ذاکری سید مهدی، علیمی مزدک، شکوهی شیرین، شهیدی سیداحمد. ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و عملکردی نشاسته کینوا اصلاحشده با مخلوط آدیپیکاسید و استیکانهیدرید. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (135) :113-127
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-66587-fa.html
1- واحد آیت ا… آملی، دانشگاه آزاد اسلامی
2- واحد آیت ا… آملی، دانشگاه آزاد اسلامی ، ahooora_mazdak@yahoo.com
3- پژوهشکده توسعه فناوریهای شیمیایی، پلیمری و پتروشیمیایی، پژوهشگاه صنعت نفت
چکیده: (1164 مشاهده)
در این پژوهش، نمونههای نشاسته کینوا در 9 تیمار با نسبتهای متفاوت از مخلوط آدیپیک اسید و استیک انهیدرید (نسبت 1 به 30)، به همراه یک نمونه شاهد از نظر ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و عملکردی و تعیین شرایط بهینه اصلاح شیمیایی مورد ارزیابی قرار گرفتند. تیمارهای مذکور توسط 3 متغیر مستقل مؤثر بر اصلاح شیمیایی شامل غلظت اصلاحکننده شیمیایی (2%، 4% و 6%)، pH سوسپانسیون (8، 5/8 و 9) و زمان واکنش (60، 90، 120 دقیقه) به روش تاگوچی طراحی گردیدند. قدرت تورم و قابلیت جذب آب نمونه T2 (غلظت اصلاحکننده 2%، pH سوسپانسیون 9 و زمان واکنش 120 دقیقه) بهطور معنیداری نسبت به نمونه شاهد افزایش یافت که نشانه تشکیل اتصالات عرضی همراه با تشکیل شبکههای سهبعدی ژل پایدار است. نتایج طیفسنجی نشان داد که بهجز نمونه T2، بقیه نمونهها تمایل جزئی به رتروگراداسیون داشتند که نشانه پایداری بالای نمونه مذکور در طول مدت زمان ماندگاری به سینرسیس بود (P<0.05). استیلاسیون به دلیل پراکندگی بهتر نشاسته در محیط آبی ویژگی حلالیت را بهطور قابلتوجهی نسبت به نمونه شاهد بهبود بخشید. با افزایش غلظت اصلاحکننده، پایداری نمونهها در برابر چرخه انجماد-انجمادزدایی بهطور معنیداری کاهش یافت (P<0.05). پارامترهای بررسی شده در اندازهگیری ویژگیهای حرارتی نشاسته اصلاحشده کینوا با اختلاف معنیداری بیشتر از نمونه شاهد ارزیابی شدند. ویسکوزیته ظاهری نمونه T2 در سرعت برشی 20، 50 و 100 دور در دقیقه نسبت به نمونه شاهد بهطور معنیداری افزایش یافت ولی بقیه نمونهها ویسکوزیته کمتری را نشان دادند. همچنین، با بهرهگیری از آنالیز تاگوچی تیمار بهینه نشاسته اصلاحشده کینوا با غلظت اصلاحکننده 2%، pH سوسپانسیون 9 و زمان واکنش 120 دقیقه تعیین گردید.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
هیدروکلوئیدها،امولسیون دریافت: 1401/10/15 | پذیرش: 1401/11/13 | انتشار: 1402/2/10