Ebrahim Valandani M, Yousefpour M, Shamloofar M, MAHDIKHANI S. Investigating the effect of chitosan-chia seed gum coating on some chemical, microbial and sensory properties of Phytophagous fish (Hypophthalmichthys molitrix) during storage at refrigerator temperature. FSCT 2024; 21 (153) :88-102
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-67368-fa.html
ابراهیم ولدانی مهرنوش، یوسف پور مریم، شاملوفر مهشید، مهدیخانی شادی. بررسی تاثیر پوشش کیتوزان – صمغ دانه چیا بر برخی از خواص شیمیایی، میکروبی و حسی ماهی فیتوفاگ (Hypophthalmichthys molitrix) طی مدت نگهداری در دمای یخچال. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1403; 21 (153) :88-102
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-67368-fa.html
1- دانشجوی دکتری گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد نور، ایران
2- استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد نور، ایران ، m.yousefpour@yahoo.com
3- استادیار،گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی آزاد شهر، ایران
4- استادیار،گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی شهر قدس، ایران
چکیده: (813 مشاهده)
یکی از دغدغههای اصلی در تولید و فرآوری محصولات شیلاتی مسئله نگهداری و افزایش زمان ماندگاری آن میباشد. در همین راستا این مطالعه با هدف بررسی تاثیر پوشش کیتوزان- صمغ دانه چیا (بهترتیب بهمیزان 2 و 5/1 درصد وزن نمونه) بر برخی از خصوصیات شیمیایی (میزان اسیدهای چرب آزاد، پراکسید، شاخص تیوباربیتوریک اسید، بازهای نیتروژنی فرار و pH )، میکروبی (تعداد باکتریهای اشرشیا کلی) و حسی ماهی فیتوفاگ طی مدت زمان نگهداری (0، 3، 6، 9 و 12 روز) در دمای یخچال صورت پذیرفت. نتایج نشان داد که با افزایش زمان نگهداری میزان اسیدهای چرب آزاد، پراکسید، شاخص تیوباربیتوریک، بازهای نیتروژنی فرار و تعداد باکتریهای اشرشیاکلی تمامی نمونهها افزایش یافت که این افزایش در نمونههای پوشش داده شده با محلول کیتوزان- صمغ دانه چیا، شدت کمتری داشت. یافتهها حاکی از آن بود که با افزایش زمان نگهداری، میزان pH در نمونههای فاقد پوشش افزایش یافت ولی در نمونههای پوشش داده شده میزان pH در ابتدا کاهش و سپس افزایش یافت. ارزیابی حسی نمونهها نیز مشخص نمود که با افزایش زمان نگهداری پذیرش کلی نمونهها کاهش یافت و بعد از روز سوم نگهداری نمونههای پوشش داده شده، امتیازات بیشتری نسبت به نمونه فاقد پوشش از ارزیابها کسب نمودند. در نهایت این مطالعه نشان داد که استفاده از پوشش کیتوزان- صمغ دانه چیا میتواند به افزایش مدت ماندگاری فیلههای ماهی در یخچال کمک نماید
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
میکروبیولوژی مواد غذایی دریافت: 1401/11/18 | پذیرش: 1402/3/23 | انتشار: 1403/7/1