1- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
2- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری ، reza_kenari@yahoo.com
3- دانشگاه تهران
چکیده: (1264 مشاهده)
ویژگیهای بالقوه آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی چشمگیر میباشند. انتخاب روش استخراج مناسب بر کمیت و کیفیت ترکیبات آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی اثرگذار است. هدف از این مطالعه، بررسی کارایی امواج فراصوت در استخراج ترکیبات فنلی، آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی از میوه گیاه کمرگل بود. بهینهسازی با استفاده از روش آماری سطح پاسخ و طرح باکس بنکن با انتخاب فاکتور زمان فراصوتدهی در سه سطح (10، 25 و 40 دقیقه) و شدت امواج فراصوت در سه سطح (40، 70 و 100 درصد) و کاربرد حلال اتانول 70 درصد انجام گردید. از نتایج آزمونهای انجام شده با روش آماری سطح پاسخ، شدت فراصوت به عنوان موثرترین فاکتور استخراج ترکیبات فنلی، آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی از میوه گیاه کمرگل شناخته شد و با افزایش زمان و شدت امواج فراصوت میزان استخراج این ترکیبات افزایش یافت. شرایط بهینه استخراج ترکیبات آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی از میوه گیاه کمرگل، زمان 36 دقیقه و شدت فراصوت 91 درصد تعیین گردید و در این شرایط بهینه، میزان ترکیبات فنلی کل و شاخص IC50 عصارههای اتانولی استخراجی از میوه گیاه به ترتیب 63/23 میلیگرم بر گرم و 30/45 میکروگرم بر میلیگرم، میزان بهینه حداقل غلظت بازدارندگی از رشد باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس کوآگولاز مثبت و باسیلوس سرئوس به ترتیب 19/0 و 07/6 میلیگرم بر میلیلیتر و میزان بهینه حداقل غلظت باکتریکشی استافیلوکوکوس اورئوس کوآگولاز مثبت 81/11 میلیگرم بر میلیلیتر حاصل گردید. همچنین عصارههای استخراجی در شدت فراصوت 91 درصد و زمان 36 دقیقه دارای قابلیت مهار فعالیت باکتریهای اشریشیاکلی: H7 O157 و سودوموناس آئروژینوزا در غلظتهای به ترتیب 25 و 25 میلیگرم بر میلیلیتر و قابلیت کشندگی باکتریهای باسیلوس سرئوس، اشریشیاکلی: H7 O157 و سودوموناس آئروژینوزا در غلظتهای به ترتیب 25، 50 و 50 میلیگرم بر میلیلیتر بودند.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
استخراج ترکیبات موثره دریافت: 1401/5/24 | پذیرش: 1402/8/27 | انتشار: 1402/12/1