین سطوح توان مایکروویو و زمان استخراج مشاهده شد. در رابطه با میزان فلاونوئید کل عصاره، با افزایش زمان استخراج و افزایش حجم حلال، میزان آن بهشکل معنیداری افزایش یافت درحالیکه با افزایش وزن نمونه، میزان آن بهشکل معنیداری کاهش یافت. علاوه بر این، ظرفیت احیای یون مس عصاره با افزایش توان مایکروویو، زمان استخراج و حجم حلال، برخلاف وزن نمونه، بهشکل معنیداری افزایش یافت. در مجموع، روش استخراج به کمک مایکروویو را میتوان بهعنوان روشی مناسب برای استخراج ترکیبات زیستفعال از مغز دانه نارنج پیشنهاد داد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
اسانس ها و عصاره ها دریافت: 1402/5/3 | پذیرش: 1402/7/18 | انتشار: 1403/1/1