Shirani bidabadi K, safaeian S, Mousavi nadushan R, Rahimifard N. Investigating the structural properties of nanoliposomes containing Padina distromatic algae extract fabricated by heating method. FSCT 2023; 20 (138) :107-118
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-64798-fa.html
شیرانی بیدآبادی خدیجه، صفائیان شیلا، موسوی ندوشن رضوان، رحیمی فرد ناهید. بررسی ویژگیهای ساختاری نانولیپوزومهای حاوی عصاره جلبک پادینا (Padina distromatic) تولید شده به روش حرارتی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (138) :107-118
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-64798-fa.html
1- دانشجوی دکترای تخصصی، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
2- دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران. ، safaeian.shilla1400@gmail.com
3- دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
4- استاد تمام گروه میکروبیولوژی- اداره کل آزمایشگاه های کنترل غذا و دارو، سازمان غذا و دارو، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران ایران.
چکیده: (928 مشاهده)
ریزپوشانی ترکیبات زیست فعال در حاملهای لیپیدی از جمله لیپوزومها علاوه بر بهبود پایداری در زمان نگهداری با افزایش زیستدسترسپذیری و رهایش کنترل شده موجب ارتقاء کارایی این ترکیبات در شرایط درونتنی میگردد. جلبک پادینا دارای مقادیر قابل توجهی از پلیفنلها با خواص آنتیاکسیدانی، ضدمیکروبی و مهار آنزیم استیلکولیناستراز (AChE) است که قابلیت کاربرد به عنوان مکمل ضدسرطان و بهبوددهنده اختلالات نورولوژیک را دارد. از این رو هدف از انجام این پژوهش تولید و بررسی خصوصیات ساختاری نانولیپوزومهای حاوی عصاره جلبک پادینا با استفاده از روش حرارتی بود. بدین منظور آزمونهای توزیع و اندازه ذرات نانولیپوزومها، پتانسیل زتا، راندمان درونپوشانی عصاره و تصاویر میکروسکوپ الکترونی عبوری انجام شد. نتایج نشان داد اندازه ذرات نانولیپوزومهای تولیدی در سطوح متفاوت فسفاتیدیل کولین (لسیتین) (5/2 و 5/4 درصد) و عصاره جلبک پادینا (7/0 و 2 درصد) در محدوده 318-60 نانومتر بودند. نتایج آزمون شاخص چند پراکندگی و پتانسیل زتا نیز حاکی از یکنواختی ذرات تولیدی همراه با دافعه الکترواستاتیکی بالای میان ذرات بود. همچنین یافتههای بدست آمده نشان داد قابلیت بارگذاری ذرات نانولیپوزوم (راندمان درونپوشانی عصاره) در کمترین سطح ماده دیوارهای (5/2 درصد) و بیشترین سطح عصاره جلبک پادینا (2 درصد) 8/52 درصد بود. ارزیابی خصوصیات مورفولوژیک ساختار نانولیپوزوم با استفاده از میکروسکوپ الکترونی عبوری نیز نشاندهنده شکلگیری ذراتی یکنواخت با هندسه کروی شکل بود. با توجه به نتایج حاصله از این پژوهش میتوان گفت که قابلیت تولید ساختار نانولیپوزومی حاوی عصاره جلبک پادینا با خصوصیات ساختاری مناسب مهیاست که این امر میتواند دورنمای کاربرد احتمالی این عصاره با رویکردی درمانی را بهبود ببخشد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
اسانس ها و عصاره ها دریافت: 1401/7/21 | پذیرش: 1401/10/5 | انتشار: 1402/5/10