1- گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، z.beigmohammadi@iau-tnb.ac.ir
2- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی،، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
3- گروه تحقیقات صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی،
چکیده: (840 مشاهده)
فسفولیپازها گروه مهمی از آنزیمها با کاربردهای گسترده در صنایع مختلف هستند. در این پژوهش بهینهسازی دو مرحلهای شامل استفاده از طرح غربالگری پلاکت- برمن و سپس بهینه سازی سطح پاسخ با هدف افزایش تولید فسفولیپاز سویه منتخب جهش یافته Trichoderma atroviride sp.ZB-ZH292 انجام شد. در مرحله اول جهت غربالگری و انتخاب مهمترین فاکتورها بر میزان توده زیستی و فعالیت فسفولیپاز، از طرح پلاکت - برمن با هفت متغیر دما، زمان، میزان فسفولیپید سویا (به عنوان منبع کربنی)، میزان پپتون (به عنوان منبع نیتروژنی)، نسبت مساوی از منو و دی پتاسیم هیدروژن فسفات (به عنوان منبع فسفر)، درصد تلقیح و سن تلقیح، در دو سطح استفاده گردید. بر اساس نتایج حاصل از غربالگری متغیرهای زمان گرمخانهگذاری (0/01>P) ، دما گرمخانه گذاری (0/01>P) و فسفولیپید سویا (0/05>P) به عنوان منبع کربنی اثر معنی داری بر میزان فعالیت آنزیمی داشتند و در نتیجه جهت اجرای بهینه سازی نهایی به عنوان متغیرهای مستقل در طرح مرکبمرکزی به روش آماری سطح پاسخ وارد شدند. بر این اساس طی 20 آزمایش طـراحی شده، اثر سه متغـیر دمای گرمخانه گذاری (°C 30-20)، زمان گرمخانه گـذاری (5-3 روز) و فسـفولیپید سویا (% 9-3) بر میزان فعالیت آنزیم مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج آنالیز واریانس (ANOVA) میزان %4/32 فسفولیپید، دما °C 29/73و زمان 101/76 ساعت گرمخانهگذاری به عنوان شرایط بهینه در تولید فسفولیپاز پیشبینی شدند. در این شرایط، میزان فعالیت فسفولیپاز (U/ml) 3/57 تعیین گـردید که با نتیجه پیشبینیشده توسط مدل U/ml) 3/56) مطابقت داشت.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
تکنولوژی غلات و فرآورده ها دریافت: 1402/1/3 | پذیرش: 1402/2/10 | انتشار: 1402/2/10