1- دانشجوی دکتری گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی ،دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
2- استاد گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران ، reza_kenari@yahoo.com
3- دانشیار گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
چکیده: (895 مشاهده)
روغن آفتابگردان یکی از مهمترین روغنهای گیاهی و با ارزش تغذیهای بالا است که متاسفانه به دلیل غیر اشباعیت به اکسایش حساس میباشد. در این پژوهش عصاره برگ مریم گلی با استفاه از فراصوت حمام و حلال اتانول:آب (70:30) در دمای 35 درجه سانتیگراد و به مدت 30 دقیقه در KHz35 عصارهگیری شد. میزان ترکیبات فنولی عصاره 12/31 میلی گرم گالیک اسید بر گرم بود. فعالیت پاداکسندگی غلظتهای 50، 100، 200 و 250 ppmاز عصاره برگ مریم گلی از طریق روش بیرنگ شدن بتاکاروتن/لینولئیک اسید و پایداری اکسایشی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد با افزایش غلظت عصاره فعالیت پاداکسندگی و پایداری اکسایشی افزایش یافت. عصاره برگ گیاه مریم گلی (250 ppm) برای ریزپوشانی در دیواره صمغ دانه قدومه شهری/ایزوله پروتئینی آب پنیر با نسبتهای 1:0، 1:1 و 0:1 مورد استفاده قرار گرفت. اندازه ذرات نانوکپسول بین 4/217 و 0/270 نانومتر متغیر بود و نانوکپسول تهیه شده از قدومه شهری بزرگترین اندازه و نانوکپسول تهیه شده از پوشش صمغ و ایزوله پروتئینی کوچکترین اندازه را داشتند. به منظور تشدید فرآیند اکسایش، روغن آفتابگردان بدون پاداکسنده، روغنهای حاوی عصاره آزاد، ریزپوشانی شده و TBHQدر آون در دمای 60 درجه سانتیگراد به مدت 24 روز قرار گرفت. اندیس پراکسید، پارا آنیزیدین و توتوکس نمونهها اندازهگیری شد. نتایج نشان داد اکسیداسیون روغن در نمونههای حاوی عصاره ریزپوشانی شده برگ گیاه مریم گلی کمتر از نمونه شاهد، نمونه حاوی عصاره آزاد و TBHQاست. به طوریکه در پایان روز 24 دوره نگهداری مقدار اندیس پراکسید، پاراآنیزیدین و توتوکس در نمونههای روغن حاوی عصاره نانوریزپوشانی شده کمتر از روغن حاوی پاداکسنده سنتزی TBHQو عصاره آزاد بود. همچنین در بین دیوارههای استفاده شده برای ریزپوشانی عصاره مریم گلی، دیواره ترکیبی از جنس صمغ قدومه شهری و ایزوله پروتئینی آب پنیر بهترین پوشش برای ریزپوشانی عصاره به منظور افزایش عمر ماندگاری روغن آفتابگردان میباشد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
تکنولوژی روغن و فرآورده ها دریافت: 1401/3/28 | پذیرش: 1401/10/12 | انتشار: 1402/2/10