دوره 19، شماره 133 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 133 صفحات 236-225 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- دانشجوی دکتری، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد آیت ا... آملی، دانشگاه آزاد اسلامی
2- استادیار مهندسی صنایع غذایی، موسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ، dr2eng@yahoo.com
3- دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، واحد آیت ا... آملی، دانشگاه آزاد اسلامی
چکیده:   (1658 مشاهده)
خشک‌شدن غیر یکنواخت و کاهش برنج سالم تولیدی به دلیل عدم جابجایی شلتوک در خشک‌کن‌های بستر ثابت متداول یکی از مشکلات اساسی در کارخانجات برنجکوبی است. به منظور بررسی و ارائه روش خشک‌کردن مناسب با رویکرد ایجاد یکنواختی در عملیات خشک‌کردن، کاهش ضایعات، صرفه‌جویی مصرف انرژی مصرفی در خشک‌کن‌های بستر ثابت متداول از آزمایش دو فاکتوره در قالب طرح کاملا تصادفی استفاده شد. فاکتورها شامل رطوبت اولیه شلتوک در دو سطح (16 و 18 درصد) و روش خشک‌کردن در 4 سطح (جریان هوای یک طرفه، جریان هوای معکوس به مدت 1ساعت، 2 ساعت و 3 ساعت، سپس برگشت هوا و ادامه عملیات خشک‌کردن همانند جریان یک‌طرفه) بودند. دما و سرعت جریان هوای خشک‌کن برای کلیه تیمارها یکسان در نظر گرفته‌شد. در هر دو تیمار رطوبتی، خشک‌کردن به روش جریان معکوس به مدت سه ساعت، بیشترین مقدار برنج سالم (86/75-7/75 درصد) و کمترین مقدار انرژی مصرفی (49-41 مگاژول بر کیلوگرم آب) را بخود اختصاص دهد. بیشترین انرژی مصرفی با مقادیر 79 و 67 مگاژول بر کیلوگرم آب به ترتیب متعلق به شلتوک با رطوبت اولیه بالا و پائین بود. در روش خشک‌کردن جریان یک طرفه، شلتوک‌های خشک شده در لایه 10 سانتی‌متری از کف خشک‌کن، کمترین مقدار برنج سالم (65/63 درصد) را داشتند. در هر دو تیمار رطوبتی، نتایج مخلوط لایه‌ها نشان داد خشک‌کردن جریان معکوس یک‌ ساعته با مقادیر 68/68-28/68 درصد دارای کمترین مقدار برنج سالم بودند. هم چنین روش خشک‌کردن اثر قابل ملاحظه‌ای (P >0.05) بر کیفیت پخت نداشت.
 
متن کامل [PDF 349 kb]   (963 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: تکنولوژی غلات و فرآورده ها
دریافت: 1401/4/17 | پذیرش: 1401/5/19 | انتشار: 1401/12/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.