چکیده: (4648 مشاهده)
چکیده
در این تحقیق،اثر رقم، رطوبت و دمای خشک کردن بر خواص مکانیکی دانه سویا شامل نیرو و انرژی شکست، ضریب الاستیسیته ظاهری و چغرمگی مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش ها تحت بارگذاری شبه استاتیک به کمک دستگاه آزمون مواد اندازه گیری شد. با انجام آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملأ تصادفی، اثر پارامترهای خشک کن شامل رطوبت در سه سطح(10، 12 و 14٪ بر مبنای خشک) و دمای خشک کردن در سه سطح(50، 60 و 70 درجه سلسیوس) و سه رقم سویا(هیل، پرشینگ و گرگان3) بر روی خواص مکانیکی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که هر دو پارامتر رطوبت و دما تاثیر معنی داری بر روی نیرو و انرژی لازم برای شکست دانه داشتند. بطوریکه با افزایش رطوبت از 10٪ به 14٪ مقدار نیرو و انرژی شکست به ترتیب از N 5/47 و mJ 10 به N 82 و mJ 56 افزایش یافت. این رفتار متفاوت دانه سویا نسبت به غلات دیگر، به دلیل وجود چربی زیاد در ساختار بافت آن، قابل توجیه است. همچنین با افزایش دمای خشک کردن از Cº50 به Cº70، نیروی شکست دانه نیز افزایش یافت. بررسی اثر فاکتورهای رقم و رطوبت روی چغرمگی و ضریب الاستیسیته ظاهری دانه، نشان داد، که رقم و رطوبت تاثیر معنی داری بر روی پارامترهای مذکور دارند. مقدار ضریب الاستیسیته دانه در رطوبت 10٪، MPa95/80 تعیین شد، که با افزایش رطوبت به 14%، مقدار این پارامتر به MPa 56/25 کاهش یافت.
دریافت: 1387/2/14 | پذیرش: 1387/11/14 | انتشار: 1388/4/14