Haghighat Kharazi S, Esmail Zadeh Kenari R, Raftani Amiri Z. Effect of different growing area conditions on physicochemical properties and oxidative stability of Roghani virgin olive oil. FSCT 2015; 13 (55) :181-192
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-6850-fa.html
حقیقت خرازی سپیده، اسماعیل زاده کناری رضا، رفتنی امیری زینب. تأثیر شرایط مختلف منطقه کشت بر خصوصیتهای فیزیکوشیمیایی و پایداری اکسایشی روغن زیتون بکر رقم روغنی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1395; 13 (55) :181-192
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-6850-fa.html
1- دانشجوی دکتری علوم و صنایع غذایی، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، مازندران، ایران.
2- استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، صندوق پستی: 578، مازندران، ایران
3- دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، مازندران، ایران.
چکیده: (4784 مشاهده)
چکیده در این تحقیق خصوصیتهای فیزیکوشیمیایی و پایداری اکسایشی روغن زیتون رقم روغنی رشد یافته در دو منطقه رودبار و کازرون واقع در شمال و جنوب ایران با تفاوتهایی در شرایط آب و هوایی، ارتفاع از سطح دریا و خاک مورد بررسی قرار گرفت. جهت تعیین خصوصیتهای فیزیکوشیمیایی، اسیدیته، اندیس پراکسید، شاخص اسپکتروفتومتری در طول موجهای 232 و 270 نانومتر، نقطه دود، وزن مخصوص و ضریب شکست و همچنین میزان کل ترکیبهای فنولیک، آلفاتوکوفرول، کلروفیل، کاروتنوئید و ساختار اسیدهای چرب تعیین گردیدند. جهت بررسی پایداری اکسایشی، اثر تیمار حرارتی در دمای 180 درجه سانتیگراد به مدت 8 ساعت بر شاخصهایی مانند عدد دی ان مزدوج، عدد کربونیل، ترکیبهای قطبی و شاخص پایداری اکسایشی تحت آزمایش قرار گرفت. نتایج آزمایش تفاوت هایی را در خصوصیات ساختاری و پایداری اکسایشی روغن حاصل از دو منطقه نشان داد. بطوریکه روغن حاصل از منطقه رودبار با ارتفاع کمتر از سطح دریا، متوسط دمای سالیانه کمتر، متوسط بارش سالیانه بیشتر و شرایط جغرافیایی خاص، حاوی مقادیر بالاتر ترکیبهای فنولیک، آلفاتوکوفرول و اسید اولئیک بوده و از پایداری بالاتری طی تیمار حرارتی نیز برخوردار بوده است. درصورتی که روغن حاصل از منطقه کازرون با ارتفاع بیشتر از سطح دریا، متوسط دمای سالیانه بالاتر و متوسط بارش سالیانه کمتر، حاوی مقادیر بالاتر اسیدهای لینولئیک و لینولنیک بوده و پایداری کمتر را طی تیمار حرارتی از خود نشان داده است. بنابراین، نتایج این بررسی میتواند به عنوان توصیفی از خصوصیتهای فیزیکوشیمیایی و پایداری اکسیداتیو روغن زیتون رقم روغنی از دو منطقه رودبار و کازرون مورد استفاده قرار گیرد.
دریافت: 1395/1/31 | پذیرش: 1395/6/31 | انتشار: 1395/10/1