Saberi M, Saremnezhad S, Soltani M, Faraji A. Evaluation of the quality properties of grape pomace and flaxseed oil microcapsules stabilized with different ratios of maltodextrin and gum tragacanth. FSCT 2023; 20 (139) :201-219
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-68960-fa.html
صابری مناف، صارم نژاد سولماز، سلطانی مصطفی، فرجی علیرضا. ارزیابی خواص کیفی ریزپوشینههای تفاله انگور و روغن بزرک پایدار شده با نسبتهای مختلف مالتودکسترین و صمغ کتیرا. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (139) :201-219
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-68960-fa.html
1- دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران
2- دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران ، soltanimstf@gmail.com
چکیده: (1030 مشاهده)
ریزپوشانی فرایندی جهت محافظت از ترکیبات زیست فعال در برابر شرایط نامساعد محیطی به منظور افزایش پایداری و دسترسی زیستی آنها می باشد. با توجه به حضور ترکیبات زیست فعال در تفاله انگور و روغن بزرک، هدف از این پژوهش درون پوشانی روغن بزرک و تفاله انگور سیاه سردشت با نسبتهای مختلف مالتودکسترین و صمغ کتیرا (1:1، 2:1 و 1:2) با استفاده از خشککن پاششی و بررسی ویژگیهای کیفی ریزپوشینههای تولید شده بود. بر این اساس، ریزپوشینههای تولیدی از لحاظ بازده ریزپوشینه، میزان حلالیت و رطوبت، محتوای ترکیبات فنولی، فعالیت آنتی اکسیدانی، برهم کنش مواد دیواره و هسته و ریزساختار مورد ارزیابی قرار گرفتند. مطابق با نتایج، از لحاظ محتوای رطوبت و میزان حلالیت تفاوت معنیداری بین ریزپوشینهها وجود نداشت. بالاترین بازده ریزپوشانی، بیشترین محتوای ترکیبات فنولی کل و بیشترین ظرفیت مهار رادیکال DPPH در ریزپوشینهی دارای نسبت 1:1 مالتودکسترین و صمغ کتیرا مشاهده شد. در حالیکه شکل کروی ریزپوشینهها برای تمامی نمونهها به وسیله میکروسکوپ الکترونی روبشی مشاهده شد، ریزپوشینه های دارای دیواره مالتودکسترین و صمغ کتیرا با نسبت 1:1 ساختار فشردهتر و یکنواختتری داشتند. آنالیز FT-IR نیز شکلگیری برهمکنشهای جدید بین مواد دیواره و هسته ریزپوشینهها را تایید کرد. نتایج این پژوهش نشان داد که استفاده از مالتودکسترین و صمغ کتیرا به عنوان ماده دیواره با نسبت 1:1، کارآیی مناسبی جهت ریزپوشانی تفاله انگور و روغن بزرک دارد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
ترکیبات زیست فعال دریافت: 1402/2/18 | پذیرش: 1402/4/14 | انتشار: 1402/6/10