Hosseini F, Habibi Najafi M B, Oromiehie A, Nassiri mahallati M, Yavarmanesh M. The use of mixture design in optimization of biodegradable three-component composite film formulation of starch, zein and PVA based on physicochemical and mechanical properties. FSCT 2024; 20 (144) :80-95
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-65115-fa.html
حسینی فرشته، حبیبی نجفی محمد باقر، ارومیه ای عبدالرسول، نصیری محلاتی مهدی، یاورمنش مسعود. استفاده از طرح مخلوط در بهینه سازی فرمولاسیون فیلم کامپوزیت سه جزئی زیست تخریب پذیر حاوی نشاسته، زئین و پلی وینیل الکل برپایه ویژگی های فیزیکوشیمیایی و مکانیکی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (144) :80-95
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-65115-fa.html
1- گروه پژوهشی افزودنی های غذایی، پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی، سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی ، fereshtehosseini@yahoo.com
2- استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
3- پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ایران
4- دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده: (1016 مشاهده)
تولید فیلمهای زیست تخریب پذیر دارای خواص فیزیکی و مکانیکی قابل قبول و جایگزینی آنها با بسپارهای سنتزی در بسته بندی محصولات غذایی، راه حلی موثر برای کاهش بسیاری از آلودگیهای محیطی است. در این پژوهش با هدف تولید فیلم زیست تخریب پذیر با ساختار پایدار و با دوام، نشاسته، زئین و PVA با نسبتهای مختلف تعیین شده با استفاده از طرح مخلوط با یکدیگر ترکیب و کامپوزیتهای سهجزئی تهیه شد. خواص فیزیکی و مکانیکی کامپوزیتها مورد مقایسه قرار گرفته و فرمولاسیون بهینه تعیین گردید. بر اساس نتایج به دست آمده، افزودن PVA به نشاسته، سبب بهبود ویژگیهای مکانیکی و افزودن زئین به آن، سبب کاهش حلالیت در آب فیلمهای حاصل گردید. فرمولاسیون بهینه کامپوزیت سه جزئی به صورت 85%نشاسته، 15% زئین و 5% PVA با میزان مطلوبیت معادل 98% تعیین شد. الگوی پراش پرتو ایکس کامپوزیت بهینه نشان داد در محدوده θ2برابرº 19-17 و º 24-22 پیک های مشخص در ساختار کامپوزیت ایجاد شده، بنابراین ساختار کامپوزیت به صورت آمورف و در بخشهایی کریستالی است. بر اساس نتایج بررسی دمانگاشت فیلم کامپوزیت بهینه، بیشترین افت وزنی در محدوده دمایی 340-3/285 درجه سانتیگراد و معادل 2/48% بود.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
بسته بندی و انواع پوشش های در صنایع غذایی دریافت: 1401/8/8 | پذیرش: 1401/11/30 | انتشار: 1402/11/1