1- دانشجوی دانشگاه آزاد سبزوار . گروه صنایع غذایی ، rahilfaezi@gmil.com
2- استادیار دانشگاه آزاد اسلامی سبزوار. گروه صنایع غذایی
3- دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی سبزوار . گروه زراعت و اصلاح نباتات
چکیده: (1539 مشاهده)
امروزه یکی از مشکلات صنعت غذا استفاده از ترکیبات سنتزی به عنوان نگهدارنده میباشد که خطرات بالقوه هر کدام از این ترکیبات جهت سلامتی انسانها به اثبات رسیده است. در حال حاضر در صنعت روغن از آنتیاکسیدانهای سنتزی مثل بوتیل هیدروکسی آنیزول و بوتیل هیدروکسی تولوئن استفاده میگردد. هدف از این تحقیق، بررسی اثر پیش تیمار فراصوت بر استخراج ترکیبات فنولیک گل گیاه درمنه بر پایداری اکسایشی روغن حاوی عصاره حاصل میباشد. در این پژوهش از عصاره استخراجی گل گیاه درمنه Artemisia annua)) با کمک پیش تیمار فراصوت با شدت ثابت24کیلوهرتز و دمای ثابت آزمایشگاه و زمانهای اعمال امواج فراصوت ده، بیست و سی دقیقه و استخراج حلال متانول به روش ماسراسیون با زمان ثابت 48 ساعت ودر دمای ثابت آزمایشگاه (شاهد) به منظور پایدارسازی روغن سویا استفاده شد. با کمک روش سطح پاسخ مناسبترین پیش تیمار فراصوت با زمان30 دقیقه انتخاب شد. سپس از پیش تیمار فراصوت با زمان 30 دقیقه غلظتهای مختلف صفر، 50، 100، 250، 500، و 1000 تهیه شد. نتایج نشان داد که پیش تیمار با غلظت 1000پیپیام با بیشترین میزان استخراج ترکیبات فنلی (15/28) میلیگرم برگرم و قدرت مهار کنندگی رادیکال آزاد DPPH (30/53) درصد مناسبترین نمونه بود که به روغن اضافه شد و آزمونهای مربوط به پایداری روغن سویا شامل: اندیس پراکسید، اندیس اسیدی و شاخص تیوباربیتوریک اسید انجام گرفت که بنابر نتایج آزمونها روند صعودی داشته و بیشترین اثر پایدار کنندگی عصاره درمنه در غلظت 1000 پیپیام بود.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
ترکیبات زیست فعال دریافت: 1402/2/26 | پذیرش: 1402/10/23 | انتشار: 1403/2/1