1- بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران ، jmohamadzadeh@yahoo.com
2- مرکز تحقیقات فراورده های غذایی دارویی و طبیعی دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران
چکیده: (1164 مشاهده)
تولید ذرت بعد از گندم مقام دوم را در بین غلات داشته و معمولاً بخش زیادی از آن بلافاصله پس از برداشت مورد استفاده قرار نمیگیرد، بلکه برای استفاده تدریجی در فصول دیگر و یا بهمنظور صادرات به سایر مناطق، در انبارها نگهداری میشود. گسترش انواع قارچها و بهدنبال آن تولید سمهای قارچی بهخصوص در مناطق با رطوبت بالا، علاوه بر خسارت کمی و کیفی به محصولات انبار شده سبب افزایش ضایعات و بهمخاطره انداختن سلامت جامعه میشوند. در راستای جایگزینی روشهای کمخطر افزایش عمرانبارمانی، در این تحقیق تاثیر گاز ازن با دو متغیر غلظت ازن (25 ،50 و 75 ppm) در مدت زمان
ازندهی (1،3، 5 و 7 روز) بر دانه ذرت غالب منطقه گلستان (رقم سینگلکراس407) ارزیابی شد. همچنین ویژگیهای میکروبی به لحاظ کنترل گسترش قارچها و تغییرات خصوصیات کیفی دانه بررسی شد. نتایج نشان داد، افزایش غلظت ازن تا ppm 50 و زمان ازندهی3 روز بر کاهش رشد قارچ ها و تولید آفلاتوکسین معنیدار بوده است (05/0>P). همچنین نتایج حاکی از آن بود استفاده از غلظت ppm 75 در زمانهای1، 3، 5 و 7 روز سبب تغییرات اکسیداتیو معنیداری در خصوصیات روغن(افزایش شاخص اسیدیته) و نشاسته (افزایش شاخص کربوکسیل) دانه ذرت نسبت به نمونه شاهد شده است. همچنین شرایط مختلف ازندهی تا غلظت ppm 50 در زمانهای مختلف تاثیر معنیداری بر میزان پروتئین دانه ذرت نداشت (05/0>P).
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
تکنولوژی غلات و فرآورده ها دریافت: 1401/10/18 | پذیرش: 1401/12/22 | انتشار: 1402/2/10