1- گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، ایران ، rasoul.niknam97@ut.ac.ir
2- گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، ایران
چکیده: (1350 مشاهده)
به دلیل افزایش روز افزون استفاده از بیوپلیمرها در فرمولاسیون محصولات غذایی، معرفی منابع جدید هیدروکلوئیدی از اهمیت ویژهای برخوردار گشته است. پژوهشهای متعددی بر روی استخراج آبی و یا روشهای نوین استخراج همچون استخراج با پیشتیمار مایکروویو انجام گرفته است اما در بیشتر موارد، بخش مهندسی این فرآیندها مغفول مانده است. در این پژوهش، هدف اصلی، بررسی انتقال جرم در فرآیند استخراج با پیشتیمار مایکروویو گالاکتومانان از دو دانه گیاهی با استفاده از روش جدید به نام روش عددی معکوس بود. برای نیل به این هدف، غلظت گالاکتومانان استخراج شده از هر دو دانه گیاهی در مقابل زمان به دست آمد و دادههای آزمایشگاهی و دادههای پیشبینی شده توسط مدل با هم مقایسه گردید که همخوانی قابل قبولی بین آنها وجود داشت. پارامترهای مؤثر در انتقال جرم شامل ضریب پخش (E)، ضریب انتشار (D) و ضریب انتقال جرم کلی (kc) برای نمونههای مختلف به ترتیب در دامنه m2/s10-12×1/63 – 1/12، m2/s10-8×3/28 – 2/30 و m2/s10-7×2/25 – 1/54 برای گالاکتومانان شنبلیله و m2/s10-12× 1/76 – 1/27، m2/s10-8×3/52 – 2/55 و m2/s10-7×2/30 – 1/70 برای گالاکتومانان لیلکی ایرانی بود. تفاوت بین مقادیر به دست آمده برای دو گالاکتومانان میتواند به نوع دانه، سختی و نرمی دیواره و ویژگیهای ترکیب هدف مرتبط باشد. با توجه به نتایج به دست آمده، روش عددی معکوس به عنوان روش قابل قبول و مؤثر جهت مدل سازی فرآیند استخراج هر دو گالاکتومانان معرفی گردید.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
هیدروکلوئیدها،امولسیون دریافت: 1401/2/31 | پذیرش: 1401/5/19 | انتشار: 1401/6/10