1- دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، واحد مهاباد، دانشگاه آزاد اسلامی، مهاباد، ایران ، artanbay@yahoo.com
2- استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز، ایران.
3- دانش آموخته کارشناسی زبان انگلیسی، گروه زبان انگلیسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
4- دانش آموخته کارشناسی ارشد شیمی کاربردی، گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
5- دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، واحد ممقان، دانشگاه آزاد اسلامی، ممقان، ایران
چکیده: (752 مشاهده)
در این تحقیق اثر فرآیند تغلیظ (اواپراسیون) بر ترکیبات زیست فعال و ویژگیهای کیفی شربت رقیق و شربت غلیظ طی زمان برداشت چغندر بررسی شد. ترکیبات فنولی و آنتوسیانینی شربت رقیق و ویژگیهای کیفی مانند بریکس، درجهی خلوص و رنگ محلول مورد توجه بودند. برای این منظور از اوایل مهرماه تا اواخر دیماه سال 94 برای شربت رقیق از مرحلهی آخر فرآیند تصفیه و برای شربت غلیظ از مرحلهی آخر فرآیند تغلیظ نمونهبرداری شد و کلیهی آزمایشات شیمیایی کیفی بر اساس کتاب مرجع ایکومزا انجام شد. در شربت رقیق مقدار آنتوسیانین طی زمان برداشت چغندر ثابت بود، اما مقدار فنول کل در ماههای اول و چهارم تفاوت معنیداری داشت. مقدار پروتئین در ماههای اول، سوم و چهارم تفاوت معنیداری نداشت. بیشترین بریکس شربت رقیق درماههای اول و دوم 14/13% بود و درجهی خلوص آن از ابتدا تا انتهای فصل برداشت روند افزایشی داشت. بیشترین رنگ محلول شربت رقیق در ماههای سوم و چهارم برداشت مشاهده شد. شربت غلیظ در ماههای اول و دوم از بیشترین بریکس (بهطور متوسط 53%) برخوردار بود و این شربت در زمان برداشت به جزء ماه دوم، رنگ محلول بالایی داشت. نتایج حاصل از این تحقیق صحت عملکرد فرآیندهای تصفیه و اواپراسیون برای حذف هر چه بیشتر ناخالصیهای موجود در شربت خام استخراج شده از خلالهای چغندر قند را نشان داد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
تکنولوژی قند و فرآورده ها دریافت: 1401/8/18 | پذیرش: 1401/9/24 | انتشار: 1401/12/10