دوره 21، شماره 146 - ( 1403 )                   جلد 21 شماره 146 صفحات 157-138 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Golmakani M, Hosseinzadeh Farbudi A, Mesbahi G, Alavi S N. Microwave-assisted extraction of bioactive compounds from bitter orange seed cotyledon and evaluating their antioxidant properties. FSCT 2024; 21 (146) :138-157
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-70768-fa.html
گلمکانی محمدتقی، حسین زاده فربودی آزیتا، مصباحی غلامرضا، علوی سیده نصیره. استخراج ترکیبات زیست‌فعال مغز دانه نارنج به کمک مایکروویو و تعیین ویژگی‌های پاداکسندگی آن‌ها. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1403; 21 (146) :138-157

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-70768-fa.html


1- دانشگاه شیراز ، golmakani@shirazu.ac.ir
2- بخش علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
3- دانشگاه شیراز
چکیده:   (534 مشاهده)
در مطالعه­ی حاضر، ترکیبات زیست­فعال از مغز دانه نارنج (Citrus aurantiumبه­عنوان یکی از پسماند­های فرآوری مرکبات با استفاده از روش مایکروویو استخراج شد. اثر چهار متغیر مستقل شامل توان مایکروویو (300- 100 وات)، زمان استخراج (15- 5 دقیقه)، وزن نمونه (15- 5 گرم) و حجم حلال (200- 100 میلی لیتر) بر پاسخ­های بازدهی استخراج، میزان فنل کل، میزان فلاونوئید کل، فعالیت مهار رادیکال آزاد (IC50)، قدرت احیای یون فریک، ظرفیت احیای یون مس و ظرفیت کلاته­کنندگی بررسی شد. روش سطح پاسخ مبتنی بر طرح مرکب مرکزی به­منظور بررسی اثر متغیرهای مستقل بر پاسخ­ها و هم­چنین به منظور بهینه­سازی شرایط استخراج استفاده شد. شرایط بهینه استخراج شامل توان مایکروویو ۳۰۰ وات، زمان استخراج ۱۵ دقیقه، وزن نمونه ۵ گرم و حجم حلال ۲۰۰ میلی لیتر بود. در خصوص بازدهی استخراج، با افزایش توان مایکروویو، زمان استخراج و وزن نمونه، میزان آن به­شکل معنی­داری افزایش یافت درحالی­که با افزایش حجم حلال، میزان آن به­شکل معنی­داری کاهش یافت. هم­چنین، بیشترین میزان فنل کل عصاره در کمترین سطوح توان مایکروویو و زمان استخراج مشاهده شد. در رابطه با میزان فلاونوئید کل عصاره، با افزایش زمان استخراج و افزایش حجم حلال، میزان آن به­شکل معنی­داری افزایش یافت درحالی­که با افزایش وزن نمونه، میزان آن به­شکل معنی­داری کاهش یافت. علاوه بر این، ظرفیت احیای یون مس عصاره با افزایش توان مایکروویو، زمان استخراج و حجم حلال، برخلاف وزن نمونه، به­شکل معنی­داری افزایش یافت. در مجموع، روش استخراج به کمک مایکروویو را می­توان به­عنوان روشی مناسب برای استخراج ترکیبات زیست­فعال از مغز دانه نارنج پیشنهاد داد.
 
متن کامل [PDF 909 kb]   (454 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اسانس ها و عصاره ها
دریافت: 1402/5/3 | پذیرش: 1402/7/18 | انتشار: 1403/1/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.