دوره 20، شماره 142 - ( 1402 )                   جلد 20 شماره 142 صفحات 103-82 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Valian M, Borhani M S, Babakhanzadeh Sajirani E, Jorjani E, Boozarpour S. Antibacterial, antibiofilm, and pharmacokinetic properties of some Lamiaceae essential oils against methicillin- and vancomycin-resistant staphylococcus aureus. FSCT 2023; 20 (142) :82-103
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-69471-fa.html
ولیان محمد، برهانی ماتیا سادات، باباخانزاده سجیرانی اسماعیل، جرجانی عیسی، بوذر پور سهراب. خصوصیات ضدمیکروبی، ضد بیوفیلمی و فارماکوکینتیکی برخی از اسانس های خانواده نعناعیان علیه استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین و ونکومایسین. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (142) :82-103

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-69471-fa.html


1- دانشجوی کارشناسی ارشد رشته ژنتیک، دانشکده علوم پایه و فنی مهندسی، دانشگاه گنبدکاووس، گنبدکاووس، ایران
2- استادیار میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه و فنی مهندسی، دانشگاه گنبدکاووس، گنبدکاووس، ایران ، msadat.borhani7@gmail.com
3- استادیار گیاهان داروئی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان (شاهرود)، ایران
4- استادیار ژنتیک، دانشکده علوم پایه و فنی مهندسی، دانشگاه گنبدکاووس، گنبدکاووس، ایران
چکیده:   (1068 مشاهده)
چکیده:
وجود استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی­سیلین (MRSA) و ونکومایسین (VRSA) در مواد غذایی، یک نگرانی جدی برای سلامت عمومی ایجاد کرده است. هدف از این مطالعه، بررسی فعالیت ضدمیکروبی و ضدبیوفیلمی برخی از اسانس‌های خانواده نعناعیان شامل بادرنجبویه، مریم گلی و نعنا فلفلی، بر سویه‌های MRSA و برای اولین بار بر VRSA است. بدین منظور، تست­های دیسک دیفیوژن، تست حداقل غلظت مهاری رشد (MIC)، حداقل غلظت باکتریسیدالی (MBC)، حداقل غلظت مهار تشکیل بیوفیلم (MBIC) و حداقل غلظت موردنیاز برای مهار باکتری‌های موجود در بیوفیلم (MBEC) تعیین شد. سپس ترکیبات مؤثره اسانس­ بادرنجبویه علیه پروتئین­های PBP2a، agrA و Bap با استفاده از اتوداک وینا موردبررسی قرار گرفت و درنهایت، خصوصیات فارماکوکینتیک آن­ها با استفاده از سرورهای ADMETsar و SwissADME بررسی شد. بر اساس نتایج به‌دست‌آمده، میزان MIC و MBC اسانس بادرنجبویه بر روی سویه MRSA به ترتیب برابر با 05/0 و 112/0 میلی‌گرم/میلی‌لیتر و بر روی سویه VRSA به ترتیب برابر با 8/1 و 5/2میلی‌گرم/میلی‌لیتر به دست آمد. میزان MBIC و MBEC اسانس بادرنجبویه در سویه MRSA به ترتیب برابر با 03/0میلی‌گرم/میلی‌لیتر و 112/0میلی‌گرم/میلی‌لیتر و در سویه VRSA به ترتیب برابر با 9/0میلی‌گرم/میلی‌لیتر و 2/3 میلی‌گرم/میلی‌لیتر شد. نتایج داکینگ مولکولی نشان داد که ترکیب بتاکاریوفیلن چه در جایگاه فعال و چه در جایگاه آلوستریک پروتئین PBP2a انرژی اتصالی بالاتری از بقیه ترکیبات موردبررسی نشان می‌دهد (6/6- کیلوکالری بر مول). از طرفی، ترکیبات مؤثره این اسانس، مخصوصاً سیترونلال، تیمول و سیترال ازنظر خصوصیات فارماکوکینتیک قابل‌قبول بودند. از آنجایی که آنتی‌بیوتیک‌های طبیعی می‌توانند جایگزین مناسبی برای آنتی‌بیوتیک‌های معمولی در درمان بیماری‌های ناشی از موادغذایی استافیلوکوکوس اورئوس باشند، نتایج این مطالعه نشان داد که اسانس بادرنجبویه بر رشد و بیوفیلم سویه‌های MRSA و VRSA مؤثر است و می تواند به عنوان یک کاندید داروئی در پیشگیری و درمان عفونت­های ناشی از سویه­های دارای مقاومت آنتی­بیوتیکی این باکتری مورد استفاده قرار گیرد.
متن کامل [PDF 1224 kb]   (1593 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: میکروبیولوژی مواد غذایی
دریافت: 1402/3/6 | پذیرش: 1402/5/16 | انتشار: 1402/7/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.