دوره 19، شماره 130 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 130 صفحات 109-97 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران. ، ag.hasheminia@yahoo.com
2- استادیار، گروه گیاه پزشکی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.
چکیده:   (1058 مشاهده)
در این پژوهش، ترکیبات شیمیایی عصاره اِن-هگزانی گیاه پونه بومی مناطق مشگین شهر و نمین و همچنین اثر ضدمیکروبی آن بر باکتری­های سودوموناس آئروجینوزا (ATCC 27853) و باسیلوس سرئوس (ATCC 11778) با دو روش تکنیک رقت در لوله (ارزیابی حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت باکتری­کشی) و روش دﻳﺴﻚ دیفیوژن مورد بررسی قرار گرفت. طبق نتایج، مهمترین ترکیبات تشکیل دهنده عصاره­های مذکور سیس-پیپریتنون اپوکسید، پیپریتنون اکسید و پولگون شناسایی شدند. علاوه بر این حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت باکتری­کشی عصاره­های اِن-هگزانی گیاه پونه مربوط به مناطق مختلف علیه باکتری سودوموناس آئروجینوزا مشابه هم و به میزان 20 میلی­گرم بر میلی­لیتر گزارش گردید. از سوی دیگر حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت باکتری­کشی عصاره اِن-هگزانی گیاه پونه مشگین شهر علیه باکتری باسیلوس سرئوس به ترتیب برابر 5 و 10 میکروگرم بر میلی­لیتر در حالی‌که علیه باکتری باسیلوس سرئوس مشابه هم و به میزان 10 میلی­گرم بر میلی­لیتر اندازه‌گیری گردیدند. همچنین نتایج ارزیابی آزمون دﻳﺴﻚ دیفیوژن نشان داد که هاله عدم رشد عصاره اِن-هگزانی نمونه‌های به دست آمده از منطقه مشگین شهر علیه هر دو باکتری بیشتر از هاله عدم رشد نمونه‌های به دست آمده از منطقه نمین بودند.  
 
متن کامل [PDF 321 kb]   (271 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: میکروبیولوژی مواد غذایی
دریافت: 1401/5/16 | پذیرش: 1401/7/23 | انتشار: 1401/9/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.