1- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
2- دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران ، fs1446@yahoo.com
3- دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
4- استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
چکیده: (691 مشاهده)
در این پژوهش اثر تیماردهی با فراصوت در توانها و دماهای مختلف بر فرآیند خشکشدن زغالاخته توسط خشککن فروسرخ بررسی و مدلسازی شد. تأثیر توان اعمال شده توسط دستگاه فراصوت در سه سطح 0، 75 و 150 وات و اثر دمای تیماردهی با فراصوت در سه سطح 20، 40 و 60 درجه سلسیوس بر سرعت انتقال جرم و ضریب نفوذ مؤثر رطوبت در طی فرآیند خشک شدن زغالاخته بررسی شد. نتایج این پژوهش نشان دادند که پیشتیمار فراصوت قبل از خشککردن زغالاختهها با خشککن فروسرخ، با ایجاد کانالهای میکروسکوپی در سطح محصول به دلیل پدیده کاویتاسیون، سبب سهولت خروج رطوبت از محصول و در نتیجه کاهش زمان خشککردن میگردد. با افزایش توان فراصوت از 0 به 150 وات، میانگین زمان خشک شدن زغالاخته از 2/73 دقیقه به 4/51 دقیقه کاهش یافت. با افزایش دمای تیماردهی از 20 به 60 درجه سلسیوس نیز میانگین زمان خشک شدن زغالاخته از 7/69 دقیقه به 7/55 دقیقه کاهش یافت. اثر توان و زمان تیماردهی با فراصوت بر تغییرات ضریب نفوذ مؤثر رطوبت زغالاخته بررسی و نتایج نشانداد که با افزایش توان و دمای دستگاه فراصوت، مقادیر این ضریب افزایش مییابد. با افزایش توان فراصوت از 0 به 150 وات، مشاهده گردید که ضریب نفوذ مؤثر رطوبت از m2s-1 9-10×63/6 به m2s-1 9-10×11/10 افزایش یافت. میانگین ضریب نفوذ مؤثر رطوبت زغالاخته تیمار شده در دماهای 20، 40 و 60 درجه سلسیوس به ترتیب برابر m2s-1 9-10×26/7، m2s-1 9-10×10/8 و m2s-1 9-10×45/9 بود. جهت بررسی سینتیک خشک شدن زغالاخته، مدلهای ریاضی بر دادههای تجربی برازش داده شدند.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
شیمی مواد غذایی دریافت: 1401/9/2 | پذیرش: 1401/12/1 | انتشار: 1402/1/18