1- استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران. ، ag.hasheminia@yahoo.com
2- استادیار، گروه گیاه پزشکی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.
چکیده: (1493 مشاهده)
در این پژوهش، ترکیبات شیمیایی عصاره اِن-هگزانی گیاه پونه بومی مناطق مشگین شهر و نمین و همچنین اثر ضدمیکروبی آن بر باکتریهای سودوموناس آئروجینوزا (ATCC 27853) و باسیلوس سرئوس (ATCC 11778) با دو روش تکنیک رقت در لوله (ارزیابی حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت باکتریکشی) و روش دﻳﺴﻚ دیفیوژن مورد بررسی قرار گرفت. طبق نتایج، مهمترین ترکیبات تشکیل دهنده عصارههای مذکور سیس-پیپریتنون اپوکسید، پیپریتنون اکسید و پولگون شناسایی شدند. علاوه بر این حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت باکتریکشی عصارههای اِن-هگزانی گیاه پونه مربوط به مناطق مختلف علیه باکتری سودوموناس آئروجینوزا مشابه هم و به میزان 20 میلیگرم بر میلیلیتر گزارش گردید. از سوی دیگر حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت باکتریکشی عصاره اِن-هگزانی گیاه پونه مشگین شهر علیه باکتری باسیلوس سرئوس به ترتیب برابر 5 و 10 میکروگرم بر میلیلیتر در حالیکه علیه باکتری باسیلوس سرئوس مشابه هم و به میزان 10 میلیگرم بر میلیلیتر اندازهگیری گردیدند. همچنین نتایج ارزیابی آزمون دﻳﺴﻚ دیفیوژن نشان داد که هاله عدم رشد عصاره اِن-هگزانی نمونههای به دست آمده از منطقه مشگین شهر علیه هر دو باکتری بیشتر از هاله عدم رشد نمونههای به دست آمده از منطقه نمین بودند.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
میکروبیولوژی مواد غذایی دریافت: 1401/5/16 | پذیرش: 1401/7/23 | انتشار: 1401/9/10