Goli M, shahi S, Moghzi M, Amini R, Mansori beni M, Darvishi M et al . Evaluation of ultraviolet and visible radiation on Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa of culture medium and total count of oral microbes and solid surfaces. FSCT 2022; 19 (126) :333-341
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-61040-fa.html
گلی محمد، شاهی شریفه، مقضی مهدی، امینی رحمان، منصوری بنی میترا، درویشی محمد و همکاران.. بررسی تابش فرابنفش و مرئی بر استافیلوکوکوس اورئوس، سودوموناس آئروژینوزا محیط کشت و شمارش کلی میکروب دهان و سطوح جامد. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (126) :333-341
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-61040-fa.html
1- گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)
2- مرکز تحقیقات لیزر و بیوفوتونیک در فناوریهای زیستی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان(خوراسگان)، اصفهان، ایران ، shahilaser@khuisf.ac.ir
3- گروه مهندسی پزشکی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان(خوراسگان)، اصفهان، ایران
4- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان(خوراسگان)، اصفهان، ایران
5- مرکز تحقیقات لیزر و بیوفوتونیک در فناوریهای زیستی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان(خوراسگان)، اصفهان، ایران
چکیده: (1484 مشاهده)
تابش غیر یونیزان فرابنفش بخشی از ناحیه طیف امواج الکترومغناطیس اسـت کـه دارای اثر زیان آور شناخته شده بر میکروارگانیسم ها شامل باکتریها، ویروسها و قارچها میباشد. هدف از این پژوهش در دوران مبارزه با ویروسها و غلبه بر میکروارگانیسمهای متنوع بیماریزا، بررسی ویژگیهای موثر و مضر این نوع تابش در سه ناحیه (UVB, UVC و UVA)، با رویکرد خواص بیولوژیکی و موارد کاربردی در ضدعفونی و استریلیزهکردن می باشد. در این مطالعه پژوهشی به منظور اثر بخشی بر میکروارگانیسم ها در ناحیه طیفی فرابنفش و پیرامون آن نزدیک ناحیه مرئی، از دو نمونه آزمون با لامپ های تجاری UVC و blue-LEDاستفاده شد. در این پژوهش به بررسی اثر تابش فرابنفش سی بر میکروارگانیسمهای بیماریزای استافیلوکوکوس اورئوس و سودوموناس ﺁﺋﺮﻭﮊﻳﻨﻮﺯﺍ موجود در محیط مایع و کشت سطحی جامد، بررسی اثر تابش فرابنفش سی بر شمارش کلی میکروارگانیسمهای سطوح جامد کاغذی و تلفن همراه پرداخته شد. در اخر به بررسی اثر نور مرئی ال ای دی در ناحیه آبی بر شمارش کلی میکروبهای دهانی متصل به مسواک پس از مسواک زنی مورد بررسی قرار گرفت. در دو آزمون انجام گرفته با تابش در ناحیه فرابنفش و نزدیک آن در ناحیه مرئی، اثر کشندگی بر باکتریها و میکروارگانیسم های کلی با بیش از 90 درصد اثربخشی و نابودی باکتریها نتیجه گیری شد که نشانگر موثر بودن این گونه تابشها در ضدعفونی، باکتری زدایی و استریلیزه کردن مواد دارد. بررسی های طیف سنجی لامپهای تجاری در ناحیه فرابنفش همراه با خواص اثر بخشی آنها بر میکروارگانیسم زدایی شاهدی بر مفید بودن این نوع تابش علاوه بر خطرات بیولوژیکی آن دارد که لزوم مراقبت نحوه کاربری آنرا می طلبد. تابش فرابنفش در صنعت و پزشکی فرایندی سرد، خشک ، ساده ، موثر و کم هزینه در رابطه با سایر فرایندهای استریلسازی است و هیچ نوع پرتوی یونیزه شده ای را تولید نمیکند.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
میکروبیولوژی مواد غذایی دریافت: 1401/2/1 | پذیرش: 1401/3/17 | انتشار: 1401/5/25