Zandi M, Ganjloo A, Bimakr M, Nasiri M. Ohmic heating extraction of radish (Raphanus sativus L.) leaf phenolic extract: Numerical optimization and kinetic modelling. FSCT 2023; 20 (135) :141-157
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-67631-fa.html
زندی محسن، گنجلو علی، بی مکر ماندانا، نصیری مینا. استخراج عصاره فنولی از برگ تربچه (Raphanus sativus L.) به روش حرارتدهی مقاومتی: بهینهسازی عددی و مدلسازی سینتیکی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (135) :141-157
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-67631-fa.html
1- دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان 38791-45371، ایران ، zandi@znu.ac.ir
2- دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان 38791-45371، ایران
3- 1دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان 38791-45371، ایران
4- گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان 38791-45371، ایران
چکیده: (1100 مشاهده)
این پژوهش با هدف بهینهسازی عددی و مدلسازی سینتیکی استخراج عصاره فنولی از برگهای تربچه (Raphanus sativus L.) بهروش حرارتدهی مقاومتی به منظور درک بهتر و بهینهسازی فرآیند استخراج انجام شد. اثر متغیرهای استخراج بر راندمان استخراج، محتوای فنول کل و فعالیت مهار رادیکالهای آزاد DPPH، در ولتاژ گرادیان برابر 30-10 ولت بر سانتیمتر، دمای 30-60 درجه سلسیوس، نسبت حلال (اتانول به آب) 100- 30% و زمان استخراج 10-30 دقیقه مورد بررسی قرار گرفت. مدلهای تجربی مختلف مانند مدلهای مرتبه اول، جذب و مدلهای سیگموئید برای پیشبینی سینتیک انتقال جرم بدون در نظر گرفتن پدیدههای زمینهای بررسی شدند. نتایج نشان داد که اثر گرادیان ولتاژ، زمان استخراج و نسبت حلال (اتانول به آب) بر راندمان استخراج، محتوای فنول کل و فعالیت مهار DPPH معنیدار بود (05/0˂p). اگرچه افزایش دمای استخراج بهطور معنیداری منجر به کاهش محتوای فنول کل و فعالیت مهار رادیکالهای آزاد DPPH شد (05/0˂p)، اما این متغیر تأثیر معنیداری بر عملکرد استخراج نداشت (05/0˃p). در شرایط بهینه، راندمان استخراج و محتوای فنول کل تجربی نزدیک به مقادیر پیشبینی شده مدل سطح پاسخ درجه دوم بود. بر اساس مدلسازی سینتیکی، میتوان گفت که مدل سینتیکی سیگموئیدی در مقایسه با مدلهای سینتیکی مرتبه اول و جذبی، بیشتر میتواند نتایج تجربی عصاره برگ تربچه را با روش حرارتدهی مقاومتی مدل نمایند.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
استخراج ترکیبات موثره دریافت: 1401/12/2 | پذیرش: 1402/2/5 | انتشار: 1402/2/10